Reštaurácia, kde si máte sami variť? To čo je za peklo? Aj taká bola jedna z reakcií na Facebooku na otvorenie reštaurácie Makery Restaurant v Bratislave. Má naozaj unikátny koncept – veľmi zjednodušene povedané, funguje na princípe – čo si sami navaríte, to si zjete. Určite mnohým teraz napadlo – do reštaurácie chodíme najmä preto, aby sme sa najedli, keď sa nám doma nechce, alebo nemôžeme variť, resp. keď si chceme dať niečo, čo si doma pripraviť nevieme. Tak prečo by sme mali ísť do podniku, kde si máme variť sami?
Nie je to slovenský vynález, pochádza z Budapešti, kde takúto reštauráciu otvorili už pred piatimi rokmi. Evidentne sa jej darí, keďže ako franšízy existujú už Makery Restaurant v Bratislave a vo Viedni, a naplánované sú aj ďalšie otvorenia.
Ako môže byť úspešná reštaurácia, v ktorej si jedlo, ktoré budete jesť, máte najprv navariť? Tajomstvo je v spoločnom zážitku. Koncept Makery World je založený na myšlienke zábavne stráviť čas so svojimi blízkymi. Či už je to rodina, priatelia, alebo kolegovia z firmy. Lebo zábavné spoločné varenie je to, na čom je postavený.
Z cestovky do gastra
Počas návštevy Budapešti oslovil koncept aj Betty Szabóovú a Nikol Rapčovú natoľko, že sa stali majiteľkami bratislavskej prevádzky. Nie sú z gastrosegmentu, ale nemajú k nemu ďaleko. Vlastnia cestovnú kanceláriu a so značkou Makery World sa stretli počas jednej z infociest. Pôvodne plánovali otvoriť ešte minulý rok, no korona všetky plány posunula a prevádzku otvorili až v októbri tohto roku.
Prvé ohlasy sú podľa Betty Szabóovej výborné. „Zatiaľ sme tu mali niekoľko firiem na teambuildingoch a všetci hovorili, že sa im to páčilo. Mali sme aj ohlasy, že sa sem vrátia s rodinou alebo priateľmi. Mnohí mali najprv rešpekt zo samostatného varenia, hovorili, že nevedia, či to zvládnu, ale nakoniec boli nadšení – tešili sa z toho, že sa im to podarilo, aj z toho, čo mali na tanieri. Všetci nám zatiaľ hovorili, že ich spoločné varenie bavilo. Síce si každý varí sám pre seba, ale delí sa o svoje dojmy a skúsenosti s ostatnými, a to je to, o čo tu ide. Sem-tam sa stane, že niekto svoje jedlo pokazí, ale nie je to často,“ hovorí o prvých skúsenostiach spolumajiteľka Makery Restaurant.
Ako funguje reštaurácia, kde si máte sami navariť? V interiéri sú klasické stoly ako v bežnej gastroprevádzke, tieto však majú uprostred indukčné sporáky so štyrmi varnými miestami a je tu aj všetko vybavenie, ktoré potrebujete k vareniu.
Na každom stole sú tablety, kde si vyberiete jedlo, na ktoré máte chuť a ktoré chcete variť. Obsluha potom prinesie v úhľadných mištičkách všetky pripravené suroviny, ktoré k „svojmu“ jedlu potrebujete. V tablete sú tiež podrobné inštruktážne videá ku každému jedlu, takže varíte presne podľa postupu. Je tam aj vizualizácia servírovania, takže jedlo, ktoré si pripravíte, môže aj profesionálne vyzerať. Počas varenia sa servis priebežne stará o poriadok okolo vás, aby ste nemali na stole, ktorý sa potom zmení z pracovnej plochy na servírovaciu, nijaký neporiadok a veci, ktoré už nepotrebujete.
Hoci si hostia v reštaurácii varia sami, má svojho šéfkuchára. Je ním Robert Kirth, ktorý má na starosti predprípravu jedál a v prípade potreby môže byť aj poradcom pre neistých amatérskych kuchárov.
Od cesnačky po tiramsu
Jedálny lístok je pomerne pestrý, od predjedla, ktorým je pečené jablko s tromi druhmi syra, cez dve polievky – jednou z nich je populárna cesnačka v chlebe. Je tu osem hlavných jedál, pričom k dispozícii sú aj bezmäsité a jedno je vegánske, a tri dezerty. Vybrať si možno exotiku, akou je marakujové tiramisu, ale aj niečo lokálne – slivkovo-brusnicové guľky s džinom. Pripravovať si kompletné trojchodové menu by zabralo asi dosť času, ale inak sú jedlá koncipované a predpripravené tak, aby ich šikovný „kuchtík“ pripravil približne za pol hodinu. Pretože nič nečistíte, nekrájate, neporciujete, všetko hosť dostane pripravené, stačí len začať variť.
Na romantickú večeru pri sviečkach to asi nie je to pravé miesto, ani pre mamu, ktorá nemá chuť doma variť pre rodinu a chce sa najesť vonku. No na zábavné posedenie s priateľmi či rodinou, oslavy a párty všetkého druhu, alebo aj teambuildingové aktivity je ideálne.
Reštaurácia je zatiaľ otvorená na rezervácie. Ako povedala B. Szabóová, keď „budú chodiť pravidelné rezervácie, bude otvorené stabilne a vtedy sa bude dať prísť aj spontánne, ‚z ulice‘“.
Text: Natália Ullerová
Foto: archív reštaurácie a autorky