Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Ako prísť k štandardom?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > Ako prísť k štandardom?
Manažment

Ako prísť k štandardom?

Iveta Pupišová
Iveta Pupišová
Uverejnené: 12. júna 2023
9 min. čítania
Zdieľať

Začnite od Adama

Pozrime sa na to, ako v praxi vyzerá vypracovanie štandardov. Začnite vstupom do hotela, respektíve ešte pred ním. Napíšte vašu predstavu, ako chcete, aby to tam vyzeralo.

Ak chcete pred vstup umiestniť fajčiarsky kútik, vyberte miesto, kde bude popolník. Opíšte, ako má vyzerať vchod hotela, že má byť čistý a pri vchode majú byť uvedené otváracie hodiny, kto je za hotel zodpovedný a názov firmy, aby človek vedel, kam vstupuje, akej spoločnosti hotel patrí.

- Inzercia-
Ad image

Po vstupe vidíte recepciu a spisujete, ako by mala recepcia vyzerať. Recepcia je obrazom celého hotela. Všetko by sa malo usporiadať tak, aby na klienta nepôsobilo chaoticky. 

- Inzercia-
Ad image

Nech sa nestane, že keď má službu Zuzka, tak je všetko na svojom mieste a keď Katka, tak je tam neporiadok. Ako má vyzerať recepčná, čo má mať oblečené, aby každý vedel, že je to recepčná. Čo má recepčná robiť celý deň. Ako má reagovať, keď si niekto bez ohlásenia chce ísť objednať k riaditeľovi svadbu a ako, keď niekto príde ponúkať klobásky. Ako reagovať, keď uprostred check-in vypadne internet alebo elektrina. Aby recepčné nepanikárili, netelefonovali pre každú maličkosť manažérovi a vedeli samy riešiť situácie. Mohli pracovať s cenou a poznali hranice, v ktorých sa majú pohybovať. Vedeli, aké typy ľudí sú a ako na ktorých klientov reagovať. Presné postupy.

Foto: Unsplash

Všetko so všetkým súvisí, alebo firma nie je Jožko

Keď príde do hotela nový zamestnanec, mal by o ňom dostať písomné informácie, ktoré by sa mali začínať súhrnnými štandardmi. Všeobecné štandardy majú obsahovať organizačnú štruktúru a spôsob komunikácie v hoteli, aby bolo každému jasné, kto koho riadi. Zamestnanec nemôže ísť za majiteľom, aby mu zvýšil plat, keď jeho riadi manažér. Čašník nemôže chodiť za riaditeľom riešiť rôzne dielčie záležitosti a preskočiť svojho manažéra. Bez pravidiel budete často zúfalí, ako napríklad riaditeľ, ktorý urobil z čašníčky prevádzkarku, a tá za ním každú chvíľu chodila, lebo nevedela, čo má robiť, pretože jej to nikto nepovedal.

- Inzercia -
Ad image

Nesprávnou komunikáciou vznikajú nepríjemné situácie a intrigy medzi zamestnancami. Pritom sa im dá zabrániť štandardizovanou komunikáciou nastavenou hneď pri nástupe do práce a ľudia si na pravidlá zvyknú. Inak stále musíte riešiť problémy, na ktoré nemáte čas. Spíšte všetko. Začnite elementárnymi vecami, ktoré možno vy považujete za dôležité a samozrejmé, ale pre každého je samozrejmé niečo iné.

Napríklad, komu patrí tento hotel, ako sa volá firma, ktorá ho vlastní, prípadne, aby zamestnanec poznal aj jej ďalšie aktivity. Aby servírka na otázku, komu patrí tento hotel, neodpovedala, že Jožkovi či Ferkovi, ale akej spoločnosti. A nie, ako sa mne stalo, že dodá: „… no viete, eurofondy a Rusi.“ Ako toto môže povedať jeden zamestnanec? Sú rôzni majitelia. Niekedy hotel ani nepatrí človeku, o ktorom sa hovorí, je písaný ako majiteľ, ale pritom je len riaditeľ, hotel patrí niekomu inému. Alebo má viacej majiteľov.

Sme na Slovensku, kde sú pomery také aké sú, veľa vecí sa kryje. Sú zasa hotely, kde majiteľ chce, aby každý vedel, že je majiteľom a personál vám povie, že sa vám nemôže venovať, lebo je tu majiteľ, čo tiež nie je v poriadku. Štandardnou odpoveďou o vlastníkovi hotela – spoločnosti – nedávame priestor klientom rozhovoriť sa na túto tému. Svojou odpoveďou môže personál ovplyvniť smerovanie rozhovoru aspoň v polovici.

Predchádzajúca stránka123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Čo dnes znamená byť lídrom
Hotelierstvo a soft skills
Hotel plný dovolenkárov? Očakávajte aj nečakané a pripravte sa
Jesenný kurz revenue manažmentu II.
Lukáš Špilák: Túžil robiť raňajkového čašníka, dnes riadi luxusný hotel
OZNAČENÉ:štandardy
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Iveta Pupišová
Za nefungujúcimi procesmi často nachádza nefungujúce vzťahy, preto pre Hoteliera už roky píše o vzťahoch medzi zamestnancami, oddeleniami, majiteľmi a riaditeľmi, zamestnancami a klientmi. Nekompromisne a bez príkras poodhaľuje hotelový život „za oponou” do takej miery, že sa v článkoch nájde nejeden hotelier. Vo svojej Akadémii hoteliera je špecialistkou na tréning a mentoring hotelového personálu a mystery shopping.
Predchádzajúci článok Hotelová sexuálna výchova
Nasledujúci článok Hotelový komplex Gréta Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Cestovný ruch

Slovensko patrí medzi geotermálne veľmoci Európy

TS
TS
1. augusta 2025
NÁBYTOK ŠPECIÁLNE KONCIPOVANÝ PRE SEGMENT HORECA
Ako premeniť dovolenku na Slovensku na zážitok konkurujúci moru
Priehrada Liptovská Mara – poznaná aj nepoznaná
Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta