Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Polievka je grunt!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Polievka je grunt!
GastroJedlá a recepty

Polievka je grunt!

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 6. apríla 2022
4 min. čítania
Minestrone polievka
Zdieľať

Perlou slovenskej kuchyne sú polievky. Obohaťte na jar klasickú ponuku o obľúbenú taliansku polievku Minestrone. Tým odvážnejším prinášame recept s nevšednou ingredienciou – proseccom.

Talianska polievka Minestrone

4 porcie/ 35 – 40 minút

400 ml zeleninovej polievky
100 g malých cestovín
100 g čerstvých nakrájaných paradajok
2 mrkvy
3 zelerové tyčinky
1 malá cibuľa
1 cuketa
1 polievková lyžica masla
1 ks Kotányi Bobkový list
2 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
5 polievkových lyžíc strúhaného parmezánu
Kotányi Mlynček Morská soľ
Kotányi Mlynček Čierne korenie
3 čajové lyžičky z Kotányi Mlynčeka Talianske byliny
2 hrste čerstvého baby špenátu

Postup:

  1. Všetky čerstvé suroviny dôkladne umyjeme a ošúpeme. Mrkvu a zeler nakrájame na malé kúsky, najlepšie na tenké plátky. Cibuľu tiež ošúpeme a nakrájame na jemné kocky. Cesnak nasekáme alebo prelisujeme. Cuketu pozdĺžne rozštvrtíme a nakrájame na kúsky.
    2. Vo väčšom hrnci ohrejeme maslo a olivový olej a na rozpustenom tuku restujeme cibuľu. Neskôr pridáme mrkvu a pár minút podusíme. Pridáme cesnak, paradajkový pretlak a opäť pár sekúnd restujeme.
    3. Pridáme ostatné ingrediencie ako zeler, cuketu, nakrájané čerstvé paradajky, bobkový list a tri polievkové lyžice talianskych byliniek. Polievku prikryjeme a necháme na miernom ohni dusiť asi 20 minút.
    4. Následne pridáme cestoviny. Necháme podusiť asi 8 minút. Cestoviny by mali byť al-dente a zelenina chrumkavá.
    5. Nakoniec vmiešame baby špenát a vypneme sporák. Dochutíme soľou, čiernym korením a ozdobíme strúhaným parmezánom.
    6. Ako príloha je ideálna čerstvá ciabatta alebo talianske chlebové tyčinky.

Prosecco polievka

12 porcií / 45 – 60 minút
500 ml slepačieho vývaru
400 ml smotany na šľahanie
400 ml prosecca
2 ks koreňovej zeleniny (napr. mrkva, paštrnák)
2 ks stredne veľkých paradajok
2 PL olivového oleja
2 ks cibule
1 ks Kotányi Bobkový list
2 ks Kotányi Klinček celý
1 ČL Kotányi Čierneho korenia celé
Kotányi Mlynček Morská soľ
1 ČL worčesterovej omáčky
1ks čerstvého bio žĺtka
1 zväzok petržlenovej vňate

Postup:

  1. Cibuľu a koreňovú zeleninu ošúpeme, umyjeme a nadrobno nakrájame. Paradajky umyjeme a nakrájame na jemné kocky.
    2. V hrnci zohrejeme trocha olivového oleja, pridáme cibuľu, o niečo neskôr koreňovú zeleninu, paradajky a následne krátko orestujeme. Zalejeme vývarom a ochutíme bobkovým listom, klinčekmi, korením, soľou, worčesterovou omáčkou a privedieme k varu. Zalejeme litrom vody a dusíme 30 minút.
    3. Po 30 minútach vývar precedíme cez sitko. Liter polievky dáme do hrnca a privedieme do varu s 200 ml smotany na šľahanie a 300 ml prosecca. Dusíme asi päť minút na miernom plameni.
    4. Medzitým môžeme vyšľahať ostatných 200 ml smotany. Potom vmiešame vaječný žĺtok. Smotanu dochutíme soľou a korením a necháme vychladnúť v chladničke.
    5. Teraz môžeme pripraviť vyprážanú petržlenovú vňať. V hrnci rozohrejeme slnečnicový olej a opekáme na ňom petržlenovú vňať asi minútu. Necháme odkvapkať na kúsku kuchynskej utierky.
    6. Polievku opäť zohrejeme a pridáme zvyšné prosecco. V prípade potreby je možné polievku opäť speniť pomocou mixéra.
    7. Polievku nalejeme do malých pohárov a navrch pridáme po lyžičke žĺtkovej šľahačky a opraženú petržlenovú vňať.

PR

 

Mohlo by sa vám páčiť

Sýte recepty bez mäsa
Ako chutí leto II.
Máte svoje obľúbené víno? Dajte mu hlas v súťaži a vyhrajte ho!
Martin Kurhajec: Hovorili mi, že talianska reštaurácia v Tatrách neuspeje
Husacie hody po celý rok
OZNAČENÉ:Teplá polievka
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Novootvorený Hotel Hills
Nasledujúci článok Stôl, pri ktorom chce sedieť každý hosť
- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

ManažmentTéma

33 inšpirácií pre moderný EKO hotel

Radim Beneš
Radim Beneš
4. novembra 2025
HORECA Konferencia prinesie inšpirácie, networking aj Hoteliera roka
Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
Slovensko láka Maďarov a Rumunov na zimné zážitky
Poznáme víťaza národného kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or!

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta