Prvé miesto v celoslovenskej súťaži Metro kuchársky päťboj Danubius Gastro, zlato na Gastro Junior Skills, ceny pre cukrárov aj baristov… Hotelová akadémia Žilina zabodovala v Európskom roku zručností 2023.
Európsky rok zručností pod záštitou Európskeho parlamentu má za cieľ dať celoživotnému vzdelávaniu nový impulz získavaním nových, efektívnych zručností zodpovedajúcich trhu práce. Osobitný dôraz sa kladie na aktivizáciu mladých študentov, ktorí sa v budúcnosti uplatnia v gastronómii.
Týmto krédom sa inšpirovali majstri odborného výcviku. Vďaka tomu dosiahla Hotelová akadémia Žilina úspechy so svojimi žiakmi. Nadobudnuté vedomosti a zručnosti uplatnili na týchto súťažiach a vynikajúco reprezentovali školu.
Cieľavedomosť majstrov aj žiakov priniesla ovocie
Krásne 1. miesto na celoslovenskej súťaži METRO kuchársky päťboj Danubius Gastro 2023 získal tím pod vedením MOV A. Purašovej, M. Kováčikovej a J. Nemčeka zložený zo žiakov Marek Kozarec IV. A, Ivan Tvrdovský III. C, Denis Štepík II. C, Jakub Holena I. F a náhradníčkou Elizabeth Halahijová z III. A. Úlohou tímov bolo nakrájať tri očistené cibule čo najviac najemno, pór na jemné rezance – julienne, očistiť a nakrájať zemiaky na kocky cca 0,8 – 1 cm veľké. Ďalej sa museli popasovať s vykostením chladeného kurčaťa od chrbta, s prípravou galantíny a filetovaním celého pstruha. Zo pstruha museli pripraviť filetu bez kostí a odstrániť šupiny.
Zlatú medailu a prvé miesto vybojovala Hotelová akadémia Žilina na súťaži Gastro Junior Skills, ktorá sa konala v rámci veľtrhu Danubius Gastro v Bratislava. Žiaci Ondrej Kulíšek a Mário Gálik pod vedením MOV M. Kamenčíkovej a F. Plavého korunovali svoju cieľavedomú prípravu úspechom. Pripravili 4 porcie predjedla a 4 porcie hlavného jedla z predpísaných surovín v časovom limite 150 minút.