Rekordných 44 reštaurácií z celého Slovenska predstaví v 11. ročníku gurmánskeho festivalu svoje atraktívne degustačné menu. Zimný festival jedla 2024 prináša hviezdy slovenskej gastronómie, osvedčené gurmánske adresy, ale aj nové talenty slovenskej gastroscény.
Býva už dobrou tradíciou, že gastronomický rok na Slovensku sa začína Zimným festivalom jedla. Reštaurácie po celom Slovensku pre svojich hostí pripravili to najlepšie, čo ich jedálniček ponúka.
Navštívte UFO, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Doma u nás, Kaviareň Slávia, IASAI, Au Café, BISTRONOMY či Albrecht, Carnevalle, Nostalgie, Villa Rosa, Ohnisko, Hostinec Košice, Chateau Gbeľany, Hotel Hviezdoslav či Zylinder…
Stálice, vychádzajúce hviezdy, aj novinky
Prezentovať sa budú noví talentovaní kuchári z reštaurácií, ako je Apolka z Bratislavy s prešporskou kuchyňou, Palatín vo Svätom Jure s rakúsko-uhorskou kuchyňou, Origin z Lučenca s modernou regionálnou kuchyňou a Bistro Bakoš z Košíc. Okrem klasických reštaurácií vám odporúčame vyskúšať aj prestížne hotelové reštaurácie, ako je Sissi v Hoteli Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, či Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Grand Restaurant Residence Hotel & Club ***** na Donovaloch a Hotel Elizabeth**** v Trenčíne.
Novinka z minulého roka sa osvedčila a zapojí sa aj tento rok. Jolly Jocker v podobe prestížnej reštaurácie z Rakúska: TRIAD oceňovaného šéfkuchára Uwe Machreicha.
Ďalšou NOVINKOU a vskutku bombastickou, je zapojenie 2-michelinskej reštaurácie Platán, šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska. Zapojí sa ako Jolly Jocker so svojim Bistrom Platán.
Pridajte sa k tisícom gurmánov a vychutnajte si Zimný festival jedla, najobľúbenejšiu gastronomickú akciu!
Ako funguje Zimný festival jedla?
Festival funguje na princípe rezervácií vo vybraných reštauráciách. Hosť si vyberie zo zoznamu reštaurácií, ktoré do festivalu vybral bedeker Gurmán na Slovensku. Pozrie si ich festivalové menu pozostávajúce z 3-4 jedál, vína a minerálnej vody a to, ktoré ho najviac osloví, si vyberie pre svoju degustáciu. Trojchodové menu je vo všetkých reštauráciách v cene 32 eur alebo 35 eur. Iba Zlatou vidličkou ocenené reštaurácie ponúkajú 4-chodové menu v cene 55 eur. Počty miest v každej reštaurácii sú limitované. Nie každá ponúka možnosť rezervácie na každý deň, preto je dobré si rezervovať vybranú degustáciu čo najskôr.
Sprievodný program
Populárne Gurmán Busy už nečakajte. Tie boli podľa organizátora Radoslava Nackina iba návodom, ako si rezerváciou zaujímavých reštaurácií môžu ľudia spraviť zážitkový výlet po Slovensku. Pre Zimný festival jedla 2024 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom, šéfkuchárom reštaurácie UFO, kuchárom roka 2020 na Slovensku. Pripravuje sa ešte jeden takýchto výnimočný kurz, informácie o ňom nájdete TU. Kurz s kapacitou 10 osôb sa hodí aj pre začiatočníkov.
Atraktívne sú aj Gurmánske pobyty, ktoré ponúkajú hotelové zariadenia zapojené do ZFJ. Za zvýhodnenú cenu dávajú k dispozícii ubytovanie a k nemu festivalovú večeru.
Už tradične patria k sprievodnému programu aj Gurmánske víkendy so Champagne Laurent Perrier vo vybraných festivalových reštauráciách v jeden víkend v danom regióne Slovenska. Hosť dostane k svojmu menu navyše pohár Champagne.
Organizátorom podujatia je Radoslav Nackin, ktorý zastrešuje viaceré spoločensko-gastronomické akcie na Slovensku, z nich najvýznamnejšie je medzinárodné odborné sympózium Gastronomy Slovakia. Je tiež autorom bedekra Gurmán na Slovensku, vydavateľom gastronomického časopisu Gurmán na Slovensku, Thuries Academy či Školy varenia pre gurmánov vo Sv. Jure.
Obľúbené celoslovenské gastronomické podujatie sa organizuje aj vďaka spolupráci s partnermi akcie. Hlavnými partnermi sú tento rok Slovakia Travel, FUN rádio, Startitup, spoločnosť KON – RAD s. r. o – dodávateľ svetoznámych vôd S.Pellegrino a Acqua Panna, ktoré ponúkajú festivalové reštaurácie ako súčasť svojho menu.