Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Poznáte poke?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Poznáte poke?
GastroKoncepty

Poznáte poke?

Anna Gocoliaková
Anna Gocoliaková
Uverejnené: 24. augusta 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Schnitzel, pizzu, hot dog, kebab, burger, crepes, burrito, BBQ, panini, quesadillu, suši a sashimi nasleduje ďalší hit – poke bowl. Jedlo ako stvorené na horúce letné dni. Už ste ho skúsili?

Obsah
Pôvod pokeO čo vlastne ide?Na wellness vlneĽudí už nebaví jesť „pol ryža pol hranolky“Tri body pre vás

Pôvod poke

Hoci jedlo vzniklo na Havaji, najväčším rozvojom prešlo v dôsledku vplyvu japonskej kuchyne a iných ázijských kuchýň. Kým suši a sashimi majú prísne pravidlá prípravy, poke je „free ride“. Je akýmsi suši v miske s nekonečnými možnosťami variácií a kombinácií. Jednotlivé zložky sú poukladané v miske na úhľadných kôpkach. Jedlo ulahodí teda najmä milovníkom ázijských chutí s otvorenou mysľou, ktorí sú možno trochu väčší jedáci.

- Inzercia-
Ad image
Foto: Unsplash

O čo vlastne ide?

Vo všeobecnosti sa Poke bowl skladá z troch zložiek. Prvou je základ – tou býva zvyčajne ryža, prípadne ázijské rezance či quinoa. Druhou je proteín – marinovaná ryba, morské plody, kuracie mäaso. Vo vegetariánskej verzii ich nahrádzajú tempeh, saitan, alebo údené či čerstvé tofu, ktoré skvele nasiakne marinádou. Treťou sú rôzne druhy úhľadne nakrájanej pestrofarebnej zeleniny a klíčkov. V Poke miske často nájdete avokádo, edamame fazuľky, uhorku, riasy, mango a rôzne druhy omáčok.

Na wellness vlne

Okrem základu žiadna zo zložiek nie je tepelne upravená, čiže Poke bowl je ľahko stráviteľné a zdravé jedlo. Je elixírom vitamínov, minerálov a lahodných chutí.

Nastupujúci trend bohato obložených misiek má svojich vyznávačov najmä medzi ľuďmi preferujúcimi zdravý životný štýl. Je teda skvelou voľbou pre hotelové wellness bary, snack bary a „must have“ a la carte menu wellness hotela v každom ročnom období.

- Inzercia -
Ad image

Ľudí už nebaví jesť „pol ryža pol hranolky“

Miroslav Chochuľ, Poke Žilina

Hoci poke koncept je jednoduchý, je skvelou voľbou aj pre ľudí z gastrobiznisu. Skúsený profesionál s rukopisom z fine diningu dá jedlu noblesu. Ako Miroslav Miroslav Chochuľ, ktorý si franšízový koncept Poke Žilina otvoril po rokoch praxe v zahraničí aj na Slovensku. Pôsobil napríklad v hoteli Dubná Skala****. „Videl som v Žiline priestor na nový koncept takéhoto typu. Poke som poznal zo zahraničia a prišlo mi ako veľmi dobrý nápad. Je jednoduché, zdravé… Ľudí už nebaví jesť jedlo typu „pol ryža pol hranolky“ s kuracím plátkom,“ povedal nám pri nakladaní našej poke misky pri zaskakovaní za slečnu z obsluhy. A my sme si naozaj havajské jedlo na strednom Slovensku v tento horúci deň užili.

Tri body pre vás

Okrem toho, že poke je trendové a efektné jedlo, má pre vás tri veľké výhody.

  1. Jeho príprava je úplne jednoduchá, nevyžaduje extra kuchárske umenie. To je pri aktuálnom nedostatku personálu veľkým benefitom. Nepodceňujte však zaškolenie personálu o presnom postupe prípravy a servírovania!
  2. Príprava je rýchla a nepotrebujete špeciálne kuchynské vybavenie.
  3. Obrovská variabilita, ako v surovinách, tak aj v omáčkach (hotových aj vlastných) dáva priestor na ponuku personalizovaného jedla. A to je dnes „in“.

Mohlo by sa vám páčiť

Apríl v znamení gastronómie
Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky
Ktoré sú najlepšie slovenské reštaurácie podľa World Culinary Awards?
Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní
Otváracia večera ZFJ bola v reštaurácii MenJu
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Anna Gocoliaková
Anička je náš najmladší člen tímu a skvele vyvažuje naše roky praxe svojim sviežim, ničím nezaťaženým pohľadom. Charakterizujú ju znaky jej generácie Z, Zoomers - je mladá, technicky zdatná a sociálne zameraná, čiže sa s jej skvelými nápadmi a príspevkami stretnete najmä na našich sociálnych sieťach.
Predchádzajúci článok Tanec na vaječných škrupinách
Nasledujúci článok Netradičné stretnutie pod Chopkom
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta