Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Za čo sú dnes hostia ochotní dobre zaplatiť?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Ilustračné foto: Unsplash/ Jay Wennington
Hotelier > Gastro > Trendy > Za čo sú dnes hostia ochotní dobre zaplatiť?
GastroTrendy

Za čo sú dnes hostia ochotní dobre zaplatiť?

Simoneta Vargová
Simoneta Vargová
Uverejnené: 30. októbra 2023
4 min. čítania
Zdieľať

Časy, keď sa stravovanie týkalo len utíšenia hladu sú dávno preč. Dnes už samotné jedlo ľudí neuspokojuje. Túžia po kulinárskych dobrodružstvách, ktoré oslovujú ich chuťové poháriky a zanechávajú nezabudnuteľné dojmy. Tento posun viedol k fascinujúcemu trendu: Ľudia sú dnes ochotní sa rozlúčiť so značnými čiastkami peňazí výmenou za výnimočný kulinársky zážitok.

Obsah
Exkluzivita a atmosféraŠtedrosťSlávni šéfkuchári a signature menuInovatívne techniky a vzácne surovinyEmocionálne spojenieKeď v symfónii zaznie falošný tón…

Ako sa tento trend prejavuje? No práve tak, že existuje skupina ľudí, ktorí sú ochotní rezervovať si miesta v takýchto zážitkových reštauráciách a minúť tam 200 a viac eur na osobu.

- Inzercia-
Ad image

Exkluzivita a atmosféra

Jedným z hnacích faktorov ochoty platiť vysoké sumy za kulinársky zážitok je exkluzivita. Vysoko kvalitné reštaurácie nepredávajú len jedlo; predávajú atmosféru, prostredie, ktoré dopĺňajú kulinárske kreácie. K reštauráciám s Michelinovými hviezdičkami s avantgardným interiérom alebo k intímnym pop-up večeriam na unikátnych miestach, zákazníkov priťahuje práve kvôli zážitkom, ktoré presahujú tie obvyklé.

- Inzercia-
Ad image

Štedrosť

Skvelé reštaurácie, kam sa ľudia radi vracajú, radi dávajú zákazníkom niečo zdarma. Vytvára to pocit, že si ich personál váži, a teší sa, že prišli. Napríklad narodeninový koláčik so sviečkou a nápisom Happy Birthday, alebo misu ovocia po bohatých raňajkách. Tá misa má možno cenu päť eur, ale efekt je na nezaplatenie.

Slávni šéfkuchári a signature menu

Kult celebritných šéfkuchárov zohráva kľúčovú úlohu pri zdokonaľovaní kulinárskych zážitkov. Zákazníci neplatia len za jedlo; platia za prestíž spojenú s menom renomovaného šéfkuchára. Vznik degustačných menu a  tzv. signature kulinárskych zážitkov z pera kulinárskych majstrov sa stal odznakom cti pre šéfkuchárov a znakom kvality pre zákazníkov.

- Inzercia -
Ad image

Inovatívne techniky a vzácne suroviny

Revolučné kulinárske techniky a použitie vzácnych, exotických surovín prispievajú k atraktivite vysokej gastronómie. Molekulárna gastronómia, využívanie lokálnych surovín a zapojenie neobvyklých prvkov posúvajú jedlá na úroveň umeleckého diela. Zákazníci sú ochotní zaplatiť prémiové ceny za novotu a komplexnosť, ktorú tieto techniky prinášajú na tanier. Svetom opäť vládne oheň a biely dym so suchého ľadu, ktorý sa tajomne rozlieva po ovocných misách alebo stojanoch so sladkosťami. Dnes sa opäť jedlo pripravuje pred hosťom. Hosť vidí, ako čašník profesionálne seká mäso a pripravuje tatarák. Je to efekt – alebo aj showmanship.

A ľudia majú radi show. Hostia si zážitok filmujú a dávajú na sociálne médiá. Reklama zadarmo, ktorá funguje.

Emocionálne spojenie

Okrem chutí je významným faktorom pri ochote platiť za kulinársky zážitok aj emocionálne spojenie. Šéfkuchári a obsluhujúci personál nie sú len kulinárskymi umelcami. Sú rozprávačmi príbehov a každé jedlo je kapitolou v naratíve kulinárskeho zážitku. Táto emocionálna angažovanosť premení jedlo na drahocennú spomienku, za ktorú sú hostia ochotní vždy priplatiť.

Keď v symfónii zaznie falošný tón…

Moji priatelia sú gurmánski nadšenci. Radi míňajú peniaze za dobré jedlo v exkluzívnych reštauráciách po celom svete. Počas večere v luxusnom hoteli v druhom najväčšom meste na Slovensku nedostali dezert, pretože im oznámili, že reštaurácia sa už zatvára. Boli tam stálymi hosťami, v ten večer platili trojcifernú sumu na každú osobu. Našli si novú reštauráciu…

Vo svete luxusnej gastronómie zatváracie hodiny určuje hosť.

Ochota ľudí platiť významnú sumu peňazí za kulinársky zážitok zdôrazňuje meniacu sa povahu tohto biznisu. Ide o vytváranie výnimočných okamihov radosti, prekvapenia a spojenia. Vo svete, ktorý čoraz viac oceňuje zážitky nad materiálnymi statkami, má dobre pripravené a nezabudnuteľne prezentované jedlo svoje trvalé miesto.

Mohlo by sa vám páčiť

Máte svoje obľúbené víno? Dajte mu hlas v súťaži a vyhrajte ho!
Next Chef je Samuel Idešic
IMESO: Technologické riešenia pre kávu a gastronómiu
Zimný festival jedla 2025: Rekordný ročník plný gurmánskych zážitkov
Najkvalitnejšie medy na svete má Slovensko
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Simoneta Vargová
Hotelová aj životná cesta Simony viedla z Bratislavy cez Prahu na Blízky Východ. Tam vzdelávala personál v rôznych krajinách, aby sa napokon usadila v kozmopolitnom Dubaji. Odtiaľ nám prináša inšpirácie a skúsenosti z atraktívnej destinácie s prepracovaným hotelovým sektorom. Špecializuje na kvalitu hotelových služieb a vzdelávanie hotelových lídrov.
Predchádzajúci článok V Smoleniciach predstavia osudové ženy Jozefa Pálffyho
Nasledujúci článok „Snažíme sa práci v hotelierstve vrátiť atraktivitu, ktorú nepochybne má”
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityRegióny

Novinka v Nízkych Tatrách – turistika so sprievodcom

TS
TS
8. augusta 2025
Hotelieri hodnotia prvú polovicu leta 2025
Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat
Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
Letná sezóna 2025: Návštevnosť rastie, no výzvy pretrvávajú
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta