Branža sa pomaly rozbieha, aspoň tak sa to zdá hodnotiť pri „leteckom“ pohľade. z diaľky. Zaostrené na detaily sa však veci hýbu omnoho turbulentnejšie… Lebo život je pohyb, ako vravel už Aristoteles.
Mnohé zariadenia sú zatvorené, hľadajú si nových majiteľov či nájomcov. Kto môže teraz investovať, podarilo by sa mu to výhodnejšie než inokedy. Aj za cenu zmeny hotela na iné zariadenie – penzión pre starších, apartmánový dom… Hotely v lyžiarskych strediskách si zase naopak pochvaľujú, že sezóna bola dobrá. Tá sa však zase nijako neprejavila v mestských hoteloch, ktoré sa ocitli vari v najväčších problémoch. Preto aj po personálnej stránke stále platí, že nálada „je blbec“. Len zlomok hotelierov, ktorí v niektorej prevádzky pôsobia dlhšie, si neželá zmenu. Málokto sa k nej však odhodlá. Už aj preto, že plánované otváranie nových zariadení sa stále posúva.
Zmeny v hoteloch
Po desiatich rokoch pôsobenia v Bellevue Grand Hoteli**** Starý Smokovec ukončil túto etapu pracovnej kariéry tamojší riaditeľ Ing. Miroslav Warhol. Stal sa manažérom hotela Lomnica***** v Tatranskej Lomnici. Hotel Bellevue momentálne riadi jeho predchodca Ing. Viktor Kosmák, ktorý túto funkciu už raz prevzal v roku 2011 po odchode Ing. Jany Gantnerovej. Neskôr sa stal poslancom mestského zastupiteľstva.
Po chodbách hotela Morava*** sa už neprechádza jej riaditeľka Iveta Šestáková, ktorá ho mala v dlhodobom prenájme. Slávnostným plesom pre 300 hostí ukončila mimoriadne dlhú časť svojho života, v ktorej jej bola – a bez preháňania – táto tatranská stálica domovom i pracoviskom. Po odovzdaní majiteľovi – spoločnosti Sorea, ktorý sa chystá hotel rekonštruovať – sa sústreďuje na obnovu a vylepšenie hotela Hrabovo** v Ružomberku.
Peter Hain odovzdal manažérske žezlo popradského butikového hotela Doma u nás (pôvodne známeho len ako reštaurácia Gaba Kocáka) Lucii Turlíkovej. K otvoreniu pripravil a ako „executive manager“ vedie nový hototel Akady Hof **** v Stupave s 24 izbami a apartmánmi v zrekonštruovanej koniarni zo 17. storočia. Tamojšiu gastronómiu má na povel Peter Gogaľ.
Zmeny v kuchyniach
Život je pohyb, vravel už Aristoteles. Presne v tomto duchu sa aj kuchári vracajú na Slovensko, iní si to naopak namierili do zahraničia. Ten druhý prípad sa týka aj Viliama Bokrosa, šéfcukrára bývalého bratislavského hotela Austria Trend**** (nahradil ho ACH by Marriott). Dva roky piekol v hoteli Europa**** v Komárne, pred koncom roka sa zaradil do tímu reštaurácie Marché vo Schwechate.
Aj v reštaurácii hotela Aston*** v Bratislave zavial nový vietor. Prenajali si ju slovenskí top šéfkuchári – Martin Korbelič a Tomáš Sika a nazvali ju MenJu. Dostala aj nový outfit v duchu trendu neformálnosti, vzdušnosti a prirodzených materiálov. Zmenili aj slovenský zvyk nechávať reštauráciu stále otvorenú a svojich hostí vítajú len počas pracovných dní do 14.30. Šéfkuchára pôvodnej hotelovej reštaurácie Zoltána Baláža si môžu jeho fanúšikovia vychutnať na francúzsky spôsob v bratislavskej reštaurácii Colette Gourmand Boutique.
Zážitkovú gastronómiu hlavného mesta si naplánoval posunúť vpred aj nový Eck Restaurant v Devíne. Majiteľ Patrik Tkáč do kuchyne povolal Daniela Tillingera, ktorý sa tak na Slovensko vrátil po rokoch pôsobenia v Belgicku, Veľkej Británii a Rakúsku. Reštaurácia s kapacitou 34 hostí a salónikom pre ďalších desať, funguje len večer a rezervačným spôsobom. V podzemí našla svoje miesto vínna pivnica, pre začiatok s ôsmimi tisíckami vín. Mimochodom, názov reštaurácie má korene v prastarom názve tamojšieho miesta – Gold Eck, teda zlatý roh.
Na konci roka sa pre ďalší stupienok v kariére rozhodol Daniel Hrivňák, ktorého pozná brandža najmä z pôsobenia v spoločnosti Roman Restaurants. Od „učnovských“ čias v Tempus Fungit pretieklo veľa oleja panvicou a v jeho životopise sa vystriedalo viac názvov reštaurácií. Napokon si nakreslil vlastnú značku na fasádu Salaša Sobotišťan na Kunovskej priehrade pri Senici. Keďže ide predovšetkým o sezónnu záležitosť, pribudla k nej koncom roka aj Stará kotolňa v Senici.
Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky – toto pravidlo platí i neplatí v prípade hotela Mikado**** v Nitre a majstra varešky Michala Lukačoviča. Po odchode z hotela pred dvoma rokmi a po získavaní skúseností v ďalších zariadeniach sa vrátil do hotela, tentoraz však už v úlohe šéfa kuchyne. „Ak chcete, aby tím pracoval, ako si predstavujete a želáte, potom treba pracovať s ním. V žiadnom prípade to nefunguje, ak by som tam iba stál a ukazoval prstom,“ takto vníma efektívne šéfovanie.
Foto: archív autorky