Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: 33 inšpirácií pre moderný EKO hotel
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > 33 inšpirácií pre moderný EKO hotel
ManažmentTéma

33 inšpirácií pre moderný EKO hotel

Radim Beneš
Radim Beneš
Uverejnené: 14. marca 2023
6 min. čítania
Zdieľať

Hoci nepochybne platí, že aj malá zmena sa ráta, ideálne je poňať šetrenie – planéty aj vlastnej peňaženky – komplexne po jednotlivých oddeleniach. A začať treba od seba.

Obsah
Manažment a administratívaObchod a marketingTechnické oddelenie a údržba hotelaMICEWellness

Ak má mať ekologický prístup hmatateľný aj ekonomický efekt, musí byť aplikovaný komplexne a nie náhodným „výstrelom“ a là jednorazová kozmetika. Každé pracovisko má množstvo strategických bodov, ktorým prospeje moderná zmena – či už ide o úsek generálneho riaditeľa, alebo pôsobnosť chyžnej, pričom mnohé z opatrení sa, prirodzene, prelínajú.

- Inzercia-
Ad image

Ako by mala táto zmena vyzerať v praxi jednotlivých úsekov?

Manažment a administratíva

Neznie to zrovna elegantne, ale všetci vieme, že je to tak – ryba smrdí od hlavy. Preto odštartujte proces eko-šetrenia na vlastnom pracovisku. Väčšinu zamestnancov sa váš príklad inšpiruje a ľahšie prijmú nové opatrenia za svoje.  

  1. Obmedzte používania papiera a v čo najväčšej miere eliminujte tlačové výstupy.
  2. Čo ide, preveďte do digitálnej podoby.
  3. Do kancelárskych priestorov inštalujte nádoby alebo jutové tašky na separovaný zber.
  4. Stanovte pravidlá na vetranie a používanie klimatizácie v kanceláriách.
  5. Na mesačnej báze vyhodnocujte spotrebu jednotlivých médií a vyprodukovaného zmiešaného, separovaného a nebezpečného odpadu. Tieto úlohy väčšinou zaisťuje vedúci technického oddelenia či hlavný údržbár, v menších prevádzkach rozhoduje o zodpovednej osobe majiteľ.
  6. Pravidelne škoľte svoje tímy v danej problematike.
  7. Prinášajte ďalšie prijaté opatrenia v green managemente, budete tým vzdelávať personál a tiež šíriť osvetu medzi hosťami.
  8. Ak má hotel nadbytočný majetok či nepotrebný inventár, ponúknite ho formou burzy kolegom hotelierom alebo sa ho zbavte odvozom do zberného dvoru. 
  9. Vedenie je hybnou silou zmien v ekologickom úsilí. Vy rozhodujete o bezobalových dodávateľoch, o nádobách na odpad a spôsobe triedenia odpadu, o lokálnych alebo rovnako zmýšľajúcich dodávateľoch, o spôsobe zákonnej evidencii a podobne.

Obchod a marketing

  1. Tím obchodu a marketingu v spolupráci s vedením hotela reaguje na podnety zo strany hostí.
  2. Následne zvyšuje povedomie o aktivitách v ochrane životného prostredia cez sociálne siete alebo na OTA´s portáloch v hlavičke zápisu.
  3. Obchodný tím pripraví úpravu cien za ponúkané služby ako istú kompenzáciu za náklady, ktoré sú potrebné na zavedenie niektorých opatrení.

Technické oddelenie a údržba hotela

Pri prechode na ekologické hospodárenie hotela má nezastupiteľnú úlohu technický úsek. Tá tkvie najmäv prevencii a pravidelnej kontrole nastavených opatrení.

- Inzercia -
Ad image
  1. Pravidelne kontroluje vykurovacie a chladiace systémy.
  2. Stará sa o filtre lapača tukov, vozový park, pozemky a porasty, o odpady.
  3. Autobatérie, pneumatiky či motorový olej nepatria do odpadových nádob, ale odovzdávajú sa predajcom na odbornú likvidáciu, rovnako ako akumulátorové batérie používané na izbách.
  4. Polievanie porastov a starostlivosť o pozemky údržba rieši sivou alebo dažďovou vodou.
  5. Špeciálnou kapitolou je hospodárenie s odpadmi. Ak v hoteli existuje lis na plast, konzervy alebo kartóny, úsek údržby ich udržiava vo funkčnom stave. Lisy napomáhajú optimálnemu naplneniu kontajnerov.
  6. Naučte sa sledovať triedenie odpadov a ich vývozy, ktoré bývajú ovplyvnené sezónnosťou, konferenčnými akciami a eventami. V budúcnosti budú ceny za vývoz odpadov narastať.
  7. Kontajnery alebo odpadové nádoby by mali byť opatrené proti nežiadúcemu vniknutiu. Istou formou odpadu je aj stočné – poplatok za odvádzanie odpadovej vody do verejnej kanalizácie. Jeho výšku ovplyvňuje mokrá prevádzka hotela ako wellness, bazén, podvodné kúpeľné vane a iné.
  8. Výhodou je znovu využívať odpadovú vodu a používať ju na upratovanie alebo na splachovanie toaliet.

MICE

Pamätajte na to, že konferenčné akcie v prezenčnom režime prinášajú veľké množstvo odpadu vyprodukovaného vystavovateľmi, účastníkmi, sprievodnými akciami, hosťami a brigádnikmi. Tento odpad vzniká pred akciou, počas nej, aj po jej skončení. Konferenčné akcie v online prostredí alebo v hybridnej forme tuto záťaž znižujú.

  1. Ak je nutné používať na akciách alebo cateringu plastový riad, potom iba z recyklovateľných materiálov.
  2. Nedopitú vodu účastníkov akcie využívajte na umývanie podlahy alebo zalievanie kvetov.
  3. Kávová usadenina poslúži ako bioodpad.
  4. Pri množstve vyprážaných jedál vzniká použitý olej, ktorý vykupuje ako nebezpečný odpad externá spoločnosť.
  5. Pri výrobe jedál pre klientov MICE akcií vzniká tiež množstvo odrezkov zo zeleniny a ovocia, ktoré je možné spracovať na čatní, čipsy, smoothies, rôzne polievky a šaláty a zvyšok tvorí bioodpad.
  6. Obmedzujte výrobky v jednorazových plastových obaloch.
  7. Zálohovanie obalov zo skla alebo keg sudov je štandardom, zvyšné fľaše patria do kontajneru na separovaný odpad. Jeho základ tvoria nádoby na plast, sklo, papier, zmesový komunálny odpad a bioodpad.
  8. Konferencie a podobné veľkokapacitné akcie a eventy vyprodukujú množstvo neskonzumovaného jedla. Stálo by za úvahu riešiť tento druh odpadu cez objednávku jedál vopred, vynormovať množstvo surovín, toto objednať a pripraviť pre účastníkov akcií. Za úvahu tiež stojí darovať neskonzumované jedlo charitatívnym organizáciám, ktoré ich rozdelia medzi potrebných. Potraviny pred expiráciou potom venovať potravinovej banke alebo sociálnym zariadeniam po dohode s ich vedením. 

Wellness

  1. Znižujte spotrebu pitnej vody inštaláciou perlátorov na vodovodné batérie a sprchové ružice.
  2. Vybavenie recyklovateľným toaletným papierom a papierovými uterákmi resp. osušovačmi rúk svedčí o modernom fungovaní hotela v súlade s ochranou životného prostredia.
  3. Vodu (nielen) vo wellness priestoroch šetrite duálnym splachovacím systémov na toalete.
  4. Používajte telový šampón a mydlo v odbúrateľných obaloch.
  5. Odpadovú vodu využívajte ako sivú vodu pre ďalšie potreby hotela.

Jednou z najväčších oblastí na ekologické hospodárenie je stravovacia prevádzka, preto jej budeme na www.hotelier.sk venovať samostatný priestor.

Hoci sa investovanie do rozvoja hotela v environmentálnej oblasti môže zdať náročné, niet pochýb o tom, že hotelu zaisťuje aj úspory a do budúcnosti konkurenčnú výhodu.  

Mohlo by sa vám páčiť

Už nikdy viac „v našom hotely…“
Ako vyzerá uprataná hotelová izba? Predstavy sa môžu líšiť
Vyšehradská štvorka si chce spoločne podmaniť vzdialenejšie trhy
Zvýšte počet priamych rezervácií
Wellness trendy 2023
OZNAČENÉ:EcologyEconomyEnviromentUdržateľnosť
ZDROJE:Foto: Unsplash
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Radim Beneš
Dlhoročný hotelier s titulom Hotelier roka v kategórii sieťových hotelov prešiel riaditeľskou stoličkou viacerých špičkových zariadení v Česku aj na Slovensku. Svoje skúsenosti rád odovzdáva nielen študentom stredných škôl, ale aj našim čitateľom. Od roku 2022 pomáha manažérom a ich tímom napredovať v rámci svojej vzdelávacej a konzultačnej spoločnosti Hotelový doktor.
Predchádzajúci článok Skibusy v Jasnej premávajú aj naďalej
Nasledujúci článok Apríl v znamení gastronómie
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta