Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Za čo sú dnes hostia ochotní dobre zaplatiť?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Ilustračné foto: Unsplash/ Jay Wennington
Hotelier > Gastro > Trendy > Za čo sú dnes hostia ochotní dobre zaplatiť?
GastroTrendy

Za čo sú dnes hostia ochotní dobre zaplatiť?

Simoneta Vargová
Simoneta Vargová
Uverejnené: 30. októbra 2023
4 min. čítania
Zdieľať

Časy, keď sa stravovanie týkalo len utíšenia hladu sú dávno preč. Dnes už samotné jedlo ľudí neuspokojuje. Túžia po kulinárskych dobrodružstvách, ktoré oslovujú ich chuťové poháriky a zanechávajú nezabudnuteľné dojmy. Tento posun viedol k fascinujúcemu trendu: Ľudia sú dnes ochotní sa rozlúčiť so značnými čiastkami peňazí výmenou za výnimočný kulinársky zážitok.

Obsah
Exkluzivita a atmosféraŠtedrosťSlávni šéfkuchári a signature menuInovatívne techniky a vzácne surovinyEmocionálne spojenieKeď v symfónii zaznie falošný tón…

Ako sa tento trend prejavuje? No práve tak, že existuje skupina ľudí, ktorí sú ochotní rezervovať si miesta v takýchto zážitkových reštauráciách a minúť tam 200 a viac eur na osobu.

- Inzercia-
Ad image

Exkluzivita a atmosféra

Jedným z hnacích faktorov ochoty platiť vysoké sumy za kulinársky zážitok je exkluzivita. Vysoko kvalitné reštaurácie nepredávajú len jedlo; predávajú atmosféru, prostredie, ktoré dopĺňajú kulinárske kreácie. K reštauráciám s Michelinovými hviezdičkami s avantgardným interiérom alebo k intímnym pop-up večeriam na unikátnych miestach, zákazníkov priťahuje práve kvôli zážitkom, ktoré presahujú tie obvyklé.

Štedrosť

Skvelé reštaurácie, kam sa ľudia radi vracajú, radi dávajú zákazníkom niečo zdarma. Vytvára to pocit, že si ich personál váži, a teší sa, že prišli. Napríklad narodeninový koláčik so sviečkou a nápisom Happy Birthday, alebo misu ovocia po bohatých raňajkách. Tá misa má možno cenu päť eur, ale efekt je na nezaplatenie.

Slávni šéfkuchári a signature menu

Kult celebritných šéfkuchárov zohráva kľúčovú úlohu pri zdokonaľovaní kulinárskych zážitkov. Zákazníci neplatia len za jedlo; platia za prestíž spojenú s menom renomovaného šéfkuchára. Vznik degustačných menu a  tzv. signature kulinárskych zážitkov z pera kulinárskych majstrov sa stal odznakom cti pre šéfkuchárov a znakom kvality pre zákazníkov.

- Inzercia -
Ad image

Inovatívne techniky a vzácne suroviny

Revolučné kulinárske techniky a použitie vzácnych, exotických surovín prispievajú k atraktivite vysokej gastronómie. Molekulárna gastronómia, využívanie lokálnych surovín a zapojenie neobvyklých prvkov posúvajú jedlá na úroveň umeleckého diela. Zákazníci sú ochotní zaplatiť prémiové ceny za novotu a komplexnosť, ktorú tieto techniky prinášajú na tanier. Svetom opäť vládne oheň a biely dym so suchého ľadu, ktorý sa tajomne rozlieva po ovocných misách alebo stojanoch so sladkosťami. Dnes sa opäť jedlo pripravuje pred hosťom. Hosť vidí, ako čašník profesionálne seká mäso a pripravuje tatarák. Je to efekt – alebo aj showmanship.

A ľudia majú radi show. Hostia si zážitok filmujú a dávajú na sociálne médiá. Reklama zadarmo, ktorá funguje.

Emocionálne spojenie

Okrem chutí je významným faktorom pri ochote platiť za kulinársky zážitok aj emocionálne spojenie. Šéfkuchári a obsluhujúci personál nie sú len kulinárskymi umelcami. Sú rozprávačmi príbehov a každé jedlo je kapitolou v naratíve kulinárskeho zážitku. Táto emocionálna angažovanosť premení jedlo na drahocennú spomienku, za ktorú sú hostia ochotní vždy priplatiť.

Keď v symfónii zaznie falošný tón…

Moji priatelia sú gurmánski nadšenci. Radi míňajú peniaze za dobré jedlo v exkluzívnych reštauráciách po celom svete. Počas večere v luxusnom hoteli v druhom najväčšom meste na Slovensku nedostali dezert, pretože im oznámili, že reštaurácia sa už zatvára. Boli tam stálymi hosťami, v ten večer platili trojcifernú sumu na každú osobu. Našli si novú reštauráciu…

Vo svete luxusnej gastronómie zatváracie hodiny určuje hosť.

Ochota ľudí platiť významnú sumu peňazí za kulinársky zážitok zdôrazňuje meniacu sa povahu tohto biznisu. Ide o vytváranie výnimočných okamihov radosti, prekvapenia a spojenia. Vo svete, ktorý čoraz viac oceňuje zážitky nad materiálnymi statkami, má dobre pripravené a nezabudnuteľne prezentované jedlo svoje trvalé miesto.

Mohlo by sa vám páčiť

Najkvalitnejšie medy na svete má Slovensko
Dodávateľské trendy sú komplexnosť, úspora práce aj nealko víno
Nový trend v gastronómii – nealko párovanie ako rovnocenný hráč
Láska k ohňu môže mať rôzne podoby
Sýte recepty bez mäsa
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Simoneta Vargová
Hotelová aj životná cesta Simony viedla z Bratislavy cez Prahu na Blízky Východ. Tam vzdelávala personál v rôznych krajinách, aby sa napokon usadila v kozmopolitnom Dubaji. Odtiaľ nám prináša inšpirácie a skúsenosti z atraktívnej destinácie s prepracovaným hotelovým sektorom. Špecializuje na kvalitu hotelových služieb a vzdelávanie hotelových lídrov.
Predchádzajúci článok V Smoleniciach predstavia osudové ženy Jozefa Pálffyho
Nasledujúci článok „Snažíme sa práci v hotelierstve vrátiť atraktivitu, ktorú nepochybne má”
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta