Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Aa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
    Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
    16. júna 2023
    Hotelový komplex Gréta
    Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
    13. júna 2023
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
    3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
    25. júna 2023
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
  • O nás
Čítanie: Fondue
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Rozhovory
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Články > Gastro > Jedlá a recepty > Fondue
GastroJedlá a recepty

Fondue

Helena Kramárová
Helena Kramárová Uverejnené: 4. novembra 2022
5 min. čítania
Zdieľať

Hamburger, hotdog, kebab, pizza, suši, poké či mexické quesadillas – to všetko sa už zabývalo na našich stoloch a v reštauračnej ponuke. Začína sa to trendsetterom, ktorý prinesie do domoviny kúsok netradična, a nová móda je na svete. Našou inšpiráciou, ideálnou na chladné mesiace, je fondue.

Obsah
Tradičné syrové fondueČokoládové fondueSedliacke fondue

Koniec leta nemusí znamenať len pochmúrne počasie a krátke dni – ponúknite zákazníkom jedlo s pocitom tepla, pohody a dobrej spoločnosti. Po dlhých mesiacoch pandemickej izolácie si vychutnávame čas spoločných stretnutí, bohatých na smiech, zábavu a, samozrejme, dobré jedlo. A prečo nie rovno spoločné?

- Inzercia-
Ad image

Švajčiarske fondue má bohatú, aj keď nejednoznačnú históriu. Jeho prvá zmienka pochádza už z Homérovej Iliady z obdobia okolo roku 800 až 725 p. n. l. , kde je fondue opísané ako zmes kozieho syra, vína a múky. Koncom 17. storočia švajčiarska kuchárska kniha Kochbuch der Anna Margaretha Gessner uvádza varenie syra s vínom. Iné zdroje tvrdia, že roľníci vo švajčiarskych horách vytvorili toto jedlo so zámerom využiť zvyšky chleba a syra počas chladnejších mesiacov. Moderné fondue, ako ho poznáme dnes – tavený syr a víno v hrnci nad otvoreným ohňom – pochádza z konca 19. storočia s koreňmi vo francúzskom regióne Rhône-Alpes pri hraniciach so Ženevou. Neskôr v roku 1930 ho Švajčiarska únia syrov vyhlásila za národné jedlo krajiny – a odvtedy sa Švajčiari do minulosti neobzerajú.

Najčastejšie sa pripravujú štyri druhy fondue – syrové, čokoládové, olejové (známe aj ako mäsové fondue) a vývarové. Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť fondue – fantázii sa medze nekladú, na internete nájdete stovky inšpirácií, tu je zopár z nich.

- Inzercia -
Ad image

Tradičné syrové fondue

Tento jednoduchý recept je klasickým švajčiarskym syrovým fondue so syrmi Gruyere a ementál.

Ingrediencie:

veľký strúčik cesnaku – pozdĺžne prekrojený na polovicu

- Inzercia-
Ad image

1 1/2 polievkovej lyžice Kirschwasser (alebo Cherry Brandy)

čajová lyžička čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy Meyer

šálka suchého bieleho vína (Chardonnay, Sauvignon Blanc alebo Torrontes) 450 g syra Gruyere – strúhaný

225 g ementálskeho syra (alebo švajčiarskeho) – strúhaný

1 1/4 polievkovej lyžice kukuričného škrobu

1/8 čajovej lyžičky čerstvého mletého čierneho korenia

čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

štipka soli

Postup:

Potrite dno a polovicu stien nádoby na fondue cesnakom. Do nádoby vložte oba strúhané syry, pridajte víno a posypte kukuričným škrobom. Varte na strednom ohni, kým sa syr neroztopí, za častého miešania. Pridajte cherry, soľ, čierne korenie a štipku muškátového orieška. Varte ďalšie 3 – 4 minúty, potom pridajte citrónovú šťavu. Pokračujte v miernom miešaní, kým nebude úplne hladká. Znížte teplotu na stredne nízku a ihneď podávajte.

Čo namáčať do syrového fondue?

– tradične sa do syrového fondue namáča chlieb napichnutý na dlhých paličkách

Čokoládové fondue

Ingrediencie na fondue z tmavej čokolády:

225 g 60 % nasekanej horkej čokolády

1 polievková lyžica extraktu z madagaskarskej bourbonskej vanilky

1/2 čajovej lyžičky soli

2 šálky smotany – 40 % tuku alebo viac

170 g 72 % nasekanej horkej čokolády

1 polievková lyžica bourbonskej whisky, brandy, Gran Marnier alebo likéru

Postup:

Na strednom ohni zmiešajte smotanu, soľ, vanilkový extrakt a alkohol, kým sa neroztopí okolo okrajov hrnca. Znížte teplotu na minimum. Pridajte nasekanú čokoládu a miešajte, kým nebude úplne hladká.

Čo namáčať do čokoládového fondue?

  • jablká, pomaranče, jahody, ananás, bobuľové ovocie, hrozno, slané praclíky alebo tyčinky, marshmallows, cookies, sušienky

Sedliacke fondue

Na Slovensku je populárna sedliacka verzia fondue, na ktorú nepotrebujete špeciálnu nádobu, pripravuje sa totiž v chlebe. Môžete ju pripraviť aj ako jednotlivé porcie – do zrezaných bosniakov či kaiseriek.

Okrúhly chlieb

400 g slaniny

4 tavené syry

kyslá smotana

farebná paprika

korenie

soľ

bylinky

Z chleba zrežeme vršok, vyberieme vnútro a rozložíme ho okolo chleba na plech. Vnútro chleba vystelieme polovicou opraženej slaniny. V mise rozmiešame syr so smotanou a nadrobno nakrájanou paprikou. Syrovou zmesou naplníme chlieb, ozdobíme bylinkami a polejeme zvyšnou masťou. Zapekáme 20 – 30 minút pri teplote 180 °C.

Foto: Unsplash, Freepik

Mohlo by sa vám páčiť

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

Great Taste pre slovenskú medovinu

Poznáte poke?

Čo možno neviete o grilovaní

OZNAČENÉ: Čokoládové fondue, Spoločné jedlo, Švajčiarske národné jedlo, Syrové
Helena Kramárová 4. novembra 2022
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Helena Kramárová
Sledovať:
Jablko nepadlo ďaleko od stromu a tak aj druhá generácia rodinného vydavateľstva Hoteliera začala prispievať svojimi odbornými znalosťami z branže. Teoretickými z alma mater mnohých hotelierov – UMB v Banskej Bystrici a privátnej univerzity Excelia vo francúzskom La Rochelle, ako aj praktickými skúsenosťami z jedného z najlepších slovenských hotelov Grand Hotel Kempinski High Tatras. Vďaka plynulej angličtine bude pre vás skvelým zdrojom noviniek a inšpirácií zo sveta.
Predchádzajúci článok Krízy prajú odvážnym
Nasledujúci článok Stravou k zdraviu
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image
Najčítanejšie
Aktuality

Otvorený deň Akadémie hoteliera

red. red. 18. septembra 2023
Horské strediská a vodné parky majú za sebou  vydarené leto
Drevení strážcovia doliny
Letná sezóna v top destináciách Slovenska
Tokajské domčeky v korunách stromov
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

GastroProdukty

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

12. septembra 2023
AktualityEventy, súťaže, oceneniaRegióny

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

8. septembra 2023
Eventy, súťaže, oceneniaRegióny

Great Taste pre slovenskú medovinu

1. septembra 2023
GastroKoncepty

Poznáte poke?

24. augusta 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Registrovať Stratili ste heslo?