Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Ilustračné foto: Unsplash
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky
GastroJedlá a recepty

Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky

Vojto Artz
Vojto Artz
Uverejnené: 30. augusta 2024
6 min. čítania
Ilustračné foto: Unsplash
Zdieľať

Rustikálne zemiakovo-syrové tortičky

(4 porcie)

250 g mozzarelly

- Inzercia-
Ad image

200 g zemiakov

40 g masla

80 g Crème Fraiche

- Inzercia -
Ad image

60 g slaniny

čerstvo namleté korenie

čerstvé bylinky

soľ

Zemiaky v šupe dôkladne umyjeme a do 1/3 nakrojíme. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 220 °C asi na 1 hodinu. Ešte zatepla lyžicou vydlabeme dužinu, do ktorej vmiešame 1 žĺtok, maslo a smotanu. Slaninku nakrájame na drobné kocky a primiešame spolu s korením, soľou a bylinkami. Masu naplníme do 4 ohňovzdorných misiek s priemerom cca 10 cm. Syr nakrájame na plátky a položíme na zemiakovú masu. Pečieme pod grilom asi 8 – 10 minút.

Pečené zemiačky s Cottage cheese a kaviárom

malé zemiaky v šupe

soľ morská

korenie čerstvo namleté

Cottage cheese

pažítka čerstvá

kaviár

Zemiaky dôkladne umyjeme a osušíme. Dáme piecť do rozohriatej rúry. Upečené zemiaky vyberieme, prstami stlačíme tak, aby navrchu praskli. Osolíme a okoreníme. Na ne dáme vrstvu Cottage cheese, celú pažítku a kaviár. 

Pečené nové zemiaky s bobkovým listom a cibuľkou

(4 porcie)

800 g malých nových zemiakov

4 plátky anglickej slaniny

400 g malých cibuliek

150 ml bieleho vína

40 g masla

olivový olej EV

rímska rasca celá

morská soľ hrubozrnná

rozmarín

čerstvo namleté korenie

Zemiaky dobre vydrhneme kefkou a necháme asi 15 minút povariť. Scedíme, narežeme a do zárezov môžeme vložiť slaninku či bobkový list. Rozložíme spolu s očistenými cibuľkami na pekáč. Pridáme zostatok nakrájanej slaninky, koreniny, posypeme bylinkami a soľou. Polejeme olivovým olejom a zľahka premiešame. Pridáme kúsky masla a podlejeme vínom. Pečieme v rozohriatej rúre na 185 °C asi 25 minút.

Typy zemiakov

Na trhu sú rôzne typy zemiakov. Každé z nich sú vhodné na iný druh prípravy.

Varný typ A: PEVNÉ

Zemiaky s pevnou, jemnou dužinou po varené, nerozvárajú sa ani po dlhšej dobe varenia, sú príjemne vlhké, lojovité. Hodia sa na šaláty, varenie v šupke, na lúpanie a ako príloha.

Varný typ B: POLOPEVNÉ

Zemiaky s polopevnou, jemnou až hrubšou dužinou po varení, mierne múčnaté, po dlhšej dobe varenia sa čiastočne rozpadávajú. Vhodné sú ako príloha, do šalátov, do cesta, na halušky, do gulášov a polievok.

Varný typ C: POLOMÚČNATÉ

Zemiaky s mäkkou dužinou po varení, múčnaté, varením sa ľahko rozvaria. Sú ideálne na prípravu zemiakového pyré, výborné sú pečené v šupke, hodia sa na lokše, placky, chipsy a hranolčeky.

Recepty: kniha Vojto Artz: U nás doma

Foto receptov: (c) Dušan Křístek

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Živé varenie s hviezdami Michelin, workshopy a semináre
Gastro dobieha zmena zvyklostí a personálna podvýživa
Dvojaká sadzba DPH na potraviny znevýhodňuje skupiny spotrebiteľov
10 špeciálnych zimných drinkov na zahriatie
Aké je VÍNO ROKA 2023®?
OZNAČENÉ:jedlá zo zemiakov
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vojto Artz
Ak je niekto nekorunovaným kráľom slovenskej gastroscény, tak to posledné desaťročia je určite Vojto. Len miesto koruny má aktuálne na krku majestátnu reťaz s odznakom prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov, čo hovorí za všetko. Vojta pozná v branži úplne každý, je profesionál v každom ohľade a my máme tú česť, že je našim spolupracovníkom od prvého vydania časopisu Hotelier v roku 2007.
Predchádzajúci článok Na cestovný ruchu pôjde do regiónov trojnásobne viac financií
Nasledujúci článok Keramický reliéf na Strednej zdravotníckej škole na Strečnianskej ul. v Bratislave Bratislavská župa spustila webový portál umenia
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Príprava na národné kolo svetovej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or 2025

Lea Lisá
Lea Lisá
5. septembra 2025
Nová výzva Fondu na podporu cestovného ruchu na 19 miliónov eur
Ako zistiť, že je potrebné vymeniť matrace v hoteli?
Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
Bratislave pribudne 13 nových leteckých liniek
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta