Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
  • O nás
Čítanie: Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Ilustračné foto: Unsplash
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky
GastroJedlá a recepty

Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky

Vojto Artz
Vojto Artz
Uverejnené: 30. augusta 2024
6 min. čítania
Ilustračné foto: Unsplash
Zdieľať

Rustikálne zemiakovo-syrové tortičky

(4 porcie)

250 g mozzarelly

- Inzercia-
Ad image

200 g zemiakov

40 g masla

80 g Crème Fraiche

- Inzercia -
Ad image

60 g slaniny

čerstvo namleté korenie

čerstvé bylinky

soľ

Zemiaky v šupe dôkladne umyjeme a do 1/3 nakrojíme. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 220 °C asi na 1 hodinu. Ešte zatepla lyžicou vydlabeme dužinu, do ktorej vmiešame 1 žĺtok, maslo a smotanu. Slaninku nakrájame na drobné kocky a primiešame spolu s korením, soľou a bylinkami. Masu naplníme do 4 ohňovzdorných misiek s priemerom cca 10 cm. Syr nakrájame na plátky a položíme na zemiakovú masu. Pečieme pod grilom asi 8 – 10 minút.

Pečené zemiačky s Cottage cheese a kaviárom

malé zemiaky v šupe

soľ morská

korenie čerstvo namleté

Cottage cheese

pažítka čerstvá

kaviár

Zemiaky dôkladne umyjeme a osušíme. Dáme piecť do rozohriatej rúry. Upečené zemiaky vyberieme, prstami stlačíme tak, aby navrchu praskli. Osolíme a okoreníme. Na ne dáme vrstvu Cottage cheese, celú pažítku a kaviár. 

Pečené nové zemiaky s bobkovým listom a cibuľkou

(4 porcie)

800 g malých nových zemiakov

4 plátky anglickej slaniny

400 g malých cibuliek

150 ml bieleho vína

40 g masla

olivový olej EV

rímska rasca celá

morská soľ hrubozrnná

rozmarín

čerstvo namleté korenie

Zemiaky dobre vydrhneme kefkou a necháme asi 15 minút povariť. Scedíme, narežeme a do zárezov môžeme vložiť slaninku či bobkový list. Rozložíme spolu s očistenými cibuľkami na pekáč. Pridáme zostatok nakrájanej slaninky, koreniny, posypeme bylinkami a soľou. Polejeme olivovým olejom a zľahka premiešame. Pridáme kúsky masla a podlejeme vínom. Pečieme v rozohriatej rúre na 185 °C asi 25 minút.

Typy zemiakov

Na trhu sú rôzne typy zemiakov. Každé z nich sú vhodné na iný druh prípravy.

Varný typ A: PEVNÉ

Zemiaky s pevnou, jemnou dužinou po varené, nerozvárajú sa ani po dlhšej dobe varenia, sú príjemne vlhké, lojovité. Hodia sa na šaláty, varenie v šupke, na lúpanie a ako príloha.

Varný typ B: POLOPEVNÉ

Zemiaky s polopevnou, jemnou až hrubšou dužinou po varení, mierne múčnaté, po dlhšej dobe varenia sa čiastočne rozpadávajú. Vhodné sú ako príloha, do šalátov, do cesta, na halušky, do gulášov a polievok.

Varný typ C: POLOMÚČNATÉ

Zemiaky s mäkkou dužinou po varení, múčnaté, varením sa ľahko rozvaria. Sú ideálne na prípravu zemiakového pyré, výborné sú pečené v šupke, hodia sa na lokše, placky, chipsy a hranolčeky.

Recepty: kniha Vojto Artz: U nás doma

Foto receptov: (c) Dušan Křístek

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Ideme sa „najesť”, alebo si chceme užiť kulinársky zážitok?
Chystajte poháre, máme VÍNO ROKA 2021®!
Zimný festival jedla 2025: Rekordný ročník plný gurmánskych zážitkov
BACCHUS 2025. Zrodili sa u nás, zažiarili v Španielsku
Kofola kupuje ďalšie tradičné značky, vstupuje do pivného segmentu
OZNAČENÉ:jedlá zo zemiakov
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vojto Artz
Ak je niekto nekorunovaným kráľom slovenskej gastroscény, tak to posledné desaťročia je určite Vojto. Len miesto koruny má aktuálne na krku majestátnu reťaz s odznakom prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov, čo hovorí za všetko. Vojta pozná v branži úplne každý, je profesionál v každom ohľade a my máme tú česť, že je našim spolupracovníkom od prvého vydania časopisu Hotelier v roku 2007.
Predchádzajúci článok Na cestovný ruchu pôjde do regiónov trojnásobne viac financií
Nasledujúci článok Keramický reliéf na Strednej zdravotníckej škole na Strečnianskej ul. v Bratislave Bratislavská župa spustila webový portál umenia
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Potrebujete zvýšiť obsadenosť v hoteli, penzióne či rezorte?

PR
PR
21. mája 2025
HORECA Konferencia 2025 priniesla transformáciu aj rovnováhu
Leo Cyrzyk, riaditeľ Grand Hotela River Park, Bratislava
Gastronomy Slovakia 2025
COFFEE CUP 2025: Mladí baristi predviedli symfóniu vôní
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta