Schnitzel, pizzu, hot dog, kebab, burger, crepes, burrito, BBQ, panini, quesadillu, suši a sashimi nasleduje ďalší hit – poke bowl. Jedlo ako stvorené na horúce letné dni. Už ste ho skúsili?
Pôvod poke
Hoci jedlo vzniklo na Havaji, najväčším rozvojom prešlo v dôsledku vplyvu japonskej kuchyne a iných ázijských kuchýň. Kým suši a sashimi majú prísne pravidlá prípravy, poke je „free ride“. Je akýmsi suši v miske s nekonečnými možnosťami variácií a kombinácií. Jednotlivé zložky sú poukladané v miske na úhľadných kôpkach. Jedlo ulahodí teda najmä milovníkom ázijských chutí s otvorenou mysľou, ktorí sú možno trochu väčší jedáci.
O čo vlastne ide?
Vo všeobecnosti sa Poke bowl skladá z troch zložiek. Prvou je základ – tou býva zvyčajne ryža, prípadne ázijské rezance či quinoa. Druhou je proteín – marinovaná ryba, morské plody, kuracie mäaso. Vo vegetariánskej verzii ich nahrádzajú tempeh, saitan, alebo údené či čerstvé tofu, ktoré skvele nasiakne marinádou. Treťou sú rôzne druhy úhľadne nakrájanej pestrofarebnej zeleniny a klíčkov. V Poke miske často nájdete avokádo, edamame fazuľky, uhorku, riasy, mango a rôzne druhy omáčok.
Na wellness vlne
Okrem základu žiadna zo zložiek nie je tepelne upravená, čiže Poke bowl je ľahko stráviteľné a zdravé jedlo. Je elixírom vitamínov, minerálov a lahodných chutí.
Nastupujúci trend bohato obložených misiek má svojich vyznávačov najmä medzi ľuďmi preferujúcimi zdravý životný štýl. Je teda skvelou voľbou pre hotelové wellness bary, snack bary a „must have“ a la carte menu wellness hotela v každom ročnom období.
Ľudí už nebaví jesť „pol ryža pol hranolky“
Hoci poke koncept je jednoduchý, je skvelou voľbou aj pre ľudí z gastrobiznisu. Skúsený profesionál s rukopisom z fine diningu dá jedlu noblesu. Ako Miroslav Miroslav Chochuľ, ktorý si franšízový koncept Poke Žilina otvoril po rokoch praxe v zahraničí aj na Slovensku. Pôsobil napríklad v hoteli Dubná Skala****. „Videl som v Žiline priestor na nový koncept takéhoto typu. Poke som poznal zo zahraničia a prišlo mi ako veľmi dobrý nápad. Je jednoduché, zdravé… Ľudí už nebaví jesť jedlo typu „pol ryža pol hranolky“ s kuracím plátkom,“ povedal nám pri nakladaní našej poke misky pri zaskakovaní za slečnu z obsluhy. A my sme si naozaj havajské jedlo na strednom Slovensku v tento horúci deň užili.
Tri body pre vás
Okrem toho, že poke je trendové a efektné jedlo, má pre vás tri veľké výhody.
- Jeho príprava je úplne jednoduchá, nevyžaduje extra kuchárske umenie. To je pri aktuálnom nedostatku personálu veľkým benefitom. Nepodceňujte však zaškolenie personálu o presnom postupe prípravy a servírovania!
- Príprava je rýchla a nepotrebujete špeciálne kuchynské vybavenie.
- Obrovská variabilita, ako v surovinách, tak aj v omáčkach (hotových aj vlastných) dáva priestor na ponuku personalizovaného jedla. A to je dnes „in“.