Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Nápoje > Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva
GastroNápojeTrendy

Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva

red.
red.
Uverejnené: 4. marca 2024
3 min. čítania
Zdieľať

Je pravidelná konzumácia vína prínosom pre zdravie, alebo naopak? Odpoveď hľadali renomovaní špecialisti z rôznych oblastí na medzinárodnom OIV kongrese na tému Životný štýl, strava, víno a zdravie.

V dňoch koncom minulého roka sa v španielskom Tolede konal pod záštitou OIV kongres na tému „Životný štýl, strava, víno a zdravie“. Podujatie, na ktorom sa stretli renomovaní vedci z rôznych oblastí, zdôraznilo význam zdravého životného štýlu a miernej konzumácie vína.

„Mieru” môže mať každý inú

Kongres sa zameral na integráciu vína do zdravej stravy (najmä do stredomorskej), pričom vyzdvihol jeho pozitívne účinky pri striedmej konzumácii. Odborníci zdôraznili, že fenomén „krivky tvaru J“ je stále platný. To znamená, že mierna konzumácia vína môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie, ale nadmerný príjem alkoholu má nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.


Mierna konzumácia = ženy max. 1 pohár vína denne, muži max. 1,5 pohára vína denne.

Čo znamená fenomén „krivky tvaru J“

Matematicky je to nelineárny vzťah medzi dvoma premennými (riziko úmrtia vs. počet pohárov vína vypitých za deň). Je opísaný krivkou, ktorá spočiatku klesá, ale následne sa otáča a stúpa.

Vysvetlenie ku grafu: ľudia, ktorí nepijú žiadne víno, majú tzv. základnú úmrtnosť – riziko úmrtia (prerušovaná priamka, nazvaná abstinent). Týchto ľudí považujeme za referenčnú skupinu a budeme ich porovnávať s tými, ktorí pijú víno. Z grafu vidno, že ako sa denná spotreba vína mierne zvyšuje, riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia klesá. Následne, keď denná spotreba vína ďalej narastá, riziko úmrtia sa zvyšuje, až kým nedosiahne základnú úroveň – referenčný bod (títo ľudia majú rovnakú úmrtnosť ako tí, ktorí nepijú víno vôbec). Pri ďalšom zvyšovaní dennej spotreby vína sa riziko úmrtia neustále zvyšuje. Je výrazne vyššie ako u ľudí, ktorí nepijú víno vôbec alebo ho pijú v miernom množstve. Graf v tvare písmena J potvrdilo mnoho veľkých vedeckých štúdií, do ktorých boli zahrnuté dáta zo sledovania niekoľkých tisícov ľudí.

Na záver niečo na odľahčenie

V súvislosti s mnohými článkami, ktoré na mňa vyskakovali počas „suchého februára“ som si spomenul na výrok komika a hudobníka Henny Youngmana: „Keď som sa dočítal o škodlivosti pitia vína, prestal som čítať.“ Vy čítať neprestávajte a víno konzumujte iba v miernom množstve.

Zdroj: www.vinari.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Menucka.sk oslavuje 10 rokov: Digitálny nástroj pre gastro prevádzky aj hotelové reštaurácie
Rastlinné jedlá sú novou príležitosťou
Vojtove tekuté Vianoce
Súťaž s vôňou likéru
EURÓPSKE kolo kuchárskej súťaže BOCUSE D‘OR pozná víťaza
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Košický samosprávny kraj posilní turizmus sumou 1,35 milióna eur
Nasledujúci článok Varíme sezónne. Ako chutí jar?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

HotelyZo sveta

Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
7. novembra 2025
33 inšpirácií pre moderný EKO hotel
HORECA Konferencia prinesie inšpirácie, networking aj Hoteliera roka
Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
Slovensko láka Maďarov a Rumunov na zimné zážitky

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta