Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Novinky o DPH na gastro služby: Čo pre sektor znamenajú tri rôzne sadzby od 1. januára 2025?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Nápoje > Novinky o DPH na gastro služby: Čo pre sektor znamenajú tri rôzne sadzby od 1. januára 2025?
AktualityGastroNápojeProdukty

Novinky o DPH na gastro služby: Čo pre sektor znamenajú tri rôzne sadzby od 1. januára 2025?

red.
red.
Uverejnené: 17. februára 2025
9 min. čítania
Foto: Unsplash
Zdieľať

Od začiatku tohto roku sa na gastro služby na Slovensku zavádzajú tri rôzne sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH). Rozdiely závisia nielen od typu služby, ako aj od druhu tovaru – či ide o jedlo, nápoje alebo alkohol. Kľúčovým faktorom určujúcim výšku dane je miesto doručenia, podporné služby a samotná kategória tovaru.

Ako je to s DPH pre nealkoholické nápoje?

Podľa metodického výkladu Finančnej správy nealkoholické nápoje, ako sú sladené aj nesladené nápoje, ktoré sú súčasťou reštauračných alebo stravovacích služieb, podliehajú zníženej sadzbe DPH vo výške 19 %. To znamená, že pokiaľ si zákazník zakúpi nealkoholický nápoj v rámci gastro služieb, je naň uplatnená práve táto sadzba.

- Inzercia-
Ad image

Alkoholické nápoje s obsahom alkoholu vyšším ako 0,5 % však aj naďalej podliehajú základnej sadzbe DPH, ktorá je na úrovni 23 %. Pokiaľ si teda objednáte v bare, samostatne shot, ktorý obsahuje 0,04 l alkoholu a 0,2 l nealkoholického nápoja, na alkoholický nápoj sa uplatní 23 % DPH, na nealkoholický nápoj 19 %. Avšak, ak si tento nápoj objednáte ako miešaný koktail, už ide o alkoholický nápoj, na ktorý sa uplatňuje základná sadzba 23 %.

Aké sadzby platia pre rozvoz?

Zníženú sadzbu DPH vo výške 19 % je možné uplatniť aj pri službách „so sebou“ alebo pri rozvoze jedál, ak rozvoz realizuje samotná reštaurácia. Ak však jedlo dodáva tretia strana, teda donášková služba, na službu donášky sa uplatní základná sadzba 23 % DPH. V prípade jedla a nápojov príslušná sadzba DPH podľa colného sadzobníka na predaj tovarov. Nejde totiž už o poskytovanie reštauračnej, či stravovacej služby (19% DPH na potraviny a nealko s výnimkou dosládzaných ovocných štiav, 23% na alko nápoje).

Znie to krkolomne, ale taký je výklad.

- Inzercia -
Ad image

Novinky v znížených sadzbách DPH od 1. januára 2025

S účinnosťou od 1. januára 2025 bola zavedená aj znížená sadzba DPH vo výške 5 % na konkrétne gastro služby. Ide o jedlá, ktoré sú pripravené alebo nepripravené na konzumáciu. Zákon uvádza, že služby spojené s podávaním jedál a nápojov, ak sú sprevádzané poskytnutím podporných služieb, ako sú obsluha, sedenie, stolovanie, musia byť v reštauračných alebo stravovacích priestoroch.

Reštauračné služby sú poskytovaním týchto služieb v poskytovateľských priestoroch.

Stravovacie služby sú poskytovaním týchto služieb mimo poskytovateľských priestorov.

Zároveň sa v čl. 6 ods. 2 vykonávacieho nariadenia č.282/2011 uvádza, že poskytovanie pripraveného alebo nepripraveného jedla alebo nápojov alebo obidvoch, bez ohľadu na to, či zahŕňa prepravu, ale bez toho, aby sa poskytovali akékoľvek iné podporné služby, sa nepovažuje za reštauračné ani stravovacie služby v zmysle ods. 1.

V zmysle vyššie uvedeného teda ide o predaj tovarov. Tam sadzbu definuje príloha 7 zákona na jednotlivé kategórie tovarov z colného čísleníka (potraviny a väčšina nealko nápojov je v kategórii 19% DPH).

Súdny dvor EÚ rozhodol, že dodávka hotových jedál a nápojov určených na priamu konzumáciu je výsledkom celého radu služieb. Počnúc varením jedla až po jeho fyzické prinesenie odberateľovi, pričom zákazník má k dispozícii zároveň širokú škálu zariadení, nábytku a riadu. Zamestnanci, ktorí v rámci svojho povolania uskutočňujú transakcie spojené s reštauračnými službami, musia vykonávať ďalšie činnosti, ako sú prestretie stola, poskytnutie rád zákazníkovi a vysvetlení o jedlách a nápojoch nachádzajúcich sa na jedálnom a nápojovom lístku, obsluhovanie hostí pri stole a debarasovanie použitého riadu po skonzumovaní jedál a nápojov.

Reštauračné služby možno teda charakterizovať ako súhrn znakov a činností, z ktorých poskytovanie jedla predstavuje iba jeden prvok a pri ktorých podstatne prevláda charakter služieb.

Odlišná je situácia v prípade predaja jedla, ktoré si konzument odnesie so sebou, pretože jeho dodávka nie je spojená so službami, ktorých cieľom je podporiť konzumáciu jedál na mieste v náležitom prostredí.

Ak poskytovanie jedla sprevádzajú iba elementárne zariadenia (napr. jednoduché pulty bez možnosti sedenia) vyžadujúce len minimálne ľudské nasadenie, tieto prvky predstavujú vedľajšie minimálne plnenia a nemôžu zmeniť prevažujúci prvok hlavného plnenia, ktorým je dodanie tovaru.

Ak je uvedený tovar (potraviny a nealkoholické nápoje) v Prílohe č.7 zákona o DPH, tak sa uplatní znížená sadzba 19% DPH. Ak sa tovar v zozname nenachádza, tak sa uplatňuje základná sadzba 23% DPH.

V prípade, že sa bude dodávať samostatné jedlo a/alebo nápoj formou donášky bez poskytnutia ďalších podporných služieb, pôjde o dodanie tovaru, na ktorý sa uplatní znížená sadzba 19% DPH (potraviny a nealkoholické nápoje).

Ak je dodanie jedla/nápoja spojené s rozvozom, na rozvoz, ak ide o samostatnú službu prepravy, sa uplatní základná 23% DPH. Ak je preprava ako súčasť donášky jedla (ako tovaru) poskytovaná samotnou reštauráciou, ide v takom prípade o jedno zložité plnenie, na ktoré sa uplatní rovnaký daňový režim ako na hlavné plnenie, ktorým je dodanie tovaru – jedla (potraviny) a to so sadzbou vo výške 19% DPH.

Toľko snaha o výklad a teraz zopár konkrétnych otázok a odpovedí tak, ako sme ich dostali od Finančnej správy.

Kedy bude platiť 5 % DPH?

  • Menu s nápojom: Ak je v cene obedového menu zahrnutý aj nealkoholický nápoj, ktorý sa nedá samostatne zakúpiť, platí znížená sadzba DPH – 5 %.
  • Polpenzia: Ak sú v cene polpenzie v reštaurácii zahrnuté aj nealkoholické nápoje, ktoré sa nedajú samostatne zakúpiť, opäť platí 5 % sadzba DPH.
  • Bufetové raňajky: V prípade bufetových raňajok podávaných v hotelovej reštaurácii, ktoré zahŕňajú samoobslužný automat na kávu alebo nealkoholické nápoje, sa od začiatku tohto roka taktiež aplikuje 5 % DPH.

A čo iné služby ako napríklad brunch?

Ak ide o brunch formou bufetu, kde je k dispozícii jedlo, nealkoholické nápoje, aperitívy (alkoholické aj nealkoholické), tak táto služba podlieha zníženej sadzbe 5 % DPH. To platí, ak je konzumácia jedla hlavným bodom služby, pričom nápoje sú k dispozícii podľa voľby zákazníka.

Foto: Unsplash/ Patrick Tomasso
Foto: Unsplash/ Patrick Tomasso

Odpovede, ktoré sa oplatí vedieť

Ak je v cene obedového menu podávaného v reštaurácii zahrnutý aj nealkoholický nápoj, bude sa uplatňovať 5% sadzba DPH ?

Áno, na menu s nápojom 5% sadzba DPH. Ak by však bola možnosť vybrať si okruh jedál a nápojov, tak príslušná sadzba DPH pre jedlá a nápoje.

Akú sadzbu DPH zvoliť pre cenu polpenzie podávanú v reštauračnom zariadení, ak táto zahŕňa pokrmy aj nealkoholické nápoje ?

Na polpenziu s nápojom uplatniť 5% sadzbu DPH. Ak by však bola možnosť vybrať si okruh jedál a nápojov, tak príslušná sadzba DPH pre jedlá a nápoje.

19% sadzba DPH je určená pre nealkoholické nápoje konzumované v gastro zariadení s pridanými službami. Do tejto kategórie spadajú aj káva, kávové špeciality bez alkoholu, čaj, horúca čokoláda, teplé kakao a pod. ?

Áno, ide o poskytnutie reštauračnej služby spojenej s podávaním nealkoholických nápojov.

Ako postupovať pri nastavení sadzby DPH pri kávových špecialitách s obsahom alkoholu (mandľový/višňový/vaječný likér) konzumovaných v gastro zariadení ?

Za predpokladu, že takýto nápoj sa považuje za nápoj s obsahom alkoholu viac ako 0,5%, tak v základnej sadzbe.

Ako postupovať pri nastavení sadzby DPH pri bufetových raňajkách poskytovaných v hotelovej reštaurácii, ak je v cene raňajok aj poskytovanie nealkoholických nápojov (samoobslužný automat na kávu a/alebo automat na nealko nápoje).

Pri bufetových raňajkách vrátane nápojov sa bude po 1. 1. 2025 uplatňovať znížená sadzba DPH, ktorá sa vzťahuje na poskytovanie jedál – 5%.

Akú sadzbu DPH účtovať korektne pre balík služieb ako je napr. brunch? Keďže sa podáva formou bufetu, ktorého súčasťou je jedlo ale aj nealko, teplé nápoje a aperitív, ktorý môže byť alko resp. nealko?

Poskytovanie stravovania formou či už tzv. švédskych stolov alebo bufetu, pri ktorých je hlavným plnením pre priemerného zákazníka konzumácia jedla, pričom v rámci poskytovaného stravovania sú k dispozícii aj nápoje (alko/nealko), kedy je voľba na zákazníkovi koľko a čoho skonzumuje a vypije, je v 5% sadzbe dane.

Ako vidíte, zmeny v sadzbách DPH pre gastro služby od začiatku roka 2025 prinášajú pomerne komplikované pravidlá. Všetko závisí od typu služby, podporných služieb a samotného charakteru tovaru, ktorý sa poskytuje. Preto je dobré mať prehľad o novinkách a správne aplikovať DPH podľa aktuálnych predpisov.

Zdroj: www.financnasprava.sk, www.ahrs.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Gurmán Award 2024: Najlepšie hotelové reštaurácie sú v Tatrách
Užijeme si veľkonočnú lyžovačku?
Zima odštartovala na lyžiach aj módnou prehliadkou
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska si zvolila nové vedenie
Gastro dobieha zmena zvyklostí a personálna podvýživa
OZNAČENÉ:DPH
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok RENAO Digitálna rotačná tlač: Inovácia pre HoReCa segment
Nasledujúci článok Výzva pre OO CR s historicky najvyššou dotáciou
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta