Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Najnovšie správy
Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Manažment
Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
Gastro
Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
Grand Hotel River Park hostil Globsec
Aktuality Hotely
Raňajky ako zážitok
Gastro Koncepty
Neupratujte ako doma
Housekeeping
Aa
  • Aktuality
  • Téma
    • Ekonomika
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
    TémaZobraziť viac
    Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
    5. júna 2023
    Neupratujte ako doma
    29. mája 2023
    Najlepšie saunové rituály majú v Bešeňovej
    23. mája 2023
    Už nikdy viac „v našom hotely…“
    22. mája 2023
    Čím aktuálne žijú hotelieri?
    17. mája 2023
  • Rozhovory
    RozhovoryZobraziť viac
    Erika Matwij
    Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
    25. mája 2023
    Marek Harbuľák pomenúva výzvy hotelierstva
    6. apríla 2023
    Lukáš Špilák: Túžil robiť raňajkového čašníka, dnes riadi luxusný hotel
    29. marca 2023
    Jaroslav Kubaľa: Rád nechám ľudí „zahviezdiť“
    13. januára 2023
    Juraj Marko: Nachádzame cesty, ako napredovať
    7. decembra 2022
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
    Recenzie naše každodenné
    26. mája 2023
    Aj pohostinnosť má svoje hranice
    19. mája 2023
    Zákulisie hotelov
    Život je zmena
    12. mája 2023
    Mestské hotely BHP s novým vedením
    11. mája 2023
  • Gastro
    GastroZobraziť viac
    Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
    3. júna 2023
    Raňajky ako zážitok
    1. júna 2023
    Petícia za spravodlivú DPH
    24. mája 2023
    Mirror Bar
    Mirror Hospitality Expo 2023
    18. mája 2023
    Viete správne prestierať?
    17. mája 2023
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
    Jordánsko, Wadi Rum
    23
    Blízka exotika s letenkou za stovku. Ale pozor, je návyková!
    22. apríla 2023
    Lifestylové hotely
    16. apríla 2023
    Hotelovým svetom
    14. apríla 2023
    Slovák si na dovolenke dopraje
    23. marca 2023
  • O nás
Čítanie: Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Aktuality
  • Téma
  • Hotely
  • Rozhovory
  • Zo sveta
  • Gastro
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Gastro > Interview gastro > Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?
GastroInterview gastroKonceptyNápojeProduktyRozhovory

Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?

Lea Lisá
Lea Lisá Uverejnené: 10. apríla 2023
5 min. čítania
Zdieľať

„Degustáciu rumu začínate ovoniavaním. Ak však strčíte nos do pohára ako pri vínach, pri treťom poháriku si odpálite čuch a necítite nič,“ hovorí Roberto Resmer, rumový a cigarový ambasádor The Cuba Libre Rum & Cigar House.

Roberto Resmer

Pitie pravých rumov je rituálom, ktorý je možno viac o životnom štýle ako o drinku…

Naším zámerom je naozaj viesť ľudí k vychutnaniu si prítomného okamihu. Celá koncepcia našich prevádzok, v ktorých nájdete okolo 130 druhov rumov z celého sveta a 60 druhov ručne šúľaných cigár, je postavená na myšlienke poskytnutia jedinečnej chvíle v jedinečnom priestore. Áno, ide o životný štýl. Každý rum má svoje opodstatnenie, pokiaľ si nájde svoju klientelu – doslova splnil svoje poslanie. Podobne naše poslanie je splnené, ak si hosť čas strávený u nás vychutná. S našimi hosťami často vzniká až priateľský vzťah, mnohí k nám posielajú svojich kolegov. Inými slovami – s úsmevom prichádzate, s úsmevom odchádzate.

- Inzercia -
Ad image

V akej cenovej kategórii sa tieto rumy pohybujú?

Od 3,50 eura do 250 eur za pohárik.

A Zacapa, ktorý považujete za najlepší na svete?

- Inzercia-
Ad image

Ten je za 10 eur, ale závisí to od mesta, kde ho podávame a taktiež či je čistý, alebo podávaný spôsobom Perfect Serve.

Aký je rozdiel medzi vašimi jednotlivými prevádzkami na Slovensku? Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?

Zásadnejší rozdiel medzi nimi nie je, rozdiel je skôr vo vekových kategóriách. Skúšali k nám chodiť aj stredoškoláci, ktorí ešte nemali 18 rokov, ktorých sme, samozrejme, usmernili v zmysle, že ich čas ešte neprišiel. Dnes sú z nich naši pravidelní zákazníci a občas si s úsmevom spomenieme na obdobie, keď to s nami skúšali. Často sa hovorí, že človek má problém s alkoholom. Ja hovorím, že človek má problém bez alkoholu… Všetko má svoje opodstatnenie. Ako hovorili naši predkovia – ak všetko dokážete užívať s mierou, tak to má svoj význam.

Čím sa vyznačuje kultúra pitia na Slovensku?

Zistil som, že ľudia po vypití alkoholu zvyknú piť tzv. brzdu – zapíjať. Na otázku, prečo to robia, mi väčšinou povedali: lebo mi to nechutí. A to mi je čudné. Prečo piješ niečo, čo ti nechutí, je ti z toho zle a ešte si ochotný za to zaplatiť? Asi tu niečo nebude v poriadku. My sme preto radšej išli cestou vyššej kvality, menšieho množstva alkoholu a najmä užitia si danej chvíle.

Aký je trend párovania jedla a pitia v bare?

Buď používame náš projekt perfect serve v podobe malých pokrmových drobností, ktoré slúžia na zvýraznenie alebo doladenie chuťového zážitku, alebo aj pochutiny, ako pražené mandle, oriešky a podobne. Organizujeme eventy, kde kombinujeme alkohol s jedlom buď u nás, alebo v partnerských zariadeniach. Takýchto akcií sme už zrealizovali množstvo, prvá bola v košickom hoteli Dukát. Jedlá majú vždy ducha gastronómie krajiny, z ktorej pochádzajú jednotlivé rumy, a tie s nimi párujeme.

Máte svojich kuchárov?

Máme aj svojich kuchárov, lebo v rámci našej skupiny máme aj reštaurácie, puby a podobne, ale tento typ akcií vždy robíme so šéfkuchárom partnerskej reštaurácie, kde daný event prebieha. Jedlo je parketa daného šéfkuchára a rumy sú moja parketa.

Kde napríklad ste takéto degustácie organizovali?

V Košiciach, na Táloch v hoteli Partizán, na golfových turnajoch, v Rakúsku, v Poľsku v jednom z najznámejších hotelov, kde nám pripravili čokolády vhodné k našim rumom. Hostia majú veľmi radi tento typ akcie.

Spomeniete si na nejaké zaujímavé zážitky z vašich ciest za rumom?

Jednoznačne najsilnejším zážitkom je vždy osobná návšteva destilérií. Asi najväčší zážitok mám z Mexika, kde sme si pri degustácii tequily od barmana vypýtali citrón a soľ. Keď sme pri druhej fľaši našu požiadavku zopakovali, tak sa nás barman opýtal, čo to robíme. Odpovedali sme, že tak sa pije tequila a on, že odkedy. Takže to bola zaujímavá skúsenosť, že na celom svete som pil tequilu s citrónom a soľou, ale v Mexiku sa tak vôbec nepije.

Ste pre dané značky dovozcami?

Nie sme dovozcovia, na Slovensku jedna spoločnosť asi ani nie je schopná zabezpečiť všetky značky. Nové značky vznikajú doslova každý deň, rumy teda nakupujeme od dovozcov. Ale ako jedni z prvých na Slovensku prevádzkujeme rumový internetový obchod, kde sme zoskupili asi 400 druhov rumu. Snažíme sa ponúkať novinky a limitované edície, ktoré dokážeme zabezpečiť vďaka našim kontaktom vo svete. Napríklad pred dvomi rokmi sme v Bratislave ako prví na svete ponúkli Dictador abyss, ktorého bolo vyrobených iba 46 fliaš, a my sme mali v ponuke šesť. Až potom bola jeho svetová premiéra vo Francúzsku. 

Text: Lea Lisá
Foto: Fusion group SK a redakcia

Mohlo by sa vám páčiť

Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!

Raňajky ako zážitok

Petícia za spravodlivú DPH

Mirror Hospitality Expo 2023

Viete správne prestierať?

OZNAČENÉ: cigara, Cuba Libre, drink, koncept, nápoj, rum
Lea Lisá 10. apríla 2023
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Lea Lisá
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Bystrická Vínšpacírka spojí 40 vinárov
Nasledujúci článok Jedna zimná sezóna končí, druhá začína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
Obľúbené z nových
Manažment

Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta

Iveta Pupišová Iveta Pupišová 5. júna 2023
Raňajky ako zážitok
Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
Grand Hotel River Park hostil Globsec
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Gastro

Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!

3. júna 2023
GastroKoncepty

Raňajky ako zážitok

1. júna 2023
Gastro

Petícia za spravodlivú DPH

24. mája 2023
Mirror Bar
AktualityEventy, súťaže, oceneniaGastro

Mirror Hospitality Expo 2023

18. mája 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov

© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.

Odstránené zo zoznamu na čítanie

Vrátiť
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Stratili ste heslo?