Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
    27. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Vianoce v Dubaji – otvorená náruč rozmanitosti
    4. decembra 2025
    Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
    28. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Poznáte poke?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • HOTEL MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Poznáte poke?
GastroKoncepty

Poznáte poke?

Anna Gocoliaková
Anna Gocoliaková
Uverejnené: 24. augusta 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Schnitzel, pizzu, hot dog, kebab, burger, crepes, burrito, BBQ, panini, quesadillu, suši a sashimi nasleduje ďalší hit – poke bowl. Jedlo ako stvorené na horúce letné dni. Už ste ho skúsili?

Obsah
Pôvod pokeO čo vlastne ide?Na wellness vlneĽudí už nebaví jesť „pol ryža pol hranolky“Tri body pre vás

Pôvod poke

Hoci jedlo vzniklo na Havaji, najväčším rozvojom prešlo v dôsledku vplyvu japonskej kuchyne a iných ázijských kuchýň. Kým suši a sashimi majú prísne pravidlá prípravy, poke je „free ride“. Je akýmsi suši v miske s nekonečnými možnosťami variácií a kombinácií. Jednotlivé zložky sú poukladané v miske na úhľadných kôpkach. Jedlo ulahodí teda najmä milovníkom ázijských chutí s otvorenou mysľou, ktorí sú možno trochu väčší jedáci.

Foto: Unsplash

O čo vlastne ide?

Vo všeobecnosti sa Poke bowl skladá z troch zložiek. Prvou je základ – tou býva zvyčajne ryža, prípadne ázijské rezance či quinoa. Druhou je proteín – marinovaná ryba, morské plody, kuracie mäaso. Vo vegetariánskej verzii ich nahrádzajú tempeh, saitan, alebo údené či čerstvé tofu, ktoré skvele nasiakne marinádou. Treťou sú rôzne druhy úhľadne nakrájanej pestrofarebnej zeleniny a klíčkov. V Poke miske často nájdete avokádo, edamame fazuľky, uhorku, riasy, mango a rôzne druhy omáčok.

Na wellness vlne

Okrem základu žiadna zo zložiek nie je tepelne upravená, čiže Poke bowl je ľahko stráviteľné a zdravé jedlo. Je elixírom vitamínov, minerálov a lahodných chutí.

Nastupujúci trend bohato obložených misiek má svojich vyznávačov najmä medzi ľuďmi preferujúcimi zdravý životný štýl. Je teda skvelou voľbou pre hotelové wellness bary, snack bary a „must have“ a la carte menu wellness hotela v každom ročnom období.

Ľudí už nebaví jesť „pol ryža pol hranolky“

Miroslav Chochuľ, Poke Žilina

Hoci poke koncept je jednoduchý, je skvelou voľbou aj pre ľudí z gastrobiznisu. Skúsený profesionál s rukopisom z fine diningu dá jedlu noblesu. Ako Miroslav Miroslav Chochuľ, ktorý si franšízový koncept Poke Žilina otvoril po rokoch praxe v zahraničí aj na Slovensku. Pôsobil napríklad v hoteli Dubná Skala****. „Videl som v Žiline priestor na nový koncept takéhoto typu. Poke som poznal zo zahraničia a prišlo mi ako veľmi dobrý nápad. Je jednoduché, zdravé… Ľudí už nebaví jesť jedlo typu „pol ryža pol hranolky“ s kuracím plátkom,“ povedal nám pri nakladaní našej poke misky pri zaskakovaní za slečnu z obsluhy. A my sme si naozaj havajské jedlo na strednom Slovensku v tento horúci deň užili.

Tri body pre vás

Okrem toho, že poke je trendové a efektné jedlo, má pre vás tri veľké výhody.

  1. Jeho príprava je úplne jednoduchá, nevyžaduje extra kuchárske umenie. To je pri aktuálnom nedostatku personálu veľkým benefitom. Nepodceňujte však zaškolenie personálu o presnom postupe prípravy a servírovania!
  2. Príprava je rýchla a nepotrebujete špeciálne kuchynské vybavenie.
  3. Obrovská variabilita, ako v surovinách, tak aj v omáčkach (hotových aj vlastných) dáva priestor na ponuku personalizovaného jedla. A to je dnes „in“.

Mohlo by sa vám páčiť

Odštartujte letnú sezónu novými atraktívnymi drinkami
Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!
BACCHUS 2025. Zrodili sa u nás, zažiarili v Španielsku
V Poprade hosťovala najlepšia talianska šéfkuchárka
Erasmus a duálne vzdelávanie formujú ďalšiu generáciu hotelierov
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Anna Gocoliaková
Anička je náš najmladší člen tímu a skvele vyvažuje naše roky praxe svojim sviežim, ničím nezaťaženým pohľadom. Charakterizujú ju znaky jej generácie Z, Zoomers - je mladá, technicky zdatná a sociálne zameraná, čiže sa s jej skvelými nápadmi a príspevkami stretnete najmä na našich sociálnych sieťach.
Predchádzajúci článok Tanec na vaječných škrupinách
Nasledujúci článok Netradičné stretnutie pod Chopkom
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Gastro

Petra Tóthová, sladká autorita v porote Bocuse d’Or

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
14. decembra 2025
Slovensko láka zahraničných turistov na vianočné mestá a zážitky
Tekuté Vianoce: Najlepší vaječný koňak, grog, punč…
Pod Kráľovou Hoľou otvorili originálnu lesnú saunu
Vianočná hostina talentov – Gastro Vianoce 2025 Piešťany

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta