Hamburger, hotdog, kebab, pizza, suši, poké či mexické quesadillas – to všetko sa už zabývalo na našich stoloch a v reštauračnej ponuke. Začína sa to trendsetterom, ktorý prinesie do domoviny kúsok netradična, a nová móda je na svete. Našou inšpiráciou, ideálnou na chladné mesiace, je fondue.
Koniec leta nemusí znamenať len pochmúrne počasie a krátke dni – ponúknite zákazníkom jedlo s pocitom tepla, pohody a dobrej spoločnosti. Po dlhých mesiacoch pandemickej izolácie si vychutnávame čas spoločných stretnutí, bohatých na smiech, zábavu a, samozrejme, dobré jedlo. A prečo nie rovno spoločné?
Švajčiarske fondue má bohatú, aj keď nejednoznačnú históriu. Jeho prvá zmienka pochádza už z Homérovej Iliady z obdobia okolo roku 800 až 725 p. n. l. , kde je fondue opísané ako zmes kozieho syra, vína a múky. Koncom 17. storočia švajčiarska kuchárska kniha Kochbuch der Anna Margaretha Gessner uvádza varenie syra s vínom. Iné zdroje tvrdia, že roľníci vo švajčiarskych horách vytvorili toto jedlo so zámerom využiť zvyšky chleba a syra počas chladnejších mesiacov. Moderné fondue, ako ho poznáme dnes – tavený syr a víno v hrnci nad otvoreným ohňom – pochádza z konca 19. storočia s koreňmi vo francúzskom regióne Rhône-Alpes pri hraniciach so Ženevou. Neskôr v roku 1930 ho Švajčiarska únia syrov vyhlásila za národné jedlo krajiny – a odvtedy sa Švajčiari do minulosti neobzerajú.
Najčastejšie sa pripravujú štyri druhy fondue – syrové, čokoládové, olejové (známe aj ako mäsové fondue) a vývarové. Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť fondue – fantázii sa medze nekladú, na internete nájdete stovky inšpirácií, tu je zopár z nich.
Tradičné syrové fondue

Tento jednoduchý recept je klasickým švajčiarskym syrovým fondue so syrmi Gruyere a ementál.
Ingrediencie:
veľký strúčik cesnaku – pozdĺžne prekrojený na polovicu
1 1/2 polievkovej lyžice Kirschwasser (alebo Cherry Brandy)
čajová lyžička čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy Meyer
šálka suchého bieleho vína (Chardonnay, Sauvignon Blanc alebo Torrontes) 450 g syra Gruyere – strúhaný
225 g ementálskeho syra (alebo švajčiarskeho) – strúhaný
1 1/4 polievkovej lyžice kukuričného škrobu
1/8 čajovej lyžičky čerstvého mletého čierneho korenia
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
štipka soli
Postup:
Potrite dno a polovicu stien nádoby na fondue cesnakom. Do nádoby vložte oba strúhané syry, pridajte víno a posypte kukuričným škrobom. Varte na strednom ohni, kým sa syr neroztopí, za častého miešania. Pridajte cherry, soľ, čierne korenie a štipku muškátového orieška. Varte ďalšie 3 – 4 minúty, potom pridajte citrónovú šťavu. Pokračujte v miernom miešaní, kým nebude úplne hladká. Znížte teplotu na stredne nízku a ihneď podávajte.
Čo namáčať do syrového fondue?
– tradične sa do syrového fondue namáča chlieb napichnutý na dlhých paličkách
Čokoládové fondue

Ingrediencie na fondue z tmavej čokolády:
225 g 60 % nasekanej horkej čokolády
1 polievková lyžica extraktu z madagaskarskej bourbonskej vanilky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 šálky smotany – 40 % tuku alebo viac
170 g 72 % nasekanej horkej čokolády
1 polievková lyžica bourbonskej whisky, brandy, Gran Marnier alebo likéru
Postup:
Na strednom ohni zmiešajte smotanu, soľ, vanilkový extrakt a alkohol, kým sa neroztopí okolo okrajov hrnca. Znížte teplotu na minimum. Pridajte nasekanú čokoládu a miešajte, kým nebude úplne hladká.
Čo namáčať do čokoládového fondue?
- jablká, pomaranče, jahody, ananás, bobuľové ovocie, hrozno, slané praclíky alebo tyčinky, marshmallows, cookies, sušienky
Sedliacke fondue

Na Slovensku je populárna sedliacka verzia fondue, na ktorú nepotrebujete špeciálnu nádobu, pripravuje sa totiž v chlebe. Môžete ju pripraviť aj ako jednotlivé porcie – do zrezaných bosniakov či kaiseriek.
Okrúhly chlieb
400 g slaniny
4 tavené syry
kyslá smotana
farebná paprika
korenie
soľ
bylinky
Z chleba zrežeme vršok, vyberieme vnútro a rozložíme ho okolo chleba na plech. Vnútro chleba vystelieme polovicou opraženej slaniny. V mise rozmiešame syr so smotanou a nadrobno nakrájanou paprikou. Syrovou zmesou naplníme chlieb, ozdobíme bylinkami a polejeme zvyšnou masťou. Zapekáme 20 – 30 minút pri teplote 180 °C.
Foto: Unsplash, Freepik