Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Aa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
    Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
    16. júna 2023
    Hotelový komplex Gréta
    Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
    13. júna 2023
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
    3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
    25. júna 2023
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
  • O nás
Čítanie: Čo možno neviete o grilovaní
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Rozhovory
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Články > Gastro > Jedlá a recepty > Čo možno neviete o grilovaní
GastroJedlá a recepty

Čo možno neviete o grilovaní

Vojto Artz
Vojto Artz Uverejnené: 4. augusta 2023
2 min. čítania
Zdieľať

Grilovanie je obľúbený letný „šport“ naprieč širokým spektrom klientely. Uľahčí vám tak výber sezónneho menu, veď grilovačka nemôže chýbať! Na čo si treba dať pozor? Prinášame vám tipy od uznávaného profesionála Vojta Artza, prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Obsah
Druhy mäsa vhodné na gril  Na čom grilovať?Najčastejšie chyby kuchárov

Druhy mäsa vhodné na gril  

Na grilovanie sa najviac hodia bravčovina, hovädzina, hydina, zverina, ryby, morské plody a exotické druhy mias. Každý druh však vyžaduje odlišnú teplotu a dĺžku grilovania. Určite používame mäsá trošku viac prerastené (hovädzie steaky s tukovým krytím, pokojne vysoká roštenka, krk či bok alebo pupok) a dobre odležané. Menej vhodné sú najmä suché mäsá, tie treba obaliť napríklad v slanine alebo použiť nepriame grilovanie (napríklad v alobale). Ak chcete grilovať hydinu, tak na nej ponechajte aj kožu, ktorá bude mäso chrániť pred vysúšaním a mäso ostane šťavnaté. Špeciálne druhy sú napríklad Wagyu – japonské plemeno hovädzieho, Buffalo – buvolie mäso či bizón.

- Inzercia-
Ad image

Mäso na grilovanie má mať izbovú teplotu, nikdy mäso nedávajte na gril priamo z chladničky.

Na čom grilovať?

Vo všeobecnosti poznáme niekoľko druhov grilov – na drevené uhlie, plynové, elektrické, lávové, sklokeramické či indukčné. Špeciálny gril na profesionálne japonské grilovanie je TEPAN. Ten je vhodný aj na rôzne kuchárske šou. Výhodou indukčného grilu je, že jeho teplota nesála do priestoru a ,,nevykuruje“ nám celú kuchyňu. Teplota je citeľná tak 10 – 15 cm nad grilom. Trendový gril je tzv. vajíčko alebo Big Green Egg. Samozrejme, že grily na uhlie sa dajú využiť aj v profi kuchyniach. Riešením je gril Josper. Je to mercedes medzi grilmi a tomu zodpovedá aj jeho cena…

- Inzercia -
Ad image

Najčastejšie chyby kuchárov

Kuchári často naložia mäso do oleja, pridajú tam nejaké bylinky, cesnak či soľ a myslia si, že tak mäso vydrží dlhšie. To je ale veľká chyba! Olej nie je marináda, len konzervant. Mäso takto neskrehne a ani sa nedochutí, práve naopak – začne horieť a vysúšať sa. Soľ z mäsa ešte vytiahne tekutinu a tým aj chuť a mäso sa bude pri grilovaní vysúšať.

Mohlo by sa vám páčiť

Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané

Ako chutí jeseň

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

Great Taste pre slovenskú medovinu

Vojto Artz 4. augusta 2023
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Vojto Artz
Ak je niekto nekorunovaným kráľom slovenskej gastroscény, tak to posledné desaťročia je určite Vojto. Len miesto koruny má aktuálne na krku majestátnu reťaz s odznakom prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov, čo hovorí za všetko. Vojta pozná v branži úplne každý, je profesionál v každom ohľade a my máme tú česť, že je našim spolupracovníkom od prvého vydania časopisu Hotelier v roku 2007.
Predchádzajúci článok Next Chef je Samuel Idešic
Nasledujúci článok Odparkuj, nasadni a odvez sa
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image
Najčítanejšie
Aktuality

Reakcia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska na zistenia Finančnej správy

TS TS 25. septembra 2023
Ako chutí jeseň
Týmto vchodom prechádzajú najlepší zamestnanci na svete
Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

GastroRozhovory

Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané

27. septembra 2023
GastroJedlá a recepty

Ako chutí jeseň

22. septembra 2023
GastroProdukty

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

12. septembra 2023
AktualityEventy, súťaže, oceneniaRegióny

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

8. septembra 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Registrovať Stratili ste heslo?