Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách
    24. decembra 2025
    Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
    27. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Vianoce v Dubaji – otvorená náruč rozmanitosti
    4. decembra 2025
    Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
    28. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • HOTEL MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
HotelyRozhovory

TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 

PR
PR
Uverejnené: 2. júna 2025
10 min. čítania
Zdieľať

Hotel však prešiel aj ťažším obdobím. Nepoznačila ho negatívne medializácia politických väzieb spojených s jeho financovaním v nedávnej minulosti?

Myslím si, že celá tá záležitosť bola zo strany predchádzajúceho vedenia mediálne odkomunikovaná (alebo skôr neodkomunikovaná) veľmi radikálne, a preto nešťastne. Na druhej strane, súdiť majú súdy, nie médiá. Okrem toho, v každom hoteli pracujú konkrétni ľudia, pre ktorých je práca v hoteli obživou. Predovšetkým kvôli nim boli mediálne útoky z rokov 2018 a 2019 neetické.

- Inzercia -
Ad image

Počas posledných dvoch rokov, ktoré vediete hotel, vás osobne v danej súvislosti nezaskočilo nič?

Ako hotelového manažéra ma zaujíma potenciál, ktorý hotel má pre ďalší rast. S novým majiteľom sme si sadli a určili celkové aj parciálne ciele bez ohľadu na minulosť. Ako hotelového hosťa ma zaujímajú služby a cena. O Zlatom Kľúčiku sa napísalo všeličo, ale nikde som nezaregistroval informáciu, že by hotel poskytoval zlé služby. Pripúšťam však, že aj pre mňa vyplynuli z práce v tomto hoteli nové, dovtedy nepoznané skúsenosti. Najmä zo začiatku. Firmy, ktoré odmietali hotel pre zorganizovanie väčšieho kongresu z dôvodu tzv. etických kódexov, či dokonca zamietnutie našej žiadosti o obnovenie členstva v AHR SR.

Bolo vám poskytnuté zdôvodnenie? Predsa len ide o stavovskú organizáciu, ktorá by mala byť apolitická.

Podľa oficiálneho stanoviska sekretariátu bol dôvodom neschválenia našej prihlášky problémový vzťah v minulosti, zlé meno hotela a jeho vlastnícke pozadie. Za posledných 15 rokov som inicioval vstup do asociácie pre tri hotely, ktoré som riadil pri ich otvorení.

Hovorili ste o potenciáli a cieľoch. Ako sa vám darí ich napĺňať, ste spokojní s reštartom hotela?

Ak sa obmedzím na tie ekonomické, za posledné dva roky vzrástli prevádzkové tržby o 40,1 %, a už rok 2024 bol historicky najsilnejší. Medziročne 2023 – 2024 vzrástol RevPAR o 27,7 %, pričom tempo rastu ADR bolo rýchlejšie ako tempo rastu vyťaženosti. Až 56,4 % v roku 2024 tvorili prenocovania zahraničných hostí. Samozrejme, v rámci post-covidového reštartu sa rástlo rýchlejšie, a tempo rastu sa bude postupne spomaľovať. Na rok 2025 plánujeme rast prevádzkových výnosov o ďalších 14,8 %, tu je však potrebné zohľadniť i príspevok zníženej sadzby DPH za kľúčové služby.

Naopak, čo považujete za doposiaľ nesplnené ciele, prípadne dlhodobé problémy?

Vzhľadom na izbovú kapacitu a celkovú segmentáciu pretrváva trend nezdravých tržieb, kde mierne dominujú tržby stravovacieho úseku s nižšou ziskovosťou pred tržbami za ubytovanie. V predchádzajúcom roku tvorili z „koláča“ 50,6 %. Okrem toho nás trápia identické problémy, ako majú ďalší kolegovia v odvetví. Vysoké ceny vstupov, predovšetkým energetických a personálnych. Nedostatok kvalifikovanej práce v gastrosektore tlačí na rast ceny práce a pokles priamej produktivity práce. Skeptickí sme i voči štátnej pomoci. Podľa našich prognóz zaplatíme za deväť mesiacov tohto roka na transakčnej dani porovnateľnú sumu, ako získame z titulu nižšej sadzby DPH za ubytovanie a výrobu jedál určených na priamu konzumáciu za celý rok

Zlatý Kľúčik je na trhu 30 rokov, čo je už dostatočne dlhé obdobie na bilancovanie aj oslavu. V tejto súvislosti ste v decembri minulého roka organizovali slávnostný galavečer s názvom Tri Dekády. Prezradíte niečo zo zákulisia?

Na oslavu 30. narodenín sme zvolili termín 7. december, a tak sa i celý večer niesol už v predvianočnej atmosfére. Pre pozvaných hostí pripravil šéfkuchár a jeho tím gastronomický zážitok v podobe narodeninového menu s jemne zaúdeným filetom z jesetera, teľacou sviečkovou sous-vide s kukuričnou polentou, maslovým zemiakovým fondánom, truffle z marcipánu, bielej čokolády a jedlého zlata. Pre párovanie s narodeninovou tortou pripravil náš someliér miešaný „babský“ drink s identickým názvom Tri Dekády, so základnými ingredienciami – vanilkovou vodkou, Mozart likérom z bielej čokolády a smotany. V rámci programu vystúpila Katka Knechtová, saxofonista Martin Guček, a nechýbala ani svetelná šou v podaní akrobatického zoskupenia Vertigo. Zlatým klincom bolo slávnostné odhalenie súsošia, ktoré vytvoril umelecký sklár a dizajnér grécko-slovenského pôvodu Achilleas Sdoukos špeciálne na počesť 30. výročia hotela. Celým galavečerom sprevádzala moderátorka Karin Haydu.

Na záver, čo by ste popriali Hotelu Zlatý Kľúčik do ďalšej dekády?

Každý hotel je živý organizmus, súzvuk hostí a zamestnancov. Hotelu preto prajem veľa spokojných hostí s kvalitnými službami, ktoré im poskytnú nadšení a odborne zdatní pracovníci. Narodeninový večierok sme venovali našim VIP obchodným a mediálnym partnerom ako poďakovanie za ich podporu. Poďakovať by som sa však chcel i všetkým hosťom a priateľom hotela, ktorí dlhodobo a pravidelne využívajú naše služby a pomáhajú nám tak rásť. A zabudnúť nemôžem ani na všetkých zamestnancov a pracovníkov hotela, ktorí po celé tie tri desaťročia poskytovaním kvalitných služieb postupne tvorili značku „Zlatý Kľúčik“. Tí všetci sa postarali o pravdivé renomé tejto nitrianskej ikony, a preto práve im všetkým patrí naše poďakovanie.

Predchádzajúca stránka12
Recenzie naše každodenné
Adela Zakarová: Hotel ma veľmi baví
Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
Poznáme najlepšie hotely, penzióny a reštaurácie Slovenska
Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
OZNAČENÉ:Hotel Zlatý KľúčikIgor Gondár
Zdieľajte tento článok
Facebook E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Nasledujúci článok Longevity: Hotel ako oáza zdravia a vitality
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

HotelyRegióny

Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách

TS
TS
24. decembra 2025
Zákon o evidencii tržieb – nová povinnosť od roku 2026
Rodinný biznis v Dunajskej Strede, ktorý rástol po boku METRO. Spája ich spoľahlivosť, rýchlosť a osobný prístup
Vysoké Tatry a lyžiarska sezóna
Vianoce na tanieri – tradične aj netradične

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3KPáči sa mi to
2.1KPin
1.3KSledovať
454Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Username or Email Address
Password

Stratili ste heslo?