Ocenenia pre najlepšie reštaurácie každoročne udeľuje bedeker Gurmán na Slovensku. Tento rok dostali v Gurmán Award 2024 najvyšší počet bodov reštaurácie tatranských hotelov, jeden z nich sa v prvej trojke objavil dokonca dvakrát.
„Po devastačnom období korony sa cestovný ruch a gastrosektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali,“ povedal vydavateľ Radoslav Nackin.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Radoslav-Nackin-vydavatel-Gurmana-na-Slovensku-1024x683.jpg)
V rebríčku Gurmán Award stále pribúdajú podniky, nastalo veľa zmien a viaceré reštaurácie si polepšili. Nackin zdôraznil, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Bedeker je už niekoľko rokov aj v online podobe a najnovšie aj v anglickej mutácii. Čo je dôležité – do hodnotení sa môžu zapojiť už aj samotní gurmáni a tlmočiť tak svoj názor a svoju skúsenosť s danou reštauráciou. Reštauráciám sa udeľuje maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách kuchyňa (50 bodov), servis (20), vínna karta (20), ambient (10).
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Gurman-Award-2024-5-1024x683.jpg)
Kuchárom roka je Daniel Tilinger z ECK
Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin. šéfkuchára Lukáša Heska a reštaurácia ECK, šéfkuchára Daniela Tilingera. Máme tak na Slovensku už štyri reštaurácie s 3 vidličkami, čo je približne úroveň 1,5 – 2 hviezd Michelin.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Kuchar-roka_Daniel-Tilinger_.jpg)
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Gurman-Award-2024-12-1024x683.jpg)
Šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Gurman-Award-2024-3-1024x683.jpg)
Najlepšiu hospitality majú v Irin. Bratislava, kde vás osobne privíta šéfkuchár Lukáš Hesko a aj servíruje jedlá.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Somelier-roka-Paticia-Bacova-1024x683.png)
Someliérom roka sa stala na základe nominácie Asociácie someliérov Slovenska, mladá nádejná someliérka, Patrícia Bačová.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Grand-Prix-2024-Richard-Cisar-cenu-odovzdava-Vojto-ARTZ_I-1024x683.png)
Grand Prix za celoživotné dielo dostal Richard Cisár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska.
Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky. Dve zlaté vidličky prevzala reštaurácia Franz Jozef Hotela Lomnica, ktorá získala aj titul Hotelová reštaurácia roka.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Gurman-Award-2024-1-1024x683.jpg)
Jednu zlatú vidličku prvýkrát obdržali bratislavské reštaurácie: Edomae sushi Matsuki, Sogu Bistro Martina Nováka, BUBBLES a Colette. Ďalej Pivnica u zlatej husi zo Slovenského Grobu a ARTE restaurant – Kaštieľ Pálffy zo Svätého Jura.
Najviac bodov v Bratislave získal ECK, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.
TOP hotelová, prémiová a tematická reštaurácia
Gurmán na Slovensku každoročne vyhodnocuje aj tri najlepšie reštaurácie v kategóriách hotelová, prémiová a tematická reštaurácia.
Hotelové reštaurácie:
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/DSC3202-1024x683.jpg)
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Gurman-Award-2024-4-1024x683.jpg)
- miesto Franz Jozef – Hotel Lomnica *****, 2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras ***** a 3. miesto Reštaurácia Sissi Hotel Lomnica *****
Prémiové reštaurácie:
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2024/04/Tri-najlepsie-Premiove-restauracie-ceny-odovzdal-Manuel-Sierra-Sales-Operations-Director-METRO-1024x683.jpg)
- miesto ECK, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin.
Tematické reštaurácie:
- miesto Edomae sushi Matsuki, 2. miesto IASAI Food Bar a 3. Penzión a reštaurácia Villa Rosa z Dunajskej Stredy