Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Čo možno neviete o grilovaní
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Čo možno neviete o grilovaní
GastroJedlá a recepty

Čo možno neviete o grilovaní

Vojto Artz
Vojto Artz
Uverejnené: 4. augusta 2023
2 min. čítania
Zdieľať

Grilovanie je obľúbený letný „šport“ naprieč širokým spektrom klientely. Uľahčí vám tak výber sezónneho menu, veď grilovačka nemôže chýbať! Na čo si treba dať pozor? Prinášame vám tipy od uznávaného profesionála Vojta Artza, prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Obsah
Druhy mäsa vhodné na gril  Na čom grilovať?Najčastejšie chyby kuchárov

Druhy mäsa vhodné na gril  

Na grilovanie sa najviac hodia bravčovina, hovädzina, hydina, zverina, ryby, morské plody a exotické druhy mias. Každý druh však vyžaduje odlišnú teplotu a dĺžku grilovania. Určite používame mäsá trošku viac prerastené (hovädzie steaky s tukovým krytím, pokojne vysoká roštenka, krk či bok alebo pupok) a dobre odležané. Menej vhodné sú najmä suché mäsá, tie treba obaliť napríklad v slanine alebo použiť nepriame grilovanie (napríklad v alobale). Ak chcete grilovať hydinu, tak na nej ponechajte aj kožu, ktorá bude mäso chrániť pred vysúšaním a mäso ostane šťavnaté. Špeciálne druhy sú napríklad Wagyu – japonské plemeno hovädzieho, Buffalo – buvolie mäso či bizón.

- Inzercia-
Ad image

Mäso na grilovanie má mať izbovú teplotu, nikdy mäso nedávajte na gril priamo z chladničky.

Na čom grilovať?

Vo všeobecnosti poznáme niekoľko druhov grilov – na drevené uhlie, plynové, elektrické, lávové, sklokeramické či indukčné. Špeciálny gril na profesionálne japonské grilovanie je TEPAN. Ten je vhodný aj na rôzne kuchárske šou. Výhodou indukčného grilu je, že jeho teplota nesála do priestoru a ,,nevykuruje“ nám celú kuchyňu. Teplota je citeľná tak 10 – 15 cm nad grilom. Trendový gril je tzv. vajíčko alebo Big Green Egg. Samozrejme, že grily na uhlie sa dajú využiť aj v profi kuchyniach. Riešením je gril Josper. Je to mercedes medzi grilmi a tomu zodpovedá aj jeho cena…

Najčastejšie chyby kuchárov

Kuchári často naložia mäso do oleja, pridajú tam nejaké bylinky, cesnak či soľ a myslia si, že tak mäso vydrží dlhšie. To je ale veľká chyba! Olej nie je marináda, len konzervant. Mäso takto neskrehne a ani sa nedochutí, práve naopak – začne horieť a vysúšať sa. Soľ z mäsa ešte vytiahne tekutinu a tým aj chuť a mäso sa bude pri grilovaní vysúšať.

- Inzercia -
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Súťaž s vôňou likéru
Novinky o DPH na gastro služby: Čo pre sektor znamenajú tri rôzne sadzby od 1. januára 2025?
Majstrovstvá somelierov SR 2023 majú svojho víťaza
Ako chutí jeseň
Gurmánsky butik
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vojto Artz
Ak je niekto nekorunovaným kráľom slovenskej gastroscény, tak to posledné desaťročia je určite Vojto. Len miesto koruny má aktuálne na krku majestátnu reťaz s odznakom prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov, čo hovorí za všetko. Vojta pozná v branži úplne každý, je profesionál v každom ohľade a my máme tú česť, že je našim spolupracovníkom od prvého vydania časopisu Hotelier v roku 2007.
Predchádzajúci článok Next Chef je Samuel Idešic
Nasledujúci článok Odparkuj, nasadni a odvez sa
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta