Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Tradičná kuchyňa so závanom exotiky? Prečo nie!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Tradičná kuchyňa so závanom exotiky? Prečo nie!
GastroKoncepty

Tradičná kuchyňa so závanom exotiky? Prečo nie!

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 8. decembra 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Bijú sa vám už na pohľad slová tradícia a exotika? Odložte predsudky. Svieži závan exotických chutí obohatí zimný jedálny lístok každého podniku a navyše hosťovi prinesie nečakané prekvapenie.

Hoci to tak na prvé počutie nevyzerá, dnešný zimný jedálny lístok v slovenských reštauráciách často využíva exotické suroviny. Hosťa poteší a osvieži rozšírenie lístka o pokrmy Ázie s použitím zmesí exotického korenia. Používajú sa rôzne druhy kari, kurkuma, čili, kokosové mlieko či množstva ďalších v našich končinách málo poznaných čerstvých surovín. Do prípravy zimných jedál sa priam pýtajú napríklad galgan, tamarid, granátové jablko, papája a množstvo ďalších.

- Inzercia-
Ad image

Spoznajte chute sveta

Pre každú z kuchýň exotických krajín je niečo typické, čo ju charakterizuje.

Čína = silná ostro sladká chuť s množstvom chuťových kombinácií

Thajsko = pálivo svieža doplnená čerstvým exotickým ovocím a zeleninou

- Inzercia -
Ad image

Vietnam = jemná ľahká bylinková slabo sladká s príchuťami

India = ťažšia korenená príjemná pálivá dochuť sprevádzaná sladkým korením, často po škorici alebo rôzne namiešaných koreninových zmesí. Korenie na ich prípravu sa najskôr praží, až potom melie!

Arábia = dominuje rímska rasca a množstvo silno aromatických koreninových zmesí a výrazne presladených dezertov

Mexická kuchyňa = oslavuje slnko, ktorého je teraz v našich končinách pomenej. Takže je super nápad zohriať sa pri rafinovanej pálivosti rôznych druhov čili papričiek v kombinácii s chuťou limetky, kukurice a rôznych druhov fazule

Francúzska kuchyňa = je matkou zážitkovej gastronómie a kultúry jedenia. Dobre nastavená a uvarená viacchodová zážitková večera poteší dušu aj telo každého milovníka jedla a pitia. Nedá mi však povedať, že mi je ľúto, že sa stáva v poslednom čase skôr nástrojom na demonštrovanie spoločenskej sily a prestíže, ako pravej radosti zo života.

Exotika je IN

Na spestrenie zimného jedálneho lístka použijeme exotické ovocie každého druhu podľa ponuky trhu. Obľúbené sú variácie tataráka rôznej chuti (hovädzia sviečková, losos, tuniak, hubový či vegetariánsky zeleninový s tofu), zaujímavosťou môže byť ragú či inak spracované mäso zo pštrosa či kengury. Taktiež divina je stále IN.

Sme na konci a zároveň na začiatku cyklu ročných období. Rapídne sa menia aj ročné obdobia, je otázka, či prežije jar a jeseň, menia sa naše zvyky, návyky, nároky.

Zmena je život, a život je krásny, priatelia, nech vám to varí, nech sme všetci zdraví, duševne krásni, plní lásky a nech nad všetkým zvíťazí zdravý sedliacky rozum.

Mohlo by sa vám páčiť

Sýte recepty bez mäsa
Objednajte si a „Rozbaľte to“, znie plán na záchranu gasto prevádzok
Víno a čokoláda: Skvelá kombinácia nielen na Valentína
Mirror Hospitality Expo 2023
Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Akou rečou hovorí váš hosť?
Nasledujúci článok Vianočné trendy 2023? Veľkoleposť, minimalizmus, aj tradícia
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta