Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Zo sveta > Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
Zo sveta

Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 29. júla 2023
9 min. čítania
Zdieľať

Šikovní Slováci sa tu nestratia

Šéfkuchár Pavol Pitoňák prišiel do Dubaja spolu so svojou ukrajinskou priateľkou, ktorá študovala na Slovensku. Popri stáži v New Yorku pracovala v lepších reštauráciách, dnes je manažérkou podniku.  

„Snažíme sa, aby bolo všetko čerstvé a naše domáce, 90 % vecí si robíme sami. Dokonca aj kávu si pražíme vlastnú. Podstatná je pre nás kvalita,“ hovorí šéf kuchyne. „Nehanbíme za to, že sme Slováci – ponúkame tresku, chlieb vo vajci, čo v Dubaji nikto nerobí. Dali sme k tomu trochu medzinárodný grif – salsu a navrch parmezán.“

- Inzercia-
Ad image

A ako reagujú hostia? „Z tresky sú väčšinou trošku prekvapení, že treska na raňajky… majonéza je ťažké jedlo, ale táto je spravená na taký ľahší štýl. Podáva sa s domácim naším slovenským bielym rožkom. A takisto sa nehanbíme za slovenčinu, nedali sme anglické názvy, ale priamo píšeme slovensky,“ hovorí šéfkuchár. Pavol Pitoňák je známy z bratislavského podniku AL Faro a z celoslovenského putovného projektu Chef Table. Špičkovú gastronómiu s ním priniesli do rôznych kútov Slovenska, na východ a celé Tatry.

Dubaj a nový projekt je pre neho novou výzvou, z ktorej sa teší, hoci zo začiatku bol v práci takmer nonstop. Rovnako si pochvaľuje spoluprácu s celým 12-členným tímom. Zvlášť hrdý je na majstrovstvo pekára Lukáša Fedorčáka.

Majiteľ podniku Charlie (v strede) so šéfkuchárom Pavlom Pitoňákom a pekárom Lukášom Fedorčákom tvoria zohraný tím.

- Inzercia -
Ad image

Pekárstvo ako vlajková loď

Našinec, žijúci celý život na Slovensku, si ani neuvedomuje kvalitu slovenského chleba. No každý, kto strávil čas v zahraničí prišiel na to, že v cudzine je ťažké nájsť podobný chlieb. Lukáš Fedorčák priniesol túto slovenskú Popolušku do kozmopolitného Dubaja. Rezidenti si pomaly zvykajú, že sa tu môžu zastaviť pre špeciálny chlieb a zaujímavé – pre nás bežné – pekárenské výrobky.

„Lukáš Fedorčák je podľa môjho názoru jeden z najlepších pekárov nielen v rámci Slovenska,“ oceňuje člena tímu majiteľ, ktorého v rušných raňajkových hodinách nerozoznáte od čašníkov – funguje rovnako s nimi. Lukášov príbeh nás zaujal natoľko, že vám ho prinesieme v samostatnom materiáli, sledujte nás na www.hotelier.sk .

Mediteránske dolce vita

V súlade s európskymi chuťami sa kreatívny tím snažil preniesť podobného ducha aj do interiéru. prináša ľahkosť, vzdušnosť, moderný štýl, zaujímavú zemitú farebnosť a odráža dovolenkové dolce vita.

Interiér je vizuálne rozdelený na viac zón s rôznym druhom sedenia. Dominantou je mohutný ladne tvarovaný travertínový bar so zástupom nápadných bambusových svietidiel rôznych tvarov, vyrobených na zákazku v Indonézii. „Keďže sú priestory v blízkosti mora, hoci nie priamo na pláži, chceli sme, aby boli presiaknuté dovolenkovou atmosférou. Aby ľudia, ktorí si sem sadnú, zrelaxovali v upokojujúcom a peknom prostredí, stretli sa s priateľmi. Tých evokuje aj názov Charles & Friends,“ popisuje tvorbu interiérov ich autorka Vera Dieckmann, nemecká dizajnérka žijúca v Dubaji.

Autorkou atraktívnych interiérov v dovolenkovom duchu je dizajnérka Vera Dieckmann.

Chceli vytvoriť komunitné prostredie pre obyvateľov štvrte JBR, priestor na príjemne strávené chvíle. Môžu si tu dať skvelé raňajky, obed, nemusia sa zaoberať varením, ale využiť čas zaujímavejšie, keďže Dubaj ponúka nespočetne veľa možností. „Išli sme do upokojujúcich farieb. Khaki zelená je moja obľúbená farba, a zhodli sme sa na nej aj s majiteľom podniku.“ Doplnkovú farbu zvolili terakotu. Pripomína atmosféru Stredomoria a jeho typickú keramiku. Terakota na stenách evokuje západ slnka pri mori a navodzuje príjemné pocity.

„Santovi pomocníci“

Celý proces s tímom bol podľa Very veľmi kreatívny. A čo z interiéru by vyzdvihla? „Myslím si, že priestor má veľa malých „highlightov“. Nie je vždy jednoduché mať tím pozostávajúci z troch ľudí, lebo sú tam traja ľudia plus ja a teda máme štyri názory. Ale musím povedať že keď sme to prezentovali, tím bol veľmi nadšený a ochotný ísť týmto smerom. Spolupracovali sme s umelcom z Bejrútu. Máme veľmi šikovného agenta, ktorý dohliadal na množstvo materiálov a výrobkov, ktoré sme objednávali z Indonézie. Na dodávkach spolupracoval veľmi široký tím ľudí, malí pomocníci ktorým sa dá veriť… takmer ako Santovi pomocníci,“ usmieva sa Vera a dodáva: „Je tu množstvo detailov, ktoré nie vždy udrú do očí, ale spolu tvoria jedinečný celok. Napríklad fasáda… Bolo výzvou vytvoriť niečo hravé a zároveň udržať harmóniu s interiérom a pritom sa vyhnúť prílišnej farebnosti či nevkusu… ale myslíme si, že výsledok je naozaj skvelý.“

Hovorí sa, že v lete každý kto má nohy uteká z Dubaja a platí to vo veľkej miere pre rezidentov. Turistický ruch však celkom neutícha ani v tomto horúcom období. Koncom septembra prepukne naplno sezóna, ktorá je spolu s jarnými mesiacmi na návštevu tejto dominanty Blízkeho Východu najvhodnejšia.

Charlie & Friends, najnovší prírastok v dubajskej štvrti JBR

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Hotelier na Bali
OH 2024: V slovenskom olympijskom dome zaujal cyklotrenažér a kuchyňa
And the winner is… Madeira!
Top 10 hotel openings 2025
Lifestylové hotely
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok V hlavnej úlohe cestoviny
Nasledujúci článok Zvedavé svište učili ako zachraňovať životy
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta