Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    19. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    19. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
  • O nás
Čítanie: Marek Daňo: Vždy sa snažím zistiť, čo hostia potrebujú a hľadám riešenia, ako to spraviť
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Marek Daňo: Vždy sa snažím zistiť, čo hostia potrebujú a hľadám riešenia, ako to spraviť
HotelierRozhovory

Marek Daňo: Vždy sa snažím zistiť, čo hostia potrebujú a hľadám riešenia, ako to spraviť

Lea Lisá
Lea Lisá
Uverejnené: 22. októbra 2021
10 min. čítania
Zdieľať

„Môžete mať množstvo skvelej reklamy po celom svete, no váš úspech závisí od toho, či sa k vám hosť chce vrátiť. To je celé,“ tvrdí Marek Daňo, riaditeľ ikonického Šport Hotela Donovaly. Z prvého hotelového priekopníka, ktorý v roku 1938 odštartoval boom cestovného ruchu na Donovaloch, je dnes moderný horský hotel obľúbený u rodinnej klientely a športovcov.

V prírode a cestovnom ruchu sa pohybuje od detstva. Marek Daňo vyrastal v Roháčoch, medzi členmi TANAP-u, jeho ocko pracoval v Horskej službe a starký ju kedysi založil. Od mala pomáhal mamke v bufete, ktorý si otvorila krátko po revolúcii, desať rokov viedol bratovi kolibu s penziónom na Donovaloch. Od roku 2003 majú so súrodencami postavený v Roháčoch penzión Šindľovec, v ktorom mala vždy hlavné slovo ich mamka. Ona v nich vypestovala aj vášeň k hotelierstvu a práci v sektore služieb. Pred piatimi rokmi dostal ponuku viesť hotel na Donovaloch.

Čo zavážilo, že ste sa z rodinného podniku presunuli na Donovaly?

Vždy som k Šport Hotelu vzhliadal ako ku hotelu s dušou, a tú sa mu snažíme zachovať aj dnes. Dostal som možnosť viesť hotel, a bola to pre mňa životná výzva. Zároveň to bol pre mňa vstup do ozajstného hotelierstva. Mal som skúsenosti z bratovej koliby Dami sport, kde som viedol okrem ubytovania a reštaurácie aj bar, lyžiarsku školu, požičovňu športového vybavenia. Cez sezónu som mal 20 – 30 zamestnancov, ale vždy som sa snažil veci riešiť aj svojpomocne. Som človek, ktorý sa nebojí žiadnej práce, ani manuálnej, keď treba, aj teraz v hoteli polievam trávu, maľujem, práca v montérkach je pre mňa relaxom. Keď bol hotel na jar zatvorený, veľa vecí som si sám spravil, alebo s pomocou priateľov. Šport Hotel Donovaly som začiatkom 90-tych rokov vnímal ako jediný v regióne, kde sa dalo na tú dobu slušne ubytovať, vtedy nemal konkurenciu. Znie to ako klišé, ale mal som sen v takom prostredí raz pracovať. Ako jediný hotel mal vtedy bazén, ktorý máme dodnes. Na tú dobu mal hotel nadštandardné služby a vysokú úroveň, a tak sa veľa ľudí chodilo doň učiť a inšpirovať, ako pracovať v cestovnom ruchu. Keď prišla pracovná ponuka, neváhal som.

Ako sa zmenil hotel od vášho nástupu?

Hotel som prevzal v roku 2016. V rokoch 2015 – 2016 bol zatvorený a prebiehala jeho kompletná rekonštrukcia, prerábalo sa v podstate všetko – izby, wellness, reštaurácia, dobudovalo sa vonkajšie multifunkčné ihrisko. Postupne som sa snažil každý rok spraviť pre hostí niečo nové. Mojou filozofiou je, aby ľudia za peniaze, ktoré u nás nechajú, na ďalší rok našli novú atrakciu alebo zlepšenie už ponúkanej služby. Teší ma, keď sa hotel zveľaďuje a naše investície sa vyplácajú. Za päť rokov sme si vybudovali skvelú kongresovú klientelu, taktiež máme priateľské vzťahy s mnohými partnermi, ktorí u nás organizujú športové aj kultúrne podujatia. Veľa hostí sa k nám vracia každý rok od otvorenia a to ma veľmi teší. Je to pre nás najlepšia spätná väzba, že to, čo robíme, robíme dobre. Tento rok sme napríklad vylepšili osvetlenie na vonkajšom ihrisku, lebo som si všimol, že večer tam nie je dobre vidieť a deti sa chcú hrať dlhšie. Taktiež sme na detskom ihrisku dostavali nové preliezky.

Šport Hotel Donovaly detské ihrisko
12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Martin Kurhajec: Hovorili mi, že talianska reštaurácia v Tatrách neuspeje
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Tomáš Sokologorský, The Grand Vígľaš: Obmedzené možnosti z vás vydolujú kreativitu
Katarína Lukáčová, Effective hotel management: Obchodná stratégia je v hoteli rovnako dôležitá ako ľudia
Matej Matejka, APLEND: Hotelov na predaj/prenájom je veľa
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lea Lisá
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Silná rodina, silná firma – pozvánka na medzinárodný kongres
Nasledujúci článok Rastlinné jedlá sú novou príležitosťou
- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

GastroKonceptyZo sveta

Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!

Anna Gocoliaková
Anna Gocoliaková
24. októbra 2025
METRO prináša už 25 rokov všetko pre hotely a reštaurácie pod jednou strechou
Izraelskí touroperátori objavujú Slovensko ako bezpečnú a atraktívnu destináciu
České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
Letisko Košice zaznamenalo najúspešnejší september vo svojej histórii

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta