Rustikálne zemiakovo-syrové tortičky
(4 porcie)
250 g mozzarelly
200 g zemiakov
40 g masla
80 g Crème Fraiche
60 g slaniny
čerstvo namleté korenie
čerstvé bylinky
soľ
Zemiaky v šupe dôkladne umyjeme a do 1/3 nakrojíme. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 220 °C asi na 1 hodinu. Ešte zatepla lyžicou vydlabeme dužinu, do ktorej vmiešame 1 žĺtok, maslo a smotanu. Slaninku nakrájame na drobné kocky a primiešame spolu s korením, soľou a bylinkami. Masu naplníme do 4 ohňovzdorných misiek s priemerom cca 10 cm. Syr nakrájame na plátky a položíme na zemiakovú masu. Pečieme pod grilom asi 8 – 10 minút.
Pečené zemiačky s Cottage cheese a kaviárom
malé zemiaky v šupe
soľ morská
korenie čerstvo namleté
Cottage cheese
pažítka čerstvá
kaviár
Zemiaky dôkladne umyjeme a osušíme. Dáme piecť do rozohriatej rúry. Upečené zemiaky vyberieme, prstami stlačíme tak, aby navrchu praskli. Osolíme a okoreníme. Na ne dáme vrstvu Cottage cheese, celú pažítku a kaviár.
Pečené nové zemiaky s bobkovým listom a cibuľkou
(4 porcie)
800 g malých nových zemiakov
4 plátky anglickej slaniny
400 g malých cibuliek
150 ml bieleho vína
40 g masla
olivový olej EV
rímska rasca celá
morská soľ hrubozrnná
rozmarín
čerstvo namleté korenie
Zemiaky dobre vydrhneme kefkou a necháme asi 15 minút povariť. Scedíme, narežeme a do zárezov môžeme vložiť slaninku či bobkový list. Rozložíme spolu s očistenými cibuľkami na pekáč. Pridáme zostatok nakrájanej slaninky, koreniny, posypeme bylinkami a soľou. Polejeme olivovým olejom a zľahka premiešame. Pridáme kúsky masla a podlejeme vínom. Pečieme v rozohriatej rúre na 185 °C asi 25 minút.
Typy zemiakov
Na trhu sú rôzne typy zemiakov. Každé z nich sú vhodné na iný druh prípravy.
Varný typ A: PEVNÉ
Zemiaky s pevnou, jemnou dužinou po varené, nerozvárajú sa ani po dlhšej dobe varenia, sú príjemne vlhké, lojovité. Hodia sa na šaláty, varenie v šupke, na lúpanie a ako príloha.
Varný typ B: POLOPEVNÉ
Zemiaky s polopevnou, jemnou až hrubšou dužinou po varení, mierne múčnaté, po dlhšej dobe varenia sa čiastočne rozpadávajú. Vhodné sú ako príloha, do šalátov, do cesta, na halušky, do gulášov a polievok.
Varný typ C: POLOMÚČNATÉ
Zemiaky s mäkkou dužinou po varení, múčnaté, varením sa ľahko rozvaria. Sú ideálne na prípravu zemiakového pyré, výborné sú pečené v šupke, hodia sa na lokše, placky, chipsy a hranolčeky.
Recepty: kniha Vojto Artz: U nás doma
Foto receptov: (c) Dušan Křístek