Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
  • O nás
Čítanie: Celosvetové finále Bocuse d’Or – tentokrát aj so slovenským tímom!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Celosvetové finále Bocuse d’Or – tentokrát aj so slovenským tímom!
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Celosvetové finále Bocuse d’Or – tentokrát aj so slovenským tímom!

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 19. januára 2025
3 min. čítania
Zdieľať

Koncom januára sa vo francúzskom Lyone uskutoční finále Bocuse d’Or, najsledovanejšej kuchárskej súťaže na svete. Slovensko sa svetového finále účastní prvýkrát. Reprezentovať nás bude tím v zložení Marek Minarič (kandidát), Márk Janák (asistent) a Peter Vajgel (tréner).

- Inzercia-
Ad image

Niekoľko rokov sme čakali a sledovali úspechy okolitých krajín, ako sa im podarilo budovať a podporovať domácu gastroscénu tak, aby sa dokázala presadiť medzi svetovou špičkou. Minulý rok sa však tím na čele s Marekom Minaričom dokázal presadiť. Zaradil sa tak medzi top desiatku krajín, ktoré si zabezpečili postup na svetové finále.

Krajiny, ktoré postúpili spolu so Slovenskom, už majú reštaurácie s michelinskými hviezdami a pravidelne sa umiestňujú aj v ostatných gurmánskych bedekroch. V Trondheime sme spôsobili zázrak, niektoré krajiny neveriacky krútili hlavou nad našim úspechom. O tvrdej príprave, hodinách varenia by mohol Marek Minarič, jeho asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel rozprávať ešte dlho.

Témy sú regionálne suroviny a ryba

Zázrak sa podaril. Slovensko sa popasuje so surovinami a výzvami, ktoré svetové kolo tento rok prináša. Francúzski organizátori vzdali hold zakladateľovi súťaže a ikone svetovej gastronómie, Paulovi Bocusovi. Prvou témou sú regionálne suroviny. Paul ich celý život presadzoval, obhajoval a napokon z nich aj veľmi rád varil. Divina, Foie Gras a čaj. Zadanie obsahuje hlavné suroviny, tímy majú za úlohu ich kreatívne prepojiť so svojou krajinou. Dôležitosť sa klade aj autentickej chuti a štruktúre jedla.

- Inzercia -
Ad image

Druhou témou je spravidla ryba. Tentokrát organizátori predstavili scéniu orlovitú, zeler, stonkový zeler a homára. Ich spojenie je znakom oslavy neobyčajnej harmónie chutí.

Na finále Bocuse d’Or sa neplytvá

Na varenie má každý tím presne vymedzený čas, počas ktorého ich budú sledovať pozorné oči kuchynskej poroty. Nehodnotí sa len chuť, vôňa, dizajn jedla a použité technológie, ale aj postupy, poriadok v kuchyni a množstvo odpadu. Bocuse d’Or už niekoľko rokov presadzuje myšlienku zodpovedného varenia a neplytvania surovín.

Foto: Bocuse d’Or Europe 2024
Foto: Bocuse d’Or Europe 2024

Príprava so švédskym kuchárom

Príprava nebola jednoduchá. Aj teraz sa náš tím pripravoval pod taktovkou švédskeho kuchára, kapitána švédskeho národného tímu na súťaži Bocuse d’Or v rokoch 2017 až 2020, Jimmiho Erikssona. Náročnosť nespočívala len v spotrebe času, surovín a nápadov, ale predovšetkým finančných prostriedkov. Našu účasť na svetovom finále finančne podporili Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, SLOVAKIA TRAVEL, spoločnosti METRO Cash & Carry a Seantor Banquets.

Foto: Bocuse d’Or Europe 2024

Náš tím súťaží prvý deň, 26. januára. Aj účasťou na najprestížnejšej kuchárskej súťaži na svete sa nám otvárajú dvere do gastronomického sveta, na mapy svetoznámych bedekrov a do pozornosti foodies cestovateľov. Tak nech sa nám podarí získať čo najviac bodov a zaujať ako nováčik porotu.

Mohlo by sa vám páčiť

Jesenné gastrofestivaly: fine dining aj „najfajnejšia kuchňa“
Jesenná novinka pre fajnšmekrov – zážitkové Bratislavské gurmánske dni
Ako chutí jeseň
Great Taste pre slovenskú medovinu
F & B trendy. Viete, čím si čoraz častejšie pripíjame?
OZNAČENÉ:Bocuse d´Or
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši podporuje wellbeing žiakov aj učiteľov
Nasledujúci článok Foto: Slovakia EXPO 2025 EXPO 2025 sa blíži, Slovakia Travel finalizuje prípravy
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

GastroInterview gastro

Executive chef Róbert Hudák: „Keď sa chcem ´vyblázniť´, idem variť na Zelenu Puntu“

Advertoriál
Advertoriál
15. mája 2025
Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta