Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Najnovšie správy
Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Manažment
Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
Gastro
Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
Grand Hotel River Park hostil Globsec
Aktuality Hotely
Raňajky ako zážitok
Gastro Koncepty
Neupratujte ako doma
Housekeeping
Aa
  • Aktuality
  • Téma
    • Ekonomika
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
    TémaZobraziť viac
    Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
    5. júna 2023
    Neupratujte ako doma
    29. mája 2023
    Najlepšie saunové rituály majú v Bešeňovej
    23. mája 2023
    Už nikdy viac „v našom hotely…“
    22. mája 2023
    Čím aktuálne žijú hotelieri?
    17. mája 2023
  • Rozhovory
    RozhovoryZobraziť viac
    Erika Matwij
    Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
    25. mája 2023
    Marek Harbuľák pomenúva výzvy hotelierstva
    6. apríla 2023
    Lukáš Špilák: Túžil robiť raňajkového čašníka, dnes riadi luxusný hotel
    29. marca 2023
    Jaroslav Kubaľa: Rád nechám ľudí „zahviezdiť“
    13. januára 2023
    Juraj Marko: Nachádzame cesty, ako napredovať
    7. decembra 2022
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
    Recenzie naše každodenné
    26. mája 2023
    Aj pohostinnosť má svoje hranice
    19. mája 2023
    Zákulisie hotelov
    Život je zmena
    12. mája 2023
    Mestské hotely BHP s novým vedením
    11. mája 2023
  • Gastro
    GastroZobraziť viac
    Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
    3. júna 2023
    Raňajky ako zážitok
    1. júna 2023
    Petícia za spravodlivú DPH
    24. mája 2023
    Mirror Bar
    Mirror Hospitality Expo 2023
    18. mája 2023
    Viete správne prestierať?
    17. mája 2023
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
    Jordánsko, Wadi Rum
    23
    Blízka exotika s letenkou za stovku. Ale pozor, je návyková!
    22. apríla 2023
    Lifestylové hotely
    16. apríla 2023
    Hotelovým svetom
    14. apríla 2023
    Slovák si na dovolenke dopraje
    23. marca 2023
  • O nás
Čítanie: Zimu si pochvaľujú tí s dobrými produktami aj pre nelyžiarov
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Aktuality
  • Téma
  • Hotely
  • Rozhovory
  • Zo sveta
  • Gastro
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Aktuality > Cestovný ruch > Zimu si pochvaľujú tí s dobrými produktami aj pre nelyžiarov
AktualityCestovný ruch

Zimu si pochvaľujú tí s dobrými produktami aj pre nelyžiarov

red.
red. Uverejnené: 21. marca 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Tohtoročná zimná sezóna bola ako na hojdačke – raz zima, potom zas extrémne teplo. Pochvaľujú si najmä tí, ktorí majú dobré produkty aj pre nelyžiarov.

Obsah
Extrémy počasiaPráca s cenou sa vyplácaVysoké Tatry obsadené

V horských rezortoch sa naplno rozbehla zimná sezóna až začiatkom tohto roka, čo znamenalo nielen lyžovanie, ale aj relax v akvaparkoch a wellness zariadeniach. Kým vo väčšine stredísk mierne stúpala návštevnosť domácej klientely, zahraničných hostí bolo menej. Vývoj zahraničnej návštevnosti Slovenska stále výrazne zaostáva v porovnaní s číslami pred pandémiou, objavili sa však hostia z pobaltských krajín a Rumunska. Hlavnú sezónu zachránili, najmä vo väčších strediskách, návštevníci z Poľska, ktorí prišli v rovnakom počte ako pred pandémiou. Domáci hostia uprednostňujú kratšie alebo jednodňové pobyty, viac šetria, ale dovolenku si doprajú.

Extrémy počasia

Zimné strediská mali tohtoročnú sezónu ako na hojdačke, najmä vďaka počasiu. Do Vianoc bolo chladno, čo pomohlo zasnežiť strediská a pripraviť ich na Vianoce a Silvester. Od polovice januára extrémne teplé počasie výrazne zhoršilo podmienky na lyžovačku a malo vplyv aj na návštevnosť. Spôsobilo to pokles lyžiarov v hoteloch, lepšie na tom boli strediská, ktoré ponúkali zaujímavé produkty aj pre nelyžiarov. To jasne ukazuje, že horské strediska sú navštevované nielen kvôli lyžovačke, ale pre pobyt na horách a v prírode.

Práca s cenou sa vypláca

Domácich návštevníkov ovplyvnili najmä horšie podmienky počas vianočných sviatkov a v januári, jarné prázdniny dopadli podľa očakávaní. Vo väčšine rezortov v polovici marca ukončili sezónu, lyžuje sa už iba v strediskách s vyššou nadmorskou výškou. Aj táto zima potvrdila, že strediská musia investovať do efektívneho a dostatočne silného systému zasnežovania a využiť každú periódu chladného počasia na zasneženie. Pri vysokých cenách energií to zásadne ovplyvňuje náklady na prevádzku strediska, ako aj výsledné ceny. Tie rezorty, ktoré pracujú viac s cenami (väčšie rozdiely medzi silnými a slabými dňami), hlásia celkovo lepšiu návštevnosť. Záujem zahraničných lyžiarov bol mierne nižší, ale potvrdila sa obrovská výhoda Slovenska voči všetkým susedným krajinám, pretože viaceré naše strediská sú vyššie položené a lepšie odolávajú výkyvom počasia.

- Inzercia -
Ad image

Vysoké Tatry obsadené

Vo Vysokých Tatrách bola a stále je situácia najlepšia, o tento región je tradične najväčší záujem: „Rok 2023 sa rozbehol raketovo, niektoré strediská či hotely už uvádzajú obsadenosť rovnajúcu sa roku 2019 a ´lepším rokom´. Keďže zimné prázdniny sa v okolitých krajinách a na Slovensku prelínajú, obsadenosť stúpala už v januári. Ubytovatelia už v prvej polovici januára hlásili takmer 50 %-nú obsadenosť, v období jarných prázdnin bola obsadenosť na úrovni približne 70 %. Najsilnejším obdobím sú vždy prázdniny bratislavského, nitrianskeho a trnavského kraja, mnohé ubytovacie kapacity boli v daný týždeň rezervované na takmer 90 %. K pozitívnemu trendu prispievali výborné snehové podmienky,“ zhodnotila vývoj Lucia Blašková, výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry.

Zdroj: ZCR
Foto: archív redakcie

Mohlo by sa vám páčiť

Grand Hotel River Park hostil Globsec

Liptov pestrý ako vlkolínske domy

Najlepšie saunové rituály majú v Bešeňovej

Ako rozbehnúť v hoteli digitalizáciu?

Mirror Hospitality Expo 2023

OZNAČENÉ: Lyžovačka, Strediská, Vysoké Tatry, Zimná sezóna
red. 21. marca 2023
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Dvojaká sadzba DPH na potraviny znevýhodňuje skupiny spotrebiteľov
Nasledujúci článok Michaela z klipu Happy späť na Lomničáku!
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
Obľúbené z nových
Manažment

Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta

Iveta Pupišová Iveta Pupišová 5. júna 2023
Raňajky ako zážitok
Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
Grand Hotel River Park hostil Globsec
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
AktualityHotely

Grand Hotel River Park hostil Globsec

2. júna 2023
Bešeňová
AktualityRegióny

Liptov pestrý ako vlkolínske domy

26. mája 2023
AktualityWellness

Najlepšie saunové rituály majú v Bešeňovej

23. mája 2023
Aktuality

Ako rozbehnúť v hoteli digitalizáciu?

21. mája 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov

© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.

Odstránené zo zoznamu na čítanie

Vrátiť
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Stratili ste heslo?