Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
  • en Englishsk Slovak
    sk Slovak
Čítanie: Zachráni branžu nižšia DPH?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Zachráni branžu nižšia DPH?
AktualityGastro

Zachráni branžu nižšia DPH?

red.
red.
Uverejnené: 27. januára 2023
5 min. čítania
Zdieľať

V januári začali prevádzky fungovať s dlho očakávanou nižšou DPH na reštauračné a stravovacie služby. Desaťpercentným zdanením sa Slovensko dostalo na úroveň Česka a Talianska, ďalšie susedné členské štáty EÚ spolu s Veľkou Britániou majú 5 % (Maďarsko a Rakúsko) a 8 % Poľsko. Menej ako my platia Francúzi (5,5 %), Belgičania (6 %), Íri (9 %), Nemci (7 %), Holanďania (9 %), Slovinci (9,5 %), Rumuni (5 %), Bulhari (9 %), Gréci (5 %) a najnižšiu DPH na stravovacie služby v rámci EÚ platia podnikatelia v Luxembursku – len 3 %. Viac ako našich 10 % si štát pýta v severských štátoch únie – vo Švédsku 12 %, vo Fínsku 14 % a v Estónsku 20 %. Najviac zo štátov EÚ platia majitelia reštaurácií v Lotyšsku a Litve – 21 %.  

Branža sa teší z dosiahnutého výsledku dlhoročného boja. Stanislav Pavlík, hovorca iniciatívy Zachráňme gastro! je presvedčený, že štát urobil dobrý krok pre podporu stoviek slovenských podnikateľov, tisícoch zamestnancov a ich rodín: „Krajine sa táto pomoc vráti v podobe menej prázdnych priestorov v centrách miest a obcí, vyššom výbere poplatkov a daní a rozvoji cestovného ruchu.“ Aj tak si však myslí, že slovenskú gastronomickú scénu čaká ťažký rok. „Nedostatok pracovnej sily a nepružný pracovný trh, nepredvídateľné pohyby cien energií pred nás postavia mnohé výzvy. Vďaka 10 % DPH pre naše podniky ich zvládneme ľahšie.“

- Inzercia-
Ad image

Koho sa znížená sadzba netýka?

Znížená sadzba DPH však neplatí pre všetky podnikateľské subjekty v gastrobiznise rovnako. Za reštauračné a stravovacie služby sa považujú tie, ktoré pozostávajú z poskytovania pripraveného alebo nepripraveného jedla alebo nápojov (resp. obidvoch), ktoré sú určené na ľudskú spotrebu, pričom tieto služby sú sprevádzané dostatočne podpornými službami umožňujúcimi okamžitú spotrebu takýchto jedál alebo nápojov. Ktoré to sú?

Renomovaný daňový špecialista Ján Mintál konkretizuje, že podpornými službami sú napríklad poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu, umývateľného riadu, príborov, stolov, stoličiek, poskytnutie toaliet, prípadne iného priestoru pre zákazníkov (napr. šatne). Poskytovanie jedál a nápojov predstavuje teda len časť celku, v ktorom prevládajú služby. Reštauračné služby sú poskytovaním týchto služieb v poskytovateľových priestoroch a stravovacie služby sú poskytovaním týchto služieb mimo týchto priestorov. J. Mintál upozorňuje, že poskytovanie jedál a nápojov, bez ohľadu na to, či zahŕňa prepravu, ale bez toho, aby sa poskytovali akékoľvek iné podporné služby, sa nepovažuje za reštauračné ani stravovacie služby (napr. rozvoz pizze). Podobne, ak poskytovanie jedla sprevádzajú len elementárne zariadenia (napr. jednoduché pulty bez možnosti sedenia) vyžadujúce len minimálne ľudské nasadenie, tieto prvky predstavujú vedľajšie minimálne plnenia a nemôžu zmeniť prevažujúci prvok hlavného plnenia, ktorým je dodanie tovaru. „Rozhodujúce kritéria pre posúdenie, či služby spojené s poskytnutím pripravovaného jedla možno považovať za dostatočne podporné, sa týkajú úrovne služieb ponúkaných spotrebiteľovi, berúc do úvahy najmä také skutočnosti, akými sú prítomnosť čašníkov, existencia servisu spočívajúca v odovzdaní objednávok do kuchyne, prezentácia a servírovanie jedál zákazníkom na stôl, existencia uzavretých vykurovaných miestností určených na konzumáciu jedla, existencia šatní, toaliet, ako aj poskytnutie riadu, nábytku, príborov. Ak však z kvalitatívneho posúdenia plnenia ako celku vyplynie, že neprevládajú prvky poskytovania služieb, ktoré predchádzajú dodávke potravín alebo ju súčasne dopĺňajú, ide o dodávky tovaru,“ dodáva odborník na dane.

- Inzercia -
Ad image

Zníženie DPH pre reštauračné a stravovacie služby považuje za veľký úspech a výsledok svojej dlhoročnej práce Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Asociácia zastupuje zariadenia s komplexnými – a teda aj s požadovanými tzv. podpornými – službami, takže sa týka všetkých jej členov. Prišla v hodine dvanástej – v čase energetickej krízy – a tak konkrétnu a okamžitú pomoc štátu bude branža potrebovať aj naďalej. „V súvislosti s energetickou krízou je však i naďalej potrebná systémová podpora zo strany štátu, ktorý by mal zároveň dodávateľom energií včas komunikovať potrebné informácie o plánovaných opatreniach,“ konštatuje prezident asociácie Marek Harbuľák a dodáva: „Od januára stúpli mnohým prevádzkam zálohové platby za energie dokonca až desaťnásobne. Extrémne, násobne vyššie, náklady za energie podniky jednoducho dlhodobo nemajú z čoho pokryť. Na Slovensku máme približne 20-tisíc gastro prevádzok, tretina z nich pritom už pre krízu zatvorila, nie je vylúčené, že budú nasledovať aj ďalšie.“

Prevádzkam znížená DPH pomôže, samozrejme, za predpokladu, že má hostí, tých je však začiatkom roka pomenej. Aký bude rok, ako sa budú vyvíjať ceny a či prevádzky zachráni ťažko vydobytá úľava na DPH je dnes ešte ťažko predvídať, keďže január je cestovnom ruchu každoročne „slabý“ mesiac a rok 2023 nie je výnimkou.

Text: red.
Foto: archív redakcie a Unsplash

Mohlo by sa vám páčiť

V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
Otvorený deň Akadémie hoteliera
Pri Trnave otvorili sezónu ruží trojicou podujatí
Spúšťame prvý Veľký HORECA prieskum na Slovensku!
Trnavská brána sa otvára
OZNAČENÉ:Legislatíva
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Chrámy severovýchodu – ponuka na voľný čas
Nasledujúci článok Zachráni zníženie DPH pre reštauračné a stravovacie služby branžu?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
en Englishsk Slovak
sk Slovak
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta