Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Jesenný kurz revenue manažmentu I.
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Ekonomika > Jesenný kurz revenue manažmentu I.
Ekonomika

Jesenný kurz revenue manažmentu I.

Radim Beneš
Radim Beneš
Uverejnené: 29. októbra 2024
5 min. čítania
Zdieľať

RYM manažér

Mám za to, že najlepšie je prečítať si pár erudovaných informácií a zúčastniť sa na prednáškach o RYM. Vedieť, kto je kto na trhu a nájsť potenciálneho formovateľného mladého kolegu z recepcie, z ktorého spravíte revenue manažéra. Ale predtým bude ešte pracovať na rezervačnom oddelení. A hotelový manažér musí vedieť, o čo ide a čo bude implementácia RYM znamenať.

Čo robí RYM manažér?

- Inzercia-
Ad image
  • šéfuje RYM tímu,
  • ovláda predávaný produkt,
  • pripravuje podklady pre rozhodovanie o taktike v cenách izieb,
  • zaoberá sa e-commerce segmentom.
  • pripravuje interné cenové štruktúry, reštrikcie a zásady pre overbooking izieb,
  • pracuje s kalendárom a sezónnymi vplyvmi,
  • sleduje pick-up
  • reportuje OTB (On The Book),
  • vypracúva mesačnú analýzu podľa segmentov, národnostní, top odberateľov,
  • forecastingu,
  • benchmarking

Týmto a ďalším pojmom sa budeme venovať v ďalších príspevkoch Jesenného kurzu revenue manažmentu.

RYM tím

Samozrejme, že takéhoto kolegu musíte najskôr uviesť kolegu do problematiky revenue, následne ho zaučiť a poslať na prednáškové turné k odborníkom. Nevyhnutné náklady sa vám vrátia napríklad vo zvýšenom počte predaných izieb za vyššiu cenu v porovnaní s minulým rokom, prostredníctvom webovej stránky hotela aj iných distribučných kanálov, prekročený plán tržieb vo všetkých činnostiach.

Tím pre revenue & yield manažment by sa mal stretávať s vedením hotela pravidelne raz do týždňa. Dôvodom je, aby si vypočul všetko o tom, čo hotel čaká, aké sú prognózy v predajoch a kde sú hluché miesta. Do tímu by mal patriť človek z rezervačného oddelenia, marketingu, salesu a F&B. Tím by mal schopný robiť rozhodnutia a brať za ňu smerom k vedeniu plnú zodpovednosť.

- Inzercia -
Ad image

Pri napĺňaní tohto poslania majú veľkú dôležitosť dva piliere, o ktoré sa má tím opierať. Jedným sú kvalitné služby kolegov na jednotlivých strediskách a druhou je zber informácií o nákupnom správaní hostí. Tomu napomáha PMS (Property Management System) v kombinácii s napojením na CRS, čiže distribučné kanály sú prepojené s informačným systémom hotela. V neposlednom rade nesmieme zabúdať na motiváciu RYM tímu vrátane pravidelných tréningov vo vnútri hotela, prípadne v rámci spoločnosti.

Získať (rozumej predať) do ubytovacieho zariadenia optimálny hosťovský mix nie je jednoduché. Ak však dodržíme pravidlá a zásady, ktoré si rozoberieme v ďalších príspevkoch, mali by sme byť úspešní. Prvým pravidlom je neznižovať cenu izby na poslednú chvíľu, ale držať ju, lebo v dobe smart telefónov a mobilných aplikácií by sme hosťom ukázali, že je možné izby rezervovať na poslednú chvíľu za nižšiu cenu. A to nie je dobrá cesta k výnosovej kultúre.

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Jesenný kurz revenue manažmentu III.
Jesenný kurz revenue manažmentu II.
Rozšíria sa rekreačné poukazy aj na služby v cestovnom ruchu?
Smart kuchyňa bez odpadu. Budúcnosť, či utópia?
Dávate (alebo dostávate) koncoročné odmeny?
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Radim Beneš
Dlhoročný hotelier s titulom Hotelier roka v kategórii sieťových hotelov prešiel riaditeľskou stoličkou viacerých špičkových zariadení v Česku aj na Slovensku. Svoje skúsenosti rád odovzdáva nielen študentom stredných škôl, ale aj našim čitateľom. Od roku 2022 pomáha manažérom a ich tímom napredovať v rámci svojej vzdelávacej a konzultačnej spoločnosti Hotelový doktor.
Predchádzajúci článok Predaj noviniek ako zábavný tímový projekt, aktívnych nápadito odmeňte
Nasledujúci článok Chcete sa odlíšiť? Ponúknite švajčiarske národné jedlo, zážitkové FONDUE!
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta