Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Housekeeping > Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa
DodávateliaHousekeepingRozhovory

Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 12. septembra 2024
14 min. čítania
Ilustračné foto: Pexels
Zdieľať

Prevencia a likvidácia

Čo si má teda chyžná všímať?

Inštruujeme chyžné, že najmarkantnejším a prvotným ukazovateľom sú práve spomínané krvavé fliačiky na posteľnej bielizni. Vpichy sú dva až tri za sebou – my hovoríme, že ploštica posteľná raňajkuje, obeduje aj večeria a po každom vzniká fliačik. Vpichy sú dva až tri za sebou, vzdialené od seba 2 – 3 cm, to je pre ňu charakteristické.

- Inzercia-
Ad image

Je reálne, aby ich tam deratizér alebo chyžná objavili v počiatku?

Sú typické miesta, kde ich majú hľadať. Ľudia, ktorí robia túto prácu, musia mať veľké skúsenosti práve s PP a stovky až tisícky zásahov za sebou, aby vedeli povedať, že sa tam už nič nenachádza. Treba si vybrať dodávateľa, ktorý s plošticami reálne pracuje. Takí ľudia vedia, aké stopy si všímať a kde sa nachádzajú vhodné miesta na ich zahniezdenie. Sú to najmä rošty, okolie nožičiek alebo stolíky. Väčšinou je to tam, kde sa spája materiál, ako drevo-drevo, drevo-látka, drevo-stena… 

Dá sa predchádzať jej výskytu?

- Inzercia -
Ad image

Zatiaľ celosvetovo neexistujú žiadne preventívne postreky, čo je to spôsobené vysokým stupňom rezistencie. Existujú jednoduché monitorovacie zariadenia, ktoré sa  aplikujú do postele, ale aj tam je podľa najnovších výskumov šanca 50 : 50. Musí to byť práve ten vyškolený pracovník, ktorý pozrie všetky kritické miesta, a tým vieme vylúčiť prítomnosť PP v izbe. Môže však nastať situácia, že pracovník odíde z izby a na druhý deň príde hosť, ktorý ju tam v kufri prinesie. Pravidelnou kontrolou vieme ubytovacie zariadenie udržiavať v relatívne nulovej infestácii. 

Ako sa ploštica likviduje?

Záleží na tom, odkiaľ ploštica posteľná príde. Lebo podľa najnovších výskumov existujú rôzne kmene s rezistenciou na rôzne účinné látky. Takže odporúčame vykonávať aj rotáciu prípravkov. Na druhýkrát meniť účinnú látku, aby odstraňovanie bolo efektívne.

Nikdy neodporúčam likvidovať ploštice len na jeden raz, vždy treba aspoň 2 – 5 zásahov. Pretože ak zostanú v izbe vajíčka, začína sa nový proces infestácie. S plošticou je mravčia činnosť. Je veľmi ťažké izbu ochrániť a monitorovať. Ploštica posteľná predstavuje v súčasnosti asi najťažšie odstrániteľný hmyz.

Ako sú na tom slovenské hotely?

Aká je situácia v slovenských hoteloch?

Situácia v hosteloch je trošku horšia ako v hoteloch, lebo je tam väčšia fluktuácia ľudí ako v hotelových zariadeniach. Takže hostely by mali byť zazmluvnené s deratizérom a extrémne pod dohľadom osoby vykonávajúcej DDD. Kontroly by mali prebiehať na mesačnej báze.

Čo sa týka hotelov, tak odporúčam dvojmesačný interval na jednu izbu. Najdôležitejšie je, aby každú  izbu prezrel skúsený deratizér. Osobne si myslím, že každý jeden hotel má skúsenosti s plošticou posteľnou, lebo ich výskyt vo svete geometricky rastie. Ešte nie sme na číslach pred koronou, ale po lete budeme možno na 110 – 120 %. Prispeje k tomu aj olympiáda vo Francúzsku, ktoré je na tom s plošticami mimoriadne zle. Nie je to spôsobené nejakou neschopnosťou ich zlikvidovať, ale ich rezistenciou, ktorá stále narastá.

Takže ploštica je cestovateľka?

Áno, ľudia veľa cestujú a ploštica s nimi. Keď sa počas pandémie cestovanie zastavilo, bol veľmi výrazný pokles ploštice v hoteloch. Netýka sa to však bytových domov, tam ich množstvo stále narastá.

Predchádzajúca stránka123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Nové vedenie Bratislava Tourist Board: Učme sa od konkurencie, ale poďme vlastnou cestou
Adela Zakarová: Hotel ma veľmi baví
Hotelier roka Ján Kolkus, Château Bela: Som rodený hotelier
Dodávateľské trendy 2025
Simoneta Vargová: Tí najlepší organizujú súťaže o najkrajšie zázemie
OZNAČENÉ:DDDhousekeepingploštica posteľnáprevencia
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok IMESO: Technologické riešenia pre kávu a gastronómiu
Nasledujúci článok Martin Novotný, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Čím aktuálne žijeme? Martin Novotný, generálny manažér AHRS
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Cestovný ruch

Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv

TS
TS
31. mája 2025
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
Júnová výzva Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
Vybavenie hotela s príbehom. Bohéme Collection vstupuje na Slovensko
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta