Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
White Donkey Hotel****
Hotelier > Zo sveta > Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
Zo sveta

Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 23. júna 2024
8 min. čítania
White Donkey Hotel****
Zdieľať

Nedávno sme vám na priniesli rozhovor so Slovákom, ktorý predal dva hotely na Slovensku a od základov si postavil hotel v Grécku. Boris Gula a jeho príbeh vás zaujal natoľko, že sa stal historicky najčítanejším článkom na našom webe vôbec. Dnes vám prinášame z jeho kamenného butikového hotela White Donkey**** exkluzívnu reportáž.

Do mesta na juhu Grécka, presláveného unikátnymi Kalamata olivami, sme leteli prvým letom tohtoročnej letnej sezóny z Viedne. Spolu s majiteľom, ktorý išiel skontrolovať, ako zamestnanci pripravili hotel na sezónu… (Žeby sen slovenského hoteliera?) A pripravili ho perfektne – nič vo nenasvedčovalo tomu, že sa nejaké veci ešte potrebujú „rozbehnúť“. Možno len lán levandúľ vinúcich sa popri chodníku čakal s kvetmi na svoj čas. 

- Inzercia-
Ad image

Prečo biely somár?

Netradične – kvetmi začneme príbeh hotela v názve s bielym somárom. Prečo White Donkey? „Somár je neoficiálny symbol Grécka. Toto zviera ja tu veľmi obľúbené, vidíte ho všade. Chcel som zdôrazniť autenticitu hotela, tak som ho vybral do názvu a dvoch som kúpil.“ Ak čakáte, že budú biele, sklameme vás. Biely je však ich neživý kamarát, ktorý trpezlivo čaká pred hotelovými dverami White Donkey na pohladenie prichádzajúcich. Väčšinou sa dočká.

„Biela je moja obľúbená farba, tiahne sa celým hotelom, dokonca kvety nasadené okolo hotela kvitnú na bielo. Je symbolom čistoty, elegancie.“ Biela dopĺňa zemité tóny Stredomoria a vyníma sa pri dominantnom bazéne vizuálne prepojenom s hladinou mora. Pri bielej skvele vynikne minimalistický dubový nábytok aj doplnky z olivovníka. Biele sú priehľadné závesy vejúce okolo terasy ako v romantickom filme, veľkoformátová dlažba na terase aj pri bazéne. Snehobiely a komfortný je aj luxusný outdoorový nábytok prémiovej značky 10DEKA z odľahčeného hliníka, ktorý v jednom duchu prepája terasové sedenie s ležadlami pri bazéne.

Olivy nielen na tanieri

Originálne interiérové doplnky pochádzajú zo zvyškového dreva z olivového hája okolo hotela. Miestny umelec ho premenil na vybavenie pre každú izbu – stojacu aj nástennú lampu s bielymi tienidlami, vešiak na terasu, odkladacie misky. Všetko tu so všetkým súvisí, olivovozelené je aj kreslo v izbe, olivový a kvalitný je aj vlastný olej na každom stole v reštaurácii. Olivy sú totiž druhým (alebo prvým) zdrojom obživy pre hoteliera a najmä jeho zamestnancov.

- Inzercia -
Ad image

Ich rok sa delí na tri obdobia po štyroch mesiacoch. Štyri mesiace pracujú v hoteli, štyri pri zbere olív a štyri oddychujú. Hlavnou prácou pre pomocný personál je zber olív, ktorý je namáhavý, ale veľmi dobre platený. Čašníci, barmani a kuchári pracujú mimo sezóny v podnikoch v Kalamate. Na sezónu sa však vždy vrátia, lebo je pre nich otázkou prestíže pracovať v luxusnom hoteli.

Najväčší luxus je čas pre seba

White Donkey sa vďaka svojmu inovatívnemu konceptu a veľkorysým priestorom teší obľube väčšinou stálej klientely. Už prvý týždeň sezóny bolo z 25 izieb hotela obsadených až 23. Každá má výhľad na more a rozlohu od 45 m2.

„Veľa ľudí dnes vyhľadáva pokojnú dovolenku mimo hlučných dovolenkových centier, animačných programov a preplnených pláží. Doprajú si čas pre seba, vlastné myšlienky, relax v tichu, v privátnych luxusných izbách a vilách, v hoteli sa o nich po každej stránke postarajú. Na tomto princípe stoja dnes dokonca koncepty rôznych hotelových sietí a týmto smerom sme sa rozhodli ísť aj my,“ hovorí majiteľ hotela Boris Gula. Butikový koncept spojil s osobným a individuálnym prístupom. Počas sezóny žije svoj život vedno s hosťami, komunikuje s nimi počas celého dňa a o väčšine už od raňajok vie, ako sa chystajú stráviť deň. Možností je naozaj dosť.

Čo s načatým dňom

Najatraktívnejší program je, samozrejme, more. Hotel je vzdialený 900 m od mora, a tak na pláž (a z pláže) s plážovým barom vozí hostí hotelový shuttle servis. Príjemnými detailmi navyše sú plážové osušky, z ktorých si hosť kedykoľvek vyberie, koľko potrebuje, a veľká plážová taška.

V deň, keď sa hosťovi nechce opustiť luxusný rezort obkolesený bielymi oleandrami, si užíva bazén s panoramatickým výhľadom spolu so chutnou à la carte obedovou ponukou. K dispozícii je cvičenie jogy, cross fit, knižnica v štyroch jazykoch, hracie karty.

Ak sa, naopak, chce hosť vybrať na prieskumy južného cípu Peloponézu, môže si vybrať, či pôjde e-bikom, na skútri, alebo autom. Na hotelovej recepcii dostane tipy a odporúčania na výlety, dobré reštaurácie, zaujímavé atrakcie a tiež mapu s vyznačenými trasami.

Grécka kuchyňa na moderný spôsob

V hoteli si môžete objednať len izbu bez stravy. Bola by to však večná škoda prísť o fantastické raňajky a skvelé večere. Strava sa mierne líši od bežnej ponuky iných dovolenkových rezortov – je vynikajúca, ale ľahšia, modernejšia, trendová, no napriek tomu tradičná. V každom prípade poteší, že z dovolenky si tentoraz nemusíte priniesť nevítaných päť kíl navyše… 

Raňajková ponuka tohto 4-hviezdičkového hotela prevyšuje 5 hviezd množstvom zaujímavých druhov jedál, iných, ako ste možno zažili v luxusných dovolenkových rezortoch. Bonusom je čerstvá pomarančová šťava bez obmedzenia, nespresso v cene raňajok a fľaša chladenej vody pri každom jedle grátis.

Na večeru je servírovaný hlavný chod, na výber sú vždy štyri možnosti. Mäso, ryba, morské plody, vegetariánske jedlo, vždy aj tradičné grécke jedlo na moderný spôsob. Všetky sú atraktívne, a tak máte problém si vybrať… Šalátový bufet je veľmi originálny. Každý večer ponúka rôzne druhy zaujímavých ľahkých šalátov s rôznymi druhmi dresingov a obľúbenými tzatzikmi a olivami. Na horúce grécke pomery je jeho nezvyčajnou zložkou aj polievka, ktorá ide (nielen) u slovenskej klientely na odbyt. Fantastické šaláty z rôznych druhov zelených lístkov s krevetami, lososom, gréckym jogurtom či zálievkami by vám ako večera úplne stačili, aj keby ste sa rozhodli vynechať hlavný chod. Nechajte si ešte miesto na dezert (rovnako lokálny) alebo zmrzlinu. 

Zaujímavé a ekologické riešenie predstavuje aj voda v sklenených fľašiach v izbách. Hostia si ju napĺňajú pri štýlovom vonkajšom umývadle s nápisom Pitná voda. Na pomery južanských krajín, kde stále kupujete (alebo vám dopĺňajú) pitnú vodu v plastových fľašiach, nám pripadá toto riešenie doslova prevratné.

Hotelier Boris Gula sa vybral cestou, ktorá vyplynula z masového turizmu – z lacných leteniek, preplnených letísk, hotelov a radov pred bufetovými stolmi v all inclusive rezortoch. Ak vás tento nový trend zaujal, príďte sa inšpirovať. Doprajte si čas pre seba, príďte si oddýchnuť, sezóna v hoteli White Donkey končí 8. októbra, dovtedy premáva aj letná linka z Viedne do Kalamaty.

Foto: archív hotela a autorka

Mohlo by sa vám páčiť

Hory bez hraníc
Čaro Vianoc v Dubaji – luxus zabalený v tradíciách
Hotelovým svetom
Top 10 hotel openings 2025
Kam za snehom? Horné Štajersko je hneď za rohom!
OZNAČENÉ:dovolenka GréckoPeloponéz
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Braniboři v Čechách, foto Martin Popelář Za hudobnými sviatkami k našim západným susedom
Nasledujúci článok Nová vízia budúcnosti kúpeľov Spa Aphrodite Rajecké Teplice
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta