Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Víno a čokoláda: Skvelá kombinácia nielen na Valentína
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Foto: Unsplash/Ali G Rashidi
Hotelier > Gastro > Nápoje > Víno a čokoláda: Skvelá kombinácia nielen na Valentína
GastroNápoje

Víno a čokoláda: Skvelá kombinácia nielen na Valentína

red.
red.
Uverejnené: 12. februára 2025
2 min. čítania
Foto: Unsplash/Ali G Rashidi
Zdieľať

Víno a čokoláda patria medzi najobľúbenejšie pochúťky na svete. Hoci sa môže zdať, že ich sobáš bude problematický, dodržaním zopár základných zásad dokážete vytvoriť nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Pri párovaní sa zamerajte na zladenie intenzity chutí oboch zložiek tak, aby sa vzájomne dopĺňali. Tu sú niektoré osvedčené kombinácie:

Mliečna čokoláda (30 – 50 % kakaa)

Víno: polosladké alebo sladké biele víno
Odporúčané odrody: Devín, Tramín červený, Pálava, Muškát moravský
Dôvod: Mliečna čokoláda má jemnejšiu, krémovú chuť, ktorá sa vhodne dopĺňa s aromatickými bielymi vínami s vyšším zvyškovým cukrom.

- Inzercia-
Ad image

Horká čokoláda (50 – 70 % kakaa)

Víno: červené víno s ovocnými tónmi
Odporúčané odrody: Alibernet, Modrý Portugal, Merlot, Zweigeltrebe
Dôvod: Horká čokoláda potrebuje víno s výrazným ovocným profilom, ktoré jej dodá hĺbku a vyváži miernu horkosť.

Extra horká čokoláda (70 a viac % kakaa)

Víno: plné červené víno alebo prírodne sladké, tokajské víno
Odporúčané odrody: Dunaj, Hron, Cabernet Sauvignon, Tokajské výbery
Dôvod: Intenzívna chuť extra horkej čokolády sa skvele dopĺňa s robustnými vínami alebo sladkými tokajskými vínami, ktoré vyvážia trpkosť a silu kakaových bôbov.

Biela čokoláda

Víno: prírodne sladké víno alebo aromatické biele víno
Odporúčané odrody: Devín, Muškát, Veltlínske zelené, Tokajské samorodné, slamové vína
Dôvod: Biela čokoláda je veľmi sladká a krémová, preto sa výborne hodí k voňavým a sladkým vínam s medovými tónmi.

- Inzercia -
Ad image

Dôležitým pravidlom pri kombinovaní je vyhnúť sa trieslovinovým vínam. Tie totiž v kombinácii so sladkou čokoládou môžu pôsobiť horkou chuťou. Uprednostnite preto skôr mladý Modrý Portugal alebo Merlot pred Frankovkou, ktorá zrela v barikovom sude. Najlepšie je začať s jemnejšími kombináciami a postupne objavovať nové chute.

Párovanie vína a čokolády je umenie, ktoré otvára dvere k jedinečným chuťovým zážitkom. Nech už si vyberiete akúkoľvek kombináciu, najdôležitejšie je, aby ste si ju vychutnali. Skúšajte, objavujte a nájdite svoju dokonalú harmóniu chutí!

Zdroj: Miroslav Bednár, www.vinoteka-vinaren.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!
Rybárstvo ako bašta oddychu aj výborného jedla
Tematické večery prinášajú oživenie aj novú klientelu
Ako prežiť v gastronómii? Inšpirujte sa na Gastrolove!
Eurocup 2024 ukázal budúcnosť slovenskej gastronómie
OZNAČENÉ:víno
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok SLOVAKIA TRAVEL: Slovensko vstupuje na severské trhy
Nasledujúci článok RENAO Digitálna rotačná tlač: Inovácia pre HoReCa segment
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityCestovný ruch

Bratislave pribudne 13 nových leteckých liniek

TS
TS
22. augusta 2025
Hľadá sa TOP hotelier Slovenska – štartuje súťaž Hotelier roka
Hotel plný dovolenkárov? Očakávajte aj nečakané a pripravte sa
Čím aktuálne žije hotelierka Alžbeta Abrahová?
Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta