Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: V LadyChef v Poprade opäť zahviezdila svetová šéfkuchárska celebrita
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > V LadyChef v Poprade opäť zahviezdila svetová šéfkuchárska celebrita
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

V LadyChef v Poprade opäť zahviezdila svetová šéfkuchárska celebrita

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 22. februára 2024
7 min. čítania
V poradí jedenástou šéfkuchárskou celebritou na LadyChef vo Víno&Tapas v Poprade bola Victoire Gouloubi. Na snímke so Zuzanou Sisákovou.
Zdieľať

V projekte LadyChef Petra a Zuzany Sisákovcov varila v polovici februára v Poprade  jedna z hviezd talianskej špičkovej gastronómie, Victoire Gouloubi, ktorá má konžské korene.

Keď sa povie šéfkuchár, predstavíte si pána v rondone, prípadne aj s vysokou čapicou. Keď sa povie šéfkuchárka, predstavíte si pani zo školskej jedálne v nie najčistejšej zástere. Týmito slovami zvyčajne uvádza Peter Sisák degustačné večere projektu LadyChef, ktorý spolu s manželkou Zuzanou „priviedli“ na svet pred niekoľkými rokmi.

- Inzercia-
Ad image

Chcú v ňom slovenskému publiku predstavovať najlepšie šéfkuchárky sveta a ukázať, že ich umenie nijako nezaostáva za kuchárskymi umením ich kolegov. Aj keď gastronómia je stále najmä mužskou záležitosťou.

Migrantka z Konga v Taliansku

Michelinská šéfkuchárska Talianska Victoire Gouloubi hosťovala na februárovej degustačnej večeri Lady Chef v reštaurácii Víno Tapas v Poprade – Spišskej Sobote. Foto: FB VG

Ostatná – už 11.-ta hosťka Zuzany Sisákovej, s ktorou spoločne vytvorili menu štyroch rúk, keďže sa na ňom vždy podieľajú hosťujúca šéfkuchárka aj popradská hostiteľka, to mala v mužskom šéfkuchárskom svete ešte ťažšie. Pretože nielen že je žena, ale pochádza z iného kontinentu a ešte má aj inú farbu pleti…

Victoire Gouloubi, ktorá v Poprade-Spišskej Sobote varila tento rok, je totiž z afrického Konga. Do Európy, presnejšie do Talianska prišla ako 20-ročná a dnes by sme ju označili ako migrantku či utečenkyňu. Podarilo sa jej vtedy spolu s mladším bratom získať študentské vízum. A tak odišla  z Konga, kde roky predtým zúrila vojna, s vidinou lepšej budúcnosti a štúdia práva za krajším životom na Apeninský poloostrov.

- Inzercia -
Ad image

Spávanie na stanici a zvyšky z kontajnerov

Ako študentka bola bez peňazí, čo znamenalo spávanie na železničnej stanici a hľadanie zvyškov potravy v okolí rýchlych občerstvení… Victoire hľadala možnosť ako prežiť. Strýko, ktorý pôsobil v Taliansku ako kňaz jej navrhol, aby sa zapísala na odbornú školu, kde by mohla hneď začať pracovať. Mohla si vybrať, či sa stane kaderníčkou alebo kozmetičkou, ale nakoniec začala študovať na hotelovej škole. Hneď aj začala brigádovať v reštauráciách, takže začala zarábať a navyše nezostala hladná….

Koniec-koncov v kuchyni sa spolu so svojimi tetami „motala“ aj v Kongu. Lepšie povedané, posielali ju tam, aby pri varení ochutnávala a pribrala. Afričania totiž majú radi „oplácané“ devy a ona mala 45 kilogramov.

Žena a ešte aj z Afriky

Po skončení hotelovej školy (právo nakoniec nedokončila) chcela v gastre napredovať. Jeden známy jej vtedy povedal,  že v Taliansku si môže vybrať medzi trattoriami, gurmánskymi reštauráciami a potom haute cuisine, ale tá je len pre ľudí so silným charakterom.

Odpovedala mu, že v Kongu počas vojny videla mŕtvych ľudí a svištiace guľky a že silný charakter má. Presvedčila ho, aby zavolal svojmu známemu, michelinskému šéfkuchárovi Claudiovi Sadlerovi. Ten ju prijal na brigádu. Bola tak prvou Afričankou, ktorá začala objavovať vysokú taliansku kuchyňu.

S úsmevom spomína, že kolegovia vtedy uzatvárali stávky, koľko hodín tam vydrží. Zostala tam rok. Potom nasledovali ďalšie skúsenosti a už ako 26-ročná bola sama executive chef.  V istom rozhovore spomínala, že v tých časoch nebol nijaký muž nadšený z predstavy, že ho bude riadiť žena, navyše čierna a africká.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?
V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
Vínšpacírka: Takmer 2000 degustujúcich a viac než tisícka fliaš vína
Spúšťame prvý Veľký HORECA prieskum na Slovensku!
Celosvetové finále Bocuse d’Or – tentokrát aj so slovenským tímom!
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Odporučte hosťom tipy na voľný čas v Žilinskom kraji
Nasledujúci článok Zadné Dereše, Jasná, foto TMR Hoci počasie zime nepraje, tatranské zjazdovky hlásia snehového rekordy
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta