Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Víno a čokoláda: Skvelá kombinácia nielen na Valentína
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Foto: Unsplash/Ali G Rashidi
Hotelier > Gastro > Nápoje > Víno a čokoláda: Skvelá kombinácia nielen na Valentína
GastroNápoje

Víno a čokoláda: Skvelá kombinácia nielen na Valentína

red.
red.
Uverejnené: 12. februára 2025
2 min. čítania
Foto: Unsplash/Ali G Rashidi
Zdieľať

Víno a čokoláda patria medzi najobľúbenejšie pochúťky na svete. Hoci sa môže zdať, že ich sobáš bude problematický, dodržaním zopár základných zásad dokážete vytvoriť nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Pri párovaní sa zamerajte na zladenie intenzity chutí oboch zložiek tak, aby sa vzájomne dopĺňali. Tu sú niektoré osvedčené kombinácie:

Mliečna čokoláda (30 – 50 % kakaa)

Víno: polosladké alebo sladké biele víno
Odporúčané odrody: Devín, Tramín červený, Pálava, Muškát moravský
Dôvod: Mliečna čokoláda má jemnejšiu, krémovú chuť, ktorá sa vhodne dopĺňa s aromatickými bielymi vínami s vyšším zvyškovým cukrom.

- Inzercia-
Ad image

Horká čokoláda (50 – 70 % kakaa)

Víno: červené víno s ovocnými tónmi
Odporúčané odrody: Alibernet, Modrý Portugal, Merlot, Zweigeltrebe
Dôvod: Horká čokoláda potrebuje víno s výrazným ovocným profilom, ktoré jej dodá hĺbku a vyváži miernu horkosť.

Extra horká čokoláda (70 a viac % kakaa)

Víno: plné červené víno alebo prírodne sladké, tokajské víno
Odporúčané odrody: Dunaj, Hron, Cabernet Sauvignon, Tokajské výbery
Dôvod: Intenzívna chuť extra horkej čokolády sa skvele dopĺňa s robustnými vínami alebo sladkými tokajskými vínami, ktoré vyvážia trpkosť a silu kakaových bôbov.

Biela čokoláda

Víno: prírodne sladké víno alebo aromatické biele víno
Odporúčané odrody: Devín, Muškát, Veltlínske zelené, Tokajské samorodné, slamové vína
Dôvod: Biela čokoláda je veľmi sladká a krémová, preto sa výborne hodí k voňavým a sladkým vínam s medovými tónmi.

- Inzercia -
Ad image

Dôležitým pravidlom pri kombinovaní je vyhnúť sa trieslovinovým vínam. Tie totiž v kombinácii so sladkou čokoládou môžu pôsobiť horkou chuťou. Uprednostnite preto skôr mladý Modrý Portugal alebo Merlot pred Frankovkou, ktorá zrela v barikovom sude. Najlepšie je začať s jemnejšími kombináciami a postupne objavovať nové chute.

Párovanie vína a čokolády je umenie, ktoré otvára dvere k jedinečným chuťovým zážitkom. Nech už si vyberiete akúkoľvek kombináciu, najdôležitejšie je, aby ste si ju vychutnali. Skúšajte, objavujte a nájdite svoju dokonalú harmóniu chutí!

Zdroj: Miroslav Bednár, www.vinoteka-vinaren.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Láska k ohňu môže mať rôzne podoby
Bidfood Slovakia – jednotka v dodávkach potravín do gastronómie a maloobchodu
Živé varenie s hviezdami Michelin, workshopy a semináre
Zachráni branžu nižšia DPH?
Mirror Hospitality Expo 2023
OZNAČENÉ:víno
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok SLOVAKIA TRAVEL: Slovensko vstupuje na severské trhy
Nasledujúci článok RENAO Digitálna rotačná tlač: Inovácia pre HoReCa segment
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Cestovný ruch

Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv

TS
TS
31. mája 2025
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
Júnová výzva Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
Vybavenie hotela s príbehom. Bohéme Collection vstupuje na Slovensko
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta