Od začiatku tohto roku sa na gastro služby na Slovensku zavádzajú tri rôzne sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH). Rozdiely závisia nielen od typu služby, ako aj od druhu tovaru – či ide o jedlo, nápoje alebo alkohol. Kľúčovým faktorom určujúcim výšku dane je miesto doručenia, podporné služby a samotná kategória tovaru.
Ako je to s DPH pre nealkoholické nápoje?
Podľa metodického výkladu Finančnej správy nealkoholické nápoje, ako sú sladené aj nesladené nápoje, ktoré sú súčasťou reštauračných alebo stravovacích služieb, podliehajú zníženej sadzbe DPH vo výške 19 %. To znamená, že pokiaľ si zákazník zakúpi nealkoholický nápoj v rámci gastro služieb, je naň uplatnená práve táto sadzba.
Alkoholické nápoje s obsahom alkoholu vyšším ako 0,5 % však aj naďalej podliehajú základnej sadzbe DPH, ktorá je na úrovni 23 %. Pokiaľ si teda objednáte v bare, samostatne shot, ktorý obsahuje 0,04 l alkoholu a 0,2 l nealkoholického nápoja, na alkoholický nápoj sa uplatní 23 % DPH, na nealkoholický nápoj 19 %. Avšak, ak si tento nápoj objednáte ako miešaný koktail, už ide o alkoholický nápoj, na ktorý sa uplatňuje základná sadzba 23 %.
Aké sadzby platia pre rozvoz?
Zníženú sadzbu DPH vo výške 19 % je možné uplatniť aj pri službách „so sebou“ alebo pri rozvoze jedál, ak rozvoz realizuje samotná reštaurácia. Ak však jedlo dodáva tretia strana, teda donášková služba, na službu donášky sa uplatní základná sadzba 23 % DPH. V prípade jedla a nápojov príslušná sadzba DPH podľa colného sadzobníka na predaj tovarov. Nejde totiž už o poskytovanie reštauračnej, či stravovacej služby (19% DPH na potraviny a nealko s výnimkou dosládzaných ovocných štiav, 23% na alko nápoje).
Znie to krkolomne, ale taký je výklad.
Novinky v znížených sadzbách DPH od 1. januára 2025
S účinnosťou od 1. januára 2025 bola zavedená aj znížená sadzba DPH vo výške 5 % na konkrétne gastro služby. Ide o jedlá, ktoré sú pripravené alebo nepripravené na konzumáciu. Zákon uvádza, že služby spojené s podávaním jedál a nápojov, ak sú sprevádzané poskytnutím podporných služieb, ako sú obsluha, sedenie, stolovanie, musia byť v reštauračných alebo stravovacích priestoroch.
Reštauračné služby sú poskytovaním týchto služieb v poskytovateľských priestoroch.
Stravovacie služby sú poskytovaním týchto služieb mimo poskytovateľských priestorov.
Zároveň sa v čl. 6 ods. 2 vykonávacieho nariadenia č.282/2011 uvádza, že poskytovanie pripraveného alebo nepripraveného jedla alebo nápojov alebo obidvoch, bez ohľadu na to, či zahŕňa prepravu, ale bez toho, aby sa poskytovali akékoľvek iné podporné služby, sa nepovažuje za reštauračné ani stravovacie služby v zmysle ods. 1.
V zmysle vyššie uvedeného teda ide o predaj tovarov. Tam sadzbu definuje príloha 7 zákona na jednotlivé kategórie tovarov z colného čísleníka (potraviny a väčšina nealko nápojov je v kategórii 19% DPH).
Súdny dvor EÚ rozhodol, že dodávka hotových jedál a nápojov určených na priamu konzumáciu je výsledkom celého radu služieb. Počnúc varením jedla až po jeho fyzické prinesenie odberateľovi, pričom zákazník má k dispozícii zároveň širokú škálu zariadení, nábytku a riadu. Zamestnanci, ktorí v rámci svojho povolania uskutočňujú transakcie spojené s reštauračnými službami, musia vykonávať ďalšie činnosti, ako sú prestretie stola, poskytnutie rád zákazníkovi a vysvetlení o jedlách a nápojoch nachádzajúcich sa na jedálnom a nápojovom lístku, obsluhovanie hostí pri stole a debarasovanie použitého riadu po skonzumovaní jedál a nápojov.
Reštauračné služby možno teda charakterizovať ako súhrn znakov a činností, z ktorých poskytovanie jedla predstavuje iba jeden prvok a pri ktorých podstatne prevláda charakter služieb.
Odlišná je situácia v prípade predaja jedla, ktoré si konzument odnesie so sebou, pretože jeho dodávka nie je spojená so službami, ktorých cieľom je podporiť konzumáciu jedál na mieste v náležitom prostredí.
Ak poskytovanie jedla sprevádzajú iba elementárne zariadenia (napr. jednoduché pulty bez možnosti sedenia) vyžadujúce len minimálne ľudské nasadenie, tieto prvky predstavujú vedľajšie minimálne plnenia a nemôžu zmeniť prevažujúci prvok hlavného plnenia, ktorým je dodanie tovaru.
Ak je uvedený tovar (potraviny a nealkoholické nápoje) v Prílohe č.7 zákona o DPH, tak sa uplatní znížená sadzba 19% DPH. Ak sa tovar v zozname nenachádza, tak sa uplatňuje základná sadzba 23% DPH.
V prípade, že sa bude dodávať samostatné jedlo a/alebo nápoj formou donášky bez poskytnutia ďalších podporných služieb, pôjde o dodanie tovaru, na ktorý sa uplatní znížená sadzba 19% DPH (potraviny a nealkoholické nápoje).
Ak je dodanie jedla/nápoja spojené s rozvozom, na rozvoz, ak ide o samostatnú službu prepravy, sa uplatní základná 23% DPH. Ak je preprava ako súčasť donášky jedla (ako tovaru) poskytovaná samotnou reštauráciou, ide v takom prípade o jedno zložité plnenie, na ktoré sa uplatní rovnaký daňový režim ako na hlavné plnenie, ktorým je dodanie tovaru – jedla (potraviny) a to so sadzbou vo výške 19% DPH.
Toľko snaha o výklad a teraz zopár konkrétnych otázok a odpovedí tak, ako sme ich dostali od Finančnej správy.
Kedy bude platiť 5 % DPH?
- Menu s nápojom: Ak je v cene obedového menu zahrnutý aj nealkoholický nápoj, ktorý sa nedá samostatne zakúpiť, platí znížená sadzba DPH – 5 %.
- Polpenzia: Ak sú v cene polpenzie v reštaurácii zahrnuté aj nealkoholické nápoje, ktoré sa nedajú samostatne zakúpiť, opäť platí 5 % sadzba DPH.
- Bufetové raňajky: V prípade bufetových raňajok podávaných v hotelovej reštaurácii, ktoré zahŕňajú samoobslužný automat na kávu alebo nealkoholické nápoje, sa od začiatku tohto roka taktiež aplikuje 5 % DPH.
A čo iné služby ako napríklad brunch?
Ak ide o brunch formou bufetu, kde je k dispozícii jedlo, nealkoholické nápoje, aperitívy (alkoholické aj nealkoholické), tak táto služba podlieha zníženej sadzbe 5 % DPH. To platí, ak je konzumácia jedla hlavným bodom služby, pričom nápoje sú k dispozícii podľa voľby zákazníka.

Odpovede, ktoré sa oplatí vedieť
Ak je v cene obedového menu podávaného v reštaurácii zahrnutý aj nealkoholický nápoj, bude sa uplatňovať 5% sadzba DPH ?
Áno, na menu s nápojom 5% sadzba DPH. Ak by však bola možnosť vybrať si okruh jedál a nápojov, tak príslušná sadzba DPH pre jedlá a nápoje.
Akú sadzbu DPH zvoliť pre cenu polpenzie podávanú v reštauračnom zariadení, ak táto zahŕňa pokrmy aj nealkoholické nápoje ?
Na polpenziu s nápojom uplatniť 5% sadzbu DPH. Ak by však bola možnosť vybrať si okruh jedál a nápojov, tak príslušná sadzba DPH pre jedlá a nápoje.
19% sadzba DPH je určená pre nealkoholické nápoje konzumované v gastro zariadení s pridanými službami. Do tejto kategórie spadajú aj káva, kávové špeciality bez alkoholu, čaj, horúca čokoláda, teplé kakao a pod. ?
Áno, ide o poskytnutie reštauračnej služby spojenej s podávaním nealkoholických nápojov.
Ako postupovať pri nastavení sadzby DPH pri kávových špecialitách s obsahom alkoholu (mandľový/višňový/vaječný likér) konzumovaných v gastro zariadení ?
Za predpokladu, že takýto nápoj sa považuje za nápoj s obsahom alkoholu viac ako 0,5%, tak v základnej sadzbe.
Ako postupovať pri nastavení sadzby DPH pri bufetových raňajkách poskytovaných v hotelovej reštaurácii, ak je v cene raňajok aj poskytovanie nealkoholických nápojov (samoobslužný automat na kávu a/alebo automat na nealko nápoje).
Pri bufetových raňajkách vrátane nápojov sa bude po 1. 1. 2025 uplatňovať znížená sadzba DPH, ktorá sa vzťahuje na poskytovanie jedál – 5%.
Akú sadzbu DPH účtovať korektne pre balík služieb ako je napr. brunch? Keďže sa podáva formou bufetu, ktorého súčasťou je jedlo ale aj nealko, teplé nápoje a aperitív, ktorý môže byť alko resp. nealko?
Poskytovanie stravovania formou či už tzv. švédskych stolov alebo bufetu, pri ktorých je hlavným plnením pre priemerného zákazníka konzumácia jedla, pričom v rámci poskytovaného stravovania sú k dispozícii aj nápoje (alko/nealko), kedy je voľba na zákazníkovi koľko a čoho skonzumuje a vypije, je v 5% sadzbe dane.

Ako vidíte, zmeny v sadzbách DPH pre gastro služby od začiatku roka 2025 prinášajú pomerne komplikované pravidlá. Všetko závisí od typu služby, podporných služieb a samotného charakteru tovaru, ktorý sa poskytuje. Preto je dobré mať prehľad o novinkách a správne aplikovať DPH podľa aktuálnych predpisov.
Zdroj: www.financnasprava.sk, www.ahrs.sk