Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Ako sa dostala Bratislava do veľkého barového sveta
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Ako sa dostala Bratislava do veľkého barového sveta
Eventy, súťaže, oceneniaGastroNápoje

Ako sa dostala Bratislava do veľkého barového sveta

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 21. novembra 2025
6 min. čítania
The World's 50 Best Bars 2025 -
Zdieľať

Nedávno zarezonoval slovenskou (nielen) barovou a gastroscénou bratislavský Mirror Bar, ktorý sa nachádza v hoteli Radisson Blue Carlton Bratislava a jeho umiestnenie medzi Top 50 najlepšími barmi sveta – The World’s 50 Best Bars.

Stalo sa naozaj výnimočné – 25. miesto na svete, ocenenie „Skokan roka” za nováčika, ktorý sa v 50-ke dostal najvyššie a najlepší bar široko ďaleko. Z regiónu strednej Európy, vrátane Švajčiarska a Nemecka sa do výberu najlepších 50 dostali totiž len dva bary. Bratislavský a bar z Berlína, ktorý sa umiestnil o 20 miest na bratislavským.

Foto: Mirror Bar

Ambícia od začiatku

Peter Marcina, šéfbarman Mirror Baru sa netají tým, že s ambíciou dostať Bratislavu a Mirror Bar na mapu veľkého barového sveta už doň prišiel už pri jeho otvorení v roku 2018. Samozrejme, okrem jeho nadšenia a zápalu k tomu bolo treba aj porozumenie a podpora majiteľov aj vedenia hotela, ktoré v tomto prípade bolo (a je).

Ako sa však dostať z malej krajiny, o ktorej sa toho za jej hranicami veľa nevie do povedomia svetovej barmanskej brandže? V prvom rade treba vytvoriť a ponúkať perfektný produkt. A musí byť ochota do jeho propagácie investovať nie malé peniaze. To je však len začiatok.

P. Marcina hovorí, že vždy chceli robiť všetko tak dobre, aby sa dostali medzi najlepšie bary sveta. Takže naozaj išli od otvorenia za týmto cieľom. Počas prvých rokov zisťovali, akým spôsobom sa dá do prestížnych rebríčkov dostať, ako fungujú hodnotitelia a podobne. Lebo porotcovia, ktorých je vyše 800, sa, ako s úsmevom konštatuje P. Marcina, neprechádzajú len tak po Hviezdoslavovom námestí. Treba ich sem nejakým spôsobom prilákať. Nielen do Bratislavy, ale vôbec na Slovensko.

Porotcov je vyše 800.

Ako hovorí úspešný barman, dostať sa medzi najlepších na svete sa nedá tak, že máte skvelé drinky, prostredie a servis a čakáte, že vás niekto objaví. Vy sa musíte veľmi usilovať sa etablovať, ukazovať sa tam, kde je to potrebné.

Foto: Mirror Bar

Čo robí globálny ambasádor

„Veľký posun sme zaznamenali až po tom, čo sme vytvorili novú pozíciu a to je globálny ambasador. Stal sa ním Stano Harciník, ktorý má za úlohu cestovať po svete a ukazovať tam, čo je Mirror Bar, že tu je nejaké Slovensko, že to je krásna destinácia. Tiež sem privážať ľudí, ktorým môžeme nás, Bratislavu a Slovensko predstaviť,“ hovorí P. Marcina.

Osvedčilo sa nám propagovať nie len bar, ale Bratislavu ako destináciu

Pokračuje, že neprezentujú len bar, ale aj Bratislavu ako destináciu, lebo nikto sem nedôjde kvôli jednému baru, ale práve kvôli zaujímavej destinácii, akou Bratislava už dnes je. „Stále musíme pracovať na zviditeľňovaní Slovenska vo svete. Toto sme pochopili a táto cesta sa nám osvedčila,” osvetľuje P. Marcina pozadie úspechu Mirror Baru.

Foto: Mirror Bar

Preto začali sem pozývať ľudí, ktorí v barovom svete niečo znamenajú, najlepších barmanov, médiá, hodnotiteľov, ktorí hodnotia bary. Vytvorili podujatie Mirror Hospitality Expo, kde naraz hostia vyše 100 ľudí z barovej scény z celého sveta. Tí sa nielen že dozvedia o Bratislave a o Mirror Bare, ale zároveň vzdelávajú lokálnu barmanskú komunitu.

Keď s pozývaním “who is who” zahraničného barového sveta začali, platili svojim hosťom nielen celý pobyt a všetky aktivity, ale aj za to, že sem vôbec prišli.

Foto: Mirror Bar

„Koniec koncov robili to v rámci svojho pracovného času a každý chce dostať za svoju prácu zaplatené,“ usmieva sa P. Marcina.

Byť medzi najlepšími

Po tom ako sa dostali pred troma rokmi medzi 100-ku najlepších barov sveta sa situácia začala meniť. To znamená, že na Slovensko pozývajú ľudí, o ktorých majú záujem, bez toho, aby im už len za to, že sem prídu, bolo treba platiť.

„Dnes nám dokonca mnohí sami píšu, či by mohli byť súčasťou našho globálneho programu, ako tento koncept voláme. Rozchýrilo sa totiž, že sme úžasne pohostinní, že keď sem človek príde, sa oň pár dní staráme, zažije to najlepšie z Bratislavy“, hovorí o podrobnostiach.

Foto: Mirror Bar

Pozývame najvýznamnejších barmanov z celého sveta. .

Toto všetko v Mirror Bare však robia nielen preto, aby sa dostali medzi najlepších na svete

Tým, že sem pozývajú tých najvýznamnejších barmanov z celého sveta, inšpirujú našu mladú, novú barmanskú generáciu.

„Vidíme, aký to má pozitívny vplyv. Tým že túto prácu aj takto popularizujeme, posúvame novú generáciu dopredu. Veľmi sa tešíme, keď vidíme, že ich to baví a aj nás baví im sprostredkúvať to, čo je v barmanskom svete nové,” uzatvára úspešný barman.

Foto: Mirror Bar

Rebríček The World’s 50 Best Bars každoročne zostavuje viac než 800 odborníkov na nápoje z celého sveta. Hlasovanie je anonymné a reflektuje osobné skúsenosti odborníkov s barovou kultúrou naprieč kontinentmi. Cieľom je oceniť nielen výnimočné drinky, ale aj atmosféru, servis, kreativitu a celkový zážitok, ktorý daný bar ponúka. Pre lepšiu predstavu, získať umiestnenie v tomto rebríčku je porovnateľné s udelením troch hviezdičiek v Michelinskom hodnotení reštaurácií – ide teda o vrcholovú svetovú prestíž.

Mohlo by sa vám páčiť

Apríl v znamení gastronómie
Bidfood Slovakia – jednotka v dodávkach potravín do gastronómie a maloobchodu
V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
Ktoré sú najlepšie slovenské reštaurácie podľa World Culinary Awards?
Rybárstvo ako bašta oddychu aj výborného jedla
OZNAČENÉ:CarltonMirror BarPeter Marcina
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Externý šéfkuchár. Nový vietor do hotelovej kuchyne
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastroNápoje

Ako sa dostala Bratislava do veľkého barového sveta

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
21. novembra 2025
Externý šéfkuchár. Nový vietor do hotelovej kuchyne
Efektívna porada. Vyhnite sa chybám na mítingoch
Hotelierka roka 2024 Michaela Pospiš Grančičová: „Hotelierstvo musí mať človek v srdci.“
Zimnú sezónu odštartoval Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta