Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: 33 inšpirácií pre moderný EKO hotel
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > 33 inšpirácií pre moderný EKO hotel
ManažmentTéma

33 inšpirácií pre moderný EKO hotel

Radim Beneš
Radim Beneš
Uverejnené: 4. novembra 2025
6 min. čítania
Zdieľať

Hoci nepochybne platí, že aj malá zmena sa ráta, ideálne je poňať šetrenie – planéty aj vlastnej peňaženky – komplexne po jednotlivých oddeleniach. A začať treba od seba.

Obsah
EKO manažment a administratívaObchod a marketingTechnické oddelenie a údržba hotelaEKO MICEWellness

Ak má mať ekologický prístup hmatateľný aj ekonomický efekt, musí byť aplikovaný komplexne a nie náhodným „výstrelom“ a là jednorazová kozmetika. Každé pracovisko má množstvo strategických bodov, ktorým prospeje moderná zmena – či už ide o úsek generálneho riaditeľa, alebo pôsobnosť chyžnej, pričom mnohé z opatrení sa, prirodzene, prelínajú.

Ako by mala táto zmena vyzerať v praxi jednotlivých úsekov?

EKO manažment a administratíva

Neznie to zrovna elegantne, ale všetci vieme, že je to tak – ryba smrdí od hlavy. Preto odštartujte proces eko-šetrenia na vlastnom pracovisku. Väčšinu zamestnancov sa váš príklad inšpiruje a ľahšie prijmú nové opatrenia za svoje.  

  1. Obmedzte používania papiera a v čo najväčšej miere eliminujte tlačové výstupy.
  2. Čo ide, preveďte do digitálnej podoby.
  3. Do kancelárskych priestorov inštalujte nádoby alebo jutové tašky na separovaný zber.
  4. Stanovte pravidlá na vetranie a používanie klimatizácie v kanceláriách.
  5. Na mesačnej báze vyhodnocujte spotrebu jednotlivých médií a vyprodukovaného zmiešaného, separovaného a nebezpečného odpadu. Tieto úlohy väčšinou zaisťuje vedúci technického oddelenia či hlavný údržbár, v menších prevádzkach rozhoduje o zodpovednej osobe majiteľ.
  6. Pravidelne škoľte svoje tímy v EKO problematike.
  7. Prinášajte ďalšie prijaté opatrenia v green managemente, budete tým vzdelávať personál a tiež šíriť osvetu medzi hosťami.
  8. Ak má hotel nadbytočný majetok či nepotrebný inventár, ponúknite ho formou burzy kolegom hotelierom alebo sa ho zbavte odvozom do zberného dvoru. 
  9. Vedenie je hybnou silou zmien v ekologickom úsilí. Vy rozhodujete o bezobalových dodávateľoch, o nádobách na odpad a spôsobe triedenia odpadu, o lokálnych alebo rovnako zmýšľajúcich dodávateľoch, o spôsobe zákonnej evidencii a podobne.

Obchod a marketing

  1. Tím obchodu a marketingu v spolupráci s vedením hotela reaguje na podnety zo strany hostí.
  2. Následne zvyšuje povedomie o aktivitách v ochrane životného prostredia cez sociálne siete alebo na OTA´s portáloch v hlavičke zápisu.
  3. Obchodný tím pripraví úpravu cien za ponúkané služby ako istú kompenzáciu za náklady, ktoré sú potrebné na zavedenie niektorých opatrení.

Technické oddelenie a údržba hotela

Pri prechode na EKO hospodárenie hotela má nezastupiteľnú úlohu technický úsek. Tá tkvie najmäv prevencii a pravidelnej kontrole nastavených opatrení.

  1. Pravidelne kontroluje vykurovacie a chladiace systémy.
  2. Stará sa o filtre lapača tukov, vozový park, pozemky a porasty, o odpady.
  3. Autobatérie, pneumatiky či motorový olej nepatria do odpadových nádob, ale odovzdávajú sa predajcom na odbornú likvidáciu, rovnako ako akumulátorové batérie používané na izbách.
  4. Polievanie porastov a starostlivosť o pozemky údržba rieši sivou alebo dažďovou vodou.
  5. Špeciálnou kapitolou je hospodárenie s odpadmi. Ak v hoteli existuje lis na plast, konzervy alebo kartóny, úsek údržby ich udržiava vo funkčnom stave. Lisy napomáhajú optimálnemu naplneniu kontajnerov.
  6. Naučte sa sledovať triedenie odpadov a ich vývozy, ktoré bývajú ovplyvnené sezónnosťou, konferenčnými akciami a eventami. V budúcnosti budú ceny za vývoz odpadov narastať.
  7. Kontajnery alebo odpadové nádoby by mali byť opatrené proti nežiadúcemu vniknutiu. Istou formou odpadu je aj stočné – poplatok za odvádzanie odpadovej vody do verejnej kanalizácie. Jeho výšku ovplyvňuje mokrá prevádzka hotela ako wellness, bazén, podvodné kúpeľné vane a iné.
  8. Výhodou je znovu využívať odpadovú vodu a používať ju na upratovanie alebo na splachovanie toaliet.

EKO MICE

Pamätajte na to, že konferenčné akcie v prezenčnom režime prinášajú veľké množstvo odpadu vyprodukovaného vystavovateľmi, účastníkmi, sprievodnými akciami, hosťami a brigádnikmi. Tento odpad vzniká pred akciou, počas nej, aj po jej skončení. Konferenčné akcie v online prostredí alebo v hybridnej forme tuto záťaž znižujú.

  1. Ak je nutné používať na akciách alebo cateringu plastový riad, potom iba z recyklovateľných materiálov.
  2. Nedopitú vodu účastníkov akcie využívajte na umývanie podlahy alebo zalievanie kvetov.
  3. Kávová usadenina poslúži ako bioodpad.
  4. Pri množstve vyprážaných jedál vzniká použitý olej, ktorý vykupuje ako nebezpečný odpad externá spoločnosť.
  5. Pri výrobe jedál pre klientov MICE akcií vzniká tiež množstvo odrezkov zo zeleniny a ovocia, ktoré je možné spracovať na čatní, čipsy, smoothies, rôzne polievky a šaláty a zvyšok tvorí bioodpad.
  6. Obmedzujte výrobky v jednorazových plastových obaloch.
  7. Zálohovanie obalov zo skla alebo keg sudov je štandardom, zvyšné fľaše patria do kontajneru na separovaný odpad. Jeho základ tvoria nádoby na plast, sklo, papier, zmesový komunálny odpad a bioodpad.
  8. Konferencie a podobné veľkokapacitné akcie a eventy vyprodukujú množstvo neskonzumovaného jedla. Stálo by za úvahu riešiť tento druh odpadu cez objednávku jedál vopred, vynormovať množstvo surovín, toto objednať a pripraviť pre účastníkov akcií. Za úvahu tiež stojí darovať neskonzumované jedlo charitatívnym organizáciám, ktoré ich rozdelia medzi potrebných. Potraviny pred expiráciou potom venovať potravinovej banke alebo sociálnym zariadeniam po dohode s ich vedením. 

Wellness

  1. Znižujte spotrebu pitnej vody inštaláciou perlátorov na vodovodné batérie a sprchové ružice.
  2. Vybavenie recyklovateľným toaletným papierom a papierovými uterákmi resp. osušovačmi rúk svedčí o modernom fungovaní hotela v súlade s ochranou životného prostredia.
  3. Vodu (nielen) vo wellness priestoroch šetrite duálnym splachovacím systémov na toalete.
  4. Používajte telový šampón a mydlo v odbúrateľných obaloch.
  5. Odpadovú vodu využívajte ako sivú vodu pre ďalšie potreby hotela.

Jednou z najväčších oblastí na ekologické hospodárenie je stravovacia prevádzka, preto jej venujeme samostatný priestor.

Hoci sa investovanie do rozvoja hotela v environmentálnej oblasti môže zdať náročné, niet pochýb o tom, že hotelu zaisťuje aj úspory a do budúcnosti konkurenčnú výhodu.  

Mohlo by sa vám páčiť

Katarína Lukáčová: 22 obchodných taktík, ktoré menia hru
Organizujete svadby? Svadobný summit prináša trendy, networking aj cenotvorbu
Všetky parametre hotela viete ovplyvniť revenue manažmentom
Efektívny hotel vďaka technológiám OPEN AI a OPEN API
IMESO: Technologické riešenia pre kávu a gastronómiu
OZNAČENÉ:EcologyEconomyEnviromentUdržateľnosť
ZDROJE:Foto: Unsplash
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Radim Beneš
Dlhoročný hotelier s titulom Hotelier roka v kategórii sieťových hotelov prešiel riaditeľskou stoličkou viacerých špičkových zariadení v Česku aj na Slovensku. Svoje skúsenosti rád odovzdáva nielen študentom stredných škôl, ale aj našim čitateľom. Od roku 2022 pomáha manažérom a ich tímom napredovať v rámci svojej vzdelávacej a konzultačnej spoločnosti Hotelový doktor.
Predchádzajúci článok HORECA Konferencia prinesie inšpirácie, networking aj Hoteliera roka
Nasledujúci článok Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityCestovný ruchRegióny

Zimnú sezónu odštartoval Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

TS
TS
15. novembra 2025
Incoming na Slovensku. Zvýšime našu atraktívnosť pre zahraničie?
Poznáme víťaza prestížnej ankety HOTELIER ROKA 2024
Norbert Frank a jeho gastronomická fabrika
Ako vyzerá zodpovedné podnikanie v hotelierstve?

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta