Ocenenia pre najlepšie reštaurácie každoročne udeľuje bedeker Gurmán na Slovensku. Tento rok dostali v Gurmán Award 2024 najvyšší počet bodov reštaurácie tatranských hotelov, jeden z nich sa v prvej trojke objavil dokonca dvakrát.
„Po devastačnom období korony sa cestovný ruch a gastrosektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali,“ povedal vydavateľ Radoslav Nackin.
V rebríčku Gurmán Award stále pribúdajú podniky, nastalo veľa zmien a viaceré reštaurácie si polepšili. Nackin zdôraznil, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Bedeker je už niekoľko rokov aj v online podobe a najnovšie aj v anglickej mutácii. Čo je dôležité – do hodnotení sa môžu zapojiť už aj samotní gurmáni a tlmočiť tak svoj názor a svoju skúsenosť s danou reštauráciou. Reštauráciám sa udeľuje maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách kuchyňa (50 bodov), servis (20), vínna karta (20), ambient (10).
Kuchárom roka je Daniel Tilinger z ECK
Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin. šéfkuchára Lukáša Heska a reštaurácia ECK, šéfkuchára Daniela Tilingera. Máme tak na Slovensku už štyri reštaurácie s 3 vidličkami, čo je približne úroveň 1,5 – 2 hviezd Michelin.
Šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie.
Najlepšiu hospitality majú v Irin. Bratislava, kde vás osobne privíta šéfkuchár Lukáš Hesko a aj servíruje jedlá.
Someliérom roka sa stala na základe nominácie Asociácie someliérov Slovenska, mladá nádejná someliérka, Patrícia Bačová.
Grand Prix za celoživotné dielo dostal Richard Cisár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska.
Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky. Dve zlaté vidličky prevzala reštaurácia Franz Jozef Hotela Lomnica, ktorá získala aj titul Hotelová reštaurácia roka.
Jednu zlatú vidličku prvýkrát obdržali bratislavské reštaurácie: Edomae sushi Matsuki, Sogu Bistro Martina Nováka, BUBBLES a Colette. Ďalej Pivnica u zlatej husi zo Slovenského Grobu a ARTE restaurant – Kaštieľ Pálffy zo Svätého Jura.
Najviac bodov v Bratislave získal ECK, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.
TOP hotelová, prémiová a tematická reštaurácia
Gurmán na Slovensku každoročne vyhodnocuje aj tri najlepšie reštaurácie v kategóriách hotelová, prémiová a tematická reštaurácia.
Hotelové reštaurácie:
- miesto Franz Jozef – Hotel Lomnica *****, 2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras ***** a 3. miesto Reštaurácia Sissi Hotel Lomnica *****
Prémiové reštaurácie:
- miesto ECK, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin.
Tematické reštaurácie:
- miesto Edomae sushi Matsuki, 2. miesto IASAI Food Bar a 3. Penzión a reštaurácia Villa Rosa z Dunajskej Stredy