Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Podujatie na podporu štúdia a práce v cestovnom ruchu
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Cestovný ruch > Podujatie na podporu štúdia a práce v cestovnom ruchu
AktualityCestovný ruch

Podujatie na podporu štúdia a práce v cestovnom ruchu

TS
TS
Uverejnené: 7. februára 2025
3 min. čítania
Zdieľať

„Poď na loď a do prístavu – Študuj vodnú dopravu a cestovný ruch“ je názov podujatia, ktoré tento týždeň organizovalo Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR a Ministerstvo dopravy SR v spolupráci so strednými odbornými školami, univerzitami a zamestnávateľmi. V poradí 3. ročník podujatia prebiehal v Osobnom prístave na palubách lodí s možnosťou exkurzie do Nákladného prístavu Bratislava.


Cieľom podujatia bolo predstaviť mladým ľuďom atraktívne možnosti štúdia a kariéry v oblasti gastronómie, hotelierstva, cestovného ruchu. Malo za úlohu priblížiť študentom fungovanie ubytovacích a stravovacích služieb na riečnych lodiach. Podujatie reagovalo na nedostatok kvalifikovaných zamestnancov v oblasti cestovného ruchu a vodnej dopravy. Absolventi často odchádzajú do iných sektorov alebo do zahraničia, pričom oba rezorty ponúkajú široké možnosti uplatnenia. Na výletných lodiach sa uplatnia odborníci z gastronómie, hotelierstva aj vodnej dopravy.

Duál ponúka šesťtisíc miest, využitie má rezervy


„Počet študentov v odboroch so zameraním na gastronómiu, hotelierstvo a služby cestovného ruchu je v posledných rokoch stabilný. Vnímame však nízku mieru uplatnenia absolventov v povolaniach, ktoré vyštudovali. Preto je jedným z našich prioritných cieľov v oblasti vzdelávania prepájať odborné školy a študentov priamo so zamestnávateľmi. Zamestnávatelia poskytujú v súčasnosti viac ako šesťtisíc miest pre študentov v rámci duálneho vzdelávania. Tieto kapacity sú však využité len na niečo viac ako 15 %. Som presvedčený, že aj týmito aktivitami vieme sprostredkovať všetky dôležité informácie pre žiakov základných škôl a pomôcť v ich rozhodovaní o budúcej kariére,“ skonštatoval Marek Harbuľák, štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.


Počas dvoch dní si žiaci základných škôl mohli pozrieť tematické a interaktívne stánky stredných odborných škôl a univerzít, ktoré predstavili ponuku štúdia. Tiež priniesli možnosť stretnúť so zamestnávateľmi, ktorí prezentujú konkrétne pracovné príležitosti na osobných lodiach. Súčasťou programu boli aj praktické ukážky prác v týchto odvetviach.


Lode v súčasnosti slúžia aj ako plávajúce hotely či miesta na organizovanie spoločenských podujatí. Súčasťou programu preto boli aj prehliadky osobných lodí a nákladného prístavu, trenažéry, dopravné kvízy a súťaže. Pozvánku dostali všetky základné školy na Slovensku. Stredné školy zastupovali iba tie, ktoré ponúkajú relevantné študijné odbory. K dnešnému dňu účasť potvrdilo takmer 1000 žiakov základných a stredných škôl, prevažne z Bratislavského kraja. Zastúpenie však majú aj školy z Trnavy, Nových Zámkov, Košíc, Nitry, Svitu či Prievidze.

Mohlo by sa vám páčiť

Kvíz – Hľadáte dokonalú víkendovú destináciu?
Štatistiky návštevnosti za rok 2023. Prekonali sme rekord?
Podnikateľské zručnosti vysokoškolských študentov
Výstava Cash Revolution v Grand Hoteli Kempinski High Tatras
Slovensko prekvapí! Dokazuje Slovakia Travel v novej kampani
OZNAČENÉ:ministerstvo cestovného ruchu a športuštátny tajomník Marek Harbuľákštúdium
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Osobnosťou cestovného ruchu sa stal Norbert Frank
Nasledujúci článok Novým riaditeľom Grand Hotela River Park sa stal Leo Cyrzyk
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Cestovný ruchRegióny

Zimnú sezónu v Jasnej otvorí Dieter Bohlen z Modern Talking

TS
TS
4. októbra 2025
(Ne)konferencia Gastrolove ukázala, čo bije v srdci slovenskej gastronómie
Jesenný kurz revenue manažmentu II. – základné pojmy
Slovensko objavuje stále viac zahraničných turistov
Katarína Malová, Hotel Kaskady: Dobrá značka sa buduje dlho

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta