Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Hotelierstvo a soft skills
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > Hotelierstvo a soft skills
Manažment

Hotelierstvo a soft skills

Iveta Pupišová
Iveta Pupišová
Uverejnené: 3. júla 2023
10 min. čítania
Zdieľať

Rozumieme sa?

Hoci sa to zdá samozrejmé, stále dookola na svojich tréningoch po hoteloch zisťujem, že ľudia sa navzájom nechápu, lebo sa s nimi nekomunikuje. Ak manažér zadá úlohu a neuistí sa, že pracovník má na sto percent jasno v tom, čo od neho chce, tak sa potom zbytočne rozčuľuje, keď úlohu nesplní, alebo vykoná nesprávne.

Ľudia sa často nerozumejú. To, čo si myslím, že je jasné, druhému jasné vôbec nemusí byť. Šéf je preto šéfom, lebo má na to schopnosti a musí mať schopnosti aj vysvetliť veci ľuďom tak, aby im rozumeli. Takisto by mal mať empatiu a rozumieť reči tela – vycítiť, či kolegovi jasne chápe, čo má robiť. To isté musí robiť aj čašníčka či recepčná, aby bolo jasné, že správne pochopila čo hosť chce a overiť si, či si rozumejú. Od koho sa to má naučiť, ak nie od manažéra?

- Inzercia-
Ad image

Nastavte komunikáciu

Často sa stretávam s tým, ako nefunguje komunikácia medzi oddeleniami, lebo nie je nastavený systém. Vtedy dochádza k absencii a skresleniu informácií a následne k problémom s klientmi aj medzi zamestnancami a strediskami.

Na riešenie konfliktov by mal existovať manuál. Konflikt so zamestnancom sa nikdy nesmie riešiť pred hosťami. K tomu musia manažéri viesť aj zamestnancov.

Nedávno som prišla na prevádzku, kde boli dvaja zamestnanci, medzi ktorými sa strhla zvada. Pracovníčka začala na svojho kolegu kričať cez celú prevádzku a pritom videla, že tam stojím. Opýtala som sa, či jej nevadí, že tam stojím a som nechceným svedkom ich konfliktu. Že tam chodím často a rada a nikdy som tam nemala problém a ona mi vlastne ukazuje, že chodím do nesprávneho podniku. Jej odpoveďou bolo odvrknutie „Pani, ale ja sa nerozprávam s vami!“ Jej kolega, mladý vyľakaný Róm, sa mi za spôsobenú situáciu ospravedlnil…

- Inzercia -
Ad image

Úloha manažéra v takýchto situáciách je vychovať. Musí zamestnancom vysvetliť, ako pôsobí na hostí, keď na seba pred nimi vykrikujú. Hosťa stojaceho pri recepcii nechtiac zatiahnu do konfliktu. Alebo keď sa manažér nevie ovládnuť a rieši problémy so zamestnancami pred hosťami, tak zhadzuje okrem podniku aj seba, lebo nevie veci riešiť inak ako krikom.

V atmosfére dôvery sa pracuje lepšie

Úlohou manažéra je vybudovať na pracovisku takú atmosféru dôvery, že sa mu zamestnanec nebojí povedať že ho nechápe alebo že nevie, ako má vec zariadiť. Alebo že je to nezmysel a inak by to bolo jednoduchšie aj lepšie. Lebo niektorí zamestnanci neprídu s nápadmi, lebo sa boja odmietnutia, zosmiešnenia, vedia že ich riaditeľ nerešpektuje a má postoj „Čo mi bude servírka hovoriť, čo máme robiť!“

To už prechádzame k ďalšej zručnosti manažéra – mal by aktívne počúvať svojich ľudí, koučovať ich. Počúvať a reagovať na ich nápady, podnecovať ich k hľadaniu riešení – nikto nevie vzniknutý problém vyriešiť tak dobre, ako človek, ktorého práce sa týka.

Keď som robila v hoteli, riešila som niečo s čašníčkou, zamestnanci za mnou bežne chodili a pýtali sa ma na riešenia rôznych situácií. Majiteľ, bývalý učiteľ, sa rozčuľoval, prečo tí ľudia za mnou stále chodia a otravujú ma, veď oni majú svoj plat, svoju robotu a majú vedieť, čo majú robiť. Ja som bola rada, že mi dôverujú a že sú aktívni.

Predchádzajúca stránka123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Hotel plný dovolenkárov? Očakávajte aj nečakané a pripravte sa
Lovebrand
Smart kuchyňa bez odpadu. Budúcnosť, či utópia?
Už nikdy viac „v našom hotely…“
Eko(no)logicky aj v MICE sezóne
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Iveta Pupišová
Za nefungujúcimi procesmi často nachádza nefungujúce vzťahy, preto pre Hoteliera už roky píše o vzťahoch medzi zamestnancami, oddeleniami, majiteľmi a riaditeľmi, zamestnancami a klientmi. Nekompromisne a bez príkras poodhaľuje hotelový život „za oponou” do takej miery, že sa v článkoch nájde nejeden hotelier. Vo svojej Akadémii hoteliera je špecialistkou na tréning a mentoring hotelového personálu a mystery shopping.
Predchádzajúci článok V Poprade hosťovala najlepšia talianska šéfkuchárka
Nasledujúci článok Ako by to mohlo byť…
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta