Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
  • O nás
  • en Englishsk Slovak
    sk Slovak
Čítanie: Polievka je grunt!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Polievka je grunt!
GastroJedlá a recepty

Polievka je grunt!

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 6. apríla 2022
4 min. čítania
Minestrone polievka
Zdieľať

Perlou slovenskej kuchyne sú polievky. Obohaťte na jar klasickú ponuku o obľúbenú taliansku polievku Minestrone. Tým odvážnejším prinášame recept s nevšednou ingredienciou – proseccom.

Talianska polievka Minestrone

- Inzercia-
Ad image

- Inzercia-
Ad image

4 porcie/ 35 – 40 minút

400 ml zeleninovej polievky
100 g malých cestovín
100 g čerstvých nakrájaných paradajok
2 mrkvy
3 zelerové tyčinky
1 malá cibuľa
1 cuketa
1 polievková lyžica masla
1 ks Kotányi Bobkový list
2 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
5 polievkových lyžíc strúhaného parmezánu
Kotányi Mlynček Morská soľ
Kotányi Mlynček Čierne korenie
3 čajové lyžičky z Kotányi Mlynčeka Talianske byliny
2 hrste čerstvého baby špenátu

- Inzercia -
Ad image

Postup:

  1. Všetky čerstvé suroviny dôkladne umyjeme a ošúpeme. Mrkvu a zeler nakrájame na malé kúsky, najlepšie na tenké plátky. Cibuľu tiež ošúpeme a nakrájame na jemné kocky. Cesnak nasekáme alebo prelisujeme. Cuketu pozdĺžne rozštvrtíme a nakrájame na kúsky.
    2. Vo väčšom hrnci ohrejeme maslo a olivový olej a na rozpustenom tuku restujeme cibuľu. Neskôr pridáme mrkvu a pár minút podusíme. Pridáme cesnak, paradajkový pretlak a opäť pár sekúnd restujeme.
    3. Pridáme ostatné ingrediencie ako zeler, cuketu, nakrájané čerstvé paradajky, bobkový list a tri polievkové lyžice talianskych byliniek. Polievku prikryjeme a necháme na miernom ohni dusiť asi 20 minút.
    4. Následne pridáme cestoviny. Necháme podusiť asi 8 minút. Cestoviny by mali byť al-dente a zelenina chrumkavá.
    5. Nakoniec vmiešame baby špenát a vypneme sporák. Dochutíme soľou, čiernym korením a ozdobíme strúhaným parmezánom.
    6. Ako príloha je ideálna čerstvá ciabatta alebo talianske chlebové tyčinky.

Prosecco polievka

12 porcií / 45 – 60 minút
500 ml slepačieho vývaru
400 ml smotany na šľahanie
400 ml prosecca
2 ks koreňovej zeleniny (napr. mrkva, paštrnák)
2 ks stredne veľkých paradajok
2 PL olivového oleja
2 ks cibule
1 ks Kotányi Bobkový list
2 ks Kotányi Klinček celý
1 ČL Kotányi Čierneho korenia celé
Kotányi Mlynček Morská soľ
1 ČL worčesterovej omáčky
1ks čerstvého bio žĺtka
1 zväzok petržlenovej vňate

Postup:

  1. Cibuľu a koreňovú zeleninu ošúpeme, umyjeme a nadrobno nakrájame. Paradajky umyjeme a nakrájame na jemné kocky.
    2. V hrnci zohrejeme trocha olivového oleja, pridáme cibuľu, o niečo neskôr koreňovú zeleninu, paradajky a následne krátko orestujeme. Zalejeme vývarom a ochutíme bobkovým listom, klinčekmi, korením, soľou, worčesterovou omáčkou a privedieme k varu. Zalejeme litrom vody a dusíme 30 minút.
    3. Po 30 minútach vývar precedíme cez sitko. Liter polievky dáme do hrnca a privedieme do varu s 200 ml smotany na šľahanie a 300 ml prosecca. Dusíme asi päť minút na miernom plameni.
    4. Medzitým môžeme vyšľahať ostatných 200 ml smotany. Potom vmiešame vaječný žĺtok. Smotanu dochutíme soľou a korením a necháme vychladnúť v chladničke.
    5. Teraz môžeme pripraviť vyprážanú petržlenovú vňať. V hrnci rozohrejeme slnečnicový olej a opekáme na ňom petržlenovú vňať asi minútu. Necháme odkvapkať na kúsku kuchynskej utierky.
    6. Polievku opäť zohrejeme a pridáme zvyšné prosecco. V prípade potreby je možné polievku opäť speniť pomocou mixéra.
    7. Polievku nalejeme do malých pohárov a navrch pridáme po lyžičke žĺtkovej šľahačky a opraženú petržlenovú vňať.

PR

 

Mohlo by sa vám páčiť

Lahodné krémové rizoto
Pre letnú pohodu
COFFEE CUP 2025: Mladí baristi predviedli symfóniu vôní
Žilina pripravuje skvelých odborníkov pre gastronómiu
Otvorený deň Akadémie hoteliera prináša inšpirácie, novinky a stretnutia
OZNAČENÉ:Teplá polievka
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Novootvorený Hotel Hills
Nasledujúci článok Stôl, pri ktorom chce sedieť každý hosť
- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Gastro

Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku

TS
TS
23. júla 2025
Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Gastrolove 2025: Ako žiť a prežiť v gastronómii aj ďalšie roky
Multifunkčné technológie – výkonné SRDCE vašej kuchyne
Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
en Englishsk Slovak
sk Slovak
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta