Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Petícia za spravodlivú DPH
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Petícia za spravodlivú DPH
Gastro

Petícia za spravodlivú DPH

red.
red.
Uverejnené: 24. mája 2023
4 min. čítania
Zdieľať

Na rastlinné alternatívy sa uplatňuje vyššia DPH než na živočíšne produkty. Petícia s tým podľa projektu Jem pre Zem môže skoncovať.

Obsah
Rastlinným alternatívam DPH neprajeZáujem o rastlinnú stravu narastá

Neziskový program Jem pre Zem spustil petíciu za spravodlivú sadzbu DPH v košíku. Cieľom je presadiť rovnakú sadzbu DPH na živočíšne produkty a ich rastlinné alternatívy. Zástupcovia iniciatívy tvrdia, že štát núti skupinu ľudí platiť za potraviny vyššiu cenu. Ide o tých ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí alebo im ich zdravotný stav neumožňuje konzumovať niektoré živočíšne výrobky.

- Inzercia-
Ad image

Iniciátori kampane www.spravodlivadph.sk spustili petíciu, ktorú môže verejnosť podpísať v online forme. Podľa organizátorov je cieľom kampane prestať znevýhodňovať skupiny spotrebiteľov, ktorí si kupujú aj rastlinné alternatívy živočíšnych produktov. Zároveň tiež odstrániť neférovú výhodu, ktorú majú na Slovenskom trhu mnohé živočíšne výrobky.

- Inzercia-
Ad image

Rastlinným alternatívam DPH nepraje

Na Slovensku sa na niektoré vybrané potraviny uplatňuje znížená 10 %-ná sadzba DPH. Medzi takto zvýhodnené potraviny patria napríklad rôzne druhy mäsa a rybích produktov, mlieko a mnohé mliečne výrobky či zelenina. Avšak rastlinné alternatívy, ktoré zákazníkom a zákazníčkam nahrádzajú tieto živočíšne produkty, podliehajú 20 percentnej DPH. Na trhu je tak situácia, kde sa na rastlinné alternatívy, ktoré ľuďom uspokojujú rovnakú potrebu a majú rovnaké využitie uplatňuje dvojnásobne vyššia sadzba DPH. Štát tak navyšuje ceny potravinám, ktoré často predstavujú ekologicky udržateľnejšiu voľbu.

„Väčšinu rastlinných alternatív si kupujú ľudia, ktorí konzumujú aj živočíšne produkty. No chcú z rôznych dôvodov častejšie zaraďovať potraviny na rastlinnej báze. Motivujú ich buď nižší vplyv týchto produktov na životné prostredie, alebo zdravotné dôvody. Štát však povedal, že si za toto rozhodnutie musia priplácať,“ tvrdí Marian Milec z programu Jem pre Zem. „Potrebujeme zaviesť aj na Slovensku spravodlivú DPH na rastlinné alternatívy. Štát musí prestať nepriamo zvýhodňovať živočíšne produkty, ktoré majú značne väčšiu uhlíkovú stopu a predstavujú väčšiu záťaž pre životné prostredie,“ dodáva.

- Inzercia -
Ad image

Záujem o rastlinnú stravu narastá

Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý pre Jem pre Zem vypracovala v decembri 2022, by väčšina ľudí na Slovensku privítala rovnakú sadzbu DPH na rastlinné produkty a ich náprotivky živočíšneho pôvodu. Spomedzi opýtaných 58 % súhlasilo s tvrdením, že „mäsové a mliečne výrobky by mali podliehať rovnakej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH), ako ich rastlinné alternatívy. S týmto tvrdením nesúhlasilo 29 % opýtaných a takmer 13 % nevedelo odpovedať.

Záujem o rastlinné potravinové produkty dlhodobo rastie nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Na to reagujú aj viacerí slovenskí výrobcovia potravín. V našich obchodoch však ľudia naďalej platia dvojnásobnú sadzbu DPH na mnohé rastlinné alternatívy mlieka, mliečnych produktov či náhrad mäsa oproti ich náprotivkom živočíšneho pôvodu. Ľudia môžu petíciu za rovnaké zdanenie podpísať na stránke kampane Spravodlivá DPH v košíku www.spravodlivadph.sk

O programe Jem pre Zem:
Jem pre Zem je neziskový program, ktorého poslaním je presadzovať udržateľné spôsoby stravovania a robiť ich dostupnejšími.

Projekt pôsobí v dvoch oblastiach: u jednotlivcov podporuje záujem o rastlinné stravovanie a uľahčuje im častejšie zaraďovanie rastlinných jedál. Zároveň zvyšuje dostupnosť rastlinných produktov a jedál na trhu budovaním prostredia, v ktorom je rozširovanie ponuky o takéto potraviny výhodné, atraktívne a jednoduché.

Zdroj: Jem pre Zem

Foto: Pixabay.com

Mohlo by sa vám páčiť

Poznáme najlepšie reštaurácie Slovenska!
Žilinská hotelová akadémia prepája teóriu s praxou
VÍNO ROKA 2025. O víťazoch rozhodla tisícka hlasujúcich!
Rastlinné jedlá sú novou príležitosťou
Gastro dobieha zmena zvyklostí a personálna podvýživa
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Najlepšie saunové rituály majú v Bešeňovej
Nasledujúci článok Erika Matwij Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Cestovný ruch

Slovensko patrí medzi geotermálne veľmoci Európy

TS
TS
1. augusta 2025
NÁBYTOK ŠPECIÁLNE KONCIPOVANÝ PRE SEGMENT HORECA
Ako premeniť dovolenku na Slovensku na zážitok konkurujúci moru
Priehrada Liptovská Mara – poznaná aj nepoznaná
Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta