Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Nápoje > Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva
GastroNápojeTrendy

Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva

red.
red.
Uverejnené: 4. marca 2024
3 min. čítania
Zdieľať

Je pravidelná konzumácia vína prínosom pre zdravie, alebo naopak? Odpoveď hľadali renomovaní špecialisti z rôznych oblastí na medzinárodnom OIV kongrese na tému Životný štýl, strava, víno a zdravie.

V dňoch koncom minulého roka sa v španielskom Tolede konal pod záštitou OIV kongres na tému „Životný štýl, strava, víno a zdravie“. Podujatie, na ktorom sa stretli renomovaní vedci z rôznych oblastí, zdôraznilo význam zdravého životného štýlu a miernej konzumácie vína.

- Inzercia-
Ad image

„Mieru” môže mať každý inú

Kongres sa zameral na integráciu vína do zdravej stravy (najmä do stredomorskej), pričom vyzdvihol jeho pozitívne účinky pri striedmej konzumácii. Odborníci zdôraznili, že fenomén „krivky tvaru J“ je stále platný. To znamená, že mierna konzumácia vína môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie, ale nadmerný príjem alkoholu má nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.

- Inzercia-
Ad image


Mierna konzumácia = ženy max. 1 pohár vína denne, muži max. 1,5 pohára vína denne.

Čo znamená fenomén „krivky tvaru J“

Matematicky je to nelineárny vzťah medzi dvoma premennými (riziko úmrtia vs. počet pohárov vína vypitých za deň). Je opísaný krivkou, ktorá spočiatku klesá, ale následne sa otáča a stúpa.

Vysvetlenie ku grafu: ľudia, ktorí nepijú žiadne víno, majú tzv. základnú úmrtnosť – riziko úmrtia (prerušovaná priamka, nazvaná abstinent). Týchto ľudí považujeme za referenčnú skupinu a budeme ich porovnávať s tými, ktorí pijú víno. Z grafu vidno, že ako sa denná spotreba vína mierne zvyšuje, riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia klesá. Následne, keď denná spotreba vína ďalej narastá, riziko úmrtia sa zvyšuje, až kým nedosiahne základnú úroveň – referenčný bod (títo ľudia majú rovnakú úmrtnosť ako tí, ktorí nepijú víno vôbec). Pri ďalšom zvyšovaní dennej spotreby vína sa riziko úmrtia neustále zvyšuje. Je výrazne vyššie ako u ľudí, ktorí nepijú víno vôbec alebo ho pijú v miernom množstve. Graf v tvare písmena J potvrdilo mnoho veľkých vedeckých štúdií, do ktorých boli zahrnuté dáta zo sledovania niekoľkých tisícov ľudí.

- Inzercia -
Ad image

Na záver niečo na odľahčenie

V súvislosti s mnohými článkami, ktoré na mňa vyskakovali počas „suchého februára“ som si spomenul na výrok komika a hudobníka Henny Youngmana: „Keď som sa dočítal o škodlivosti pitia vína, prestal som čítať.“ Vy čítať neprestávajte a víno konzumujte iba v miernom množstve.

Zdroj: www.vinari.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Ktoré sú najlepšie slovenské reštaurácie podľa World Culinary Awards?
Zákulisie raňajkovej scény
Moderné odborné učebne pre budúcich profesionálov
Zimný festival jedál bol tento rok v lete
Bratislavské hotely ocenili najšikovnejších praktikantov
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Košický samosprávny kraj posilní turizmus sumou 1,35 milióna eur
Nasledujúci článok Varíme sezónne. Ako chutí jar?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

HotelyVzdelávanie

Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie

red.
red.
11. júla 2025
Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
Minister Huliak: Slovensko má čo ponúknuť, ale služby musia dobehnúť prírodu
Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta