Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Čo možno neviete o grilovaní
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Čo možno neviete o grilovaní
GastroJedlá a recepty

Čo možno neviete o grilovaní

Vojto Artz
Vojto Artz
Uverejnené: 4. augusta 2023
2 min. čítania
Zdieľať

Grilovanie je obľúbený letný „šport“ naprieč širokým spektrom klientely. Uľahčí vám tak výber sezónneho menu, veď grilovačka nemôže chýbať! Na čo si treba dať pozor? Prinášame vám tipy od uznávaného profesionála Vojta Artza, prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Obsah
Druhy mäsa vhodné na gril  Na čom grilovať?Najčastejšie chyby kuchárov

Druhy mäsa vhodné na gril  

Na grilovanie sa najviac hodia bravčovina, hovädzina, hydina, zverina, ryby, morské plody a exotické druhy mias. Každý druh však vyžaduje odlišnú teplotu a dĺžku grilovania. Určite používame mäsá trošku viac prerastené (hovädzie steaky s tukovým krytím, pokojne vysoká roštenka, krk či bok alebo pupok) a dobre odležané. Menej vhodné sú najmä suché mäsá, tie treba obaliť napríklad v slanine alebo použiť nepriame grilovanie (napríklad v alobale). Ak chcete grilovať hydinu, tak na nej ponechajte aj kožu, ktorá bude mäso chrániť pred vysúšaním a mäso ostane šťavnaté. Špeciálne druhy sú napríklad Wagyu – japonské plemeno hovädzieho, Buffalo – buvolie mäso či bizón.

- Inzercia-
Ad image

Mäso na grilovanie má mať izbovú teplotu, nikdy mäso nedávajte na gril priamo z chladničky.

- Inzercia-
Ad image

Na čom grilovať?

Vo všeobecnosti poznáme niekoľko druhov grilov – na drevené uhlie, plynové, elektrické, lávové, sklokeramické či indukčné. Špeciálny gril na profesionálne japonské grilovanie je TEPAN. Ten je vhodný aj na rôzne kuchárske šou. Výhodou indukčného grilu je, že jeho teplota nesála do priestoru a ,,nevykuruje“ nám celú kuchyňu. Teplota je citeľná tak 10 – 15 cm nad grilom. Trendový gril je tzv. vajíčko alebo Big Green Egg. Samozrejme, že grily na uhlie sa dajú využiť aj v profi kuchyniach. Riešením je gril Josper. Je to mercedes medzi grilmi a tomu zodpovedá aj jeho cena…

Najčastejšie chyby kuchárov

Kuchári často naložia mäso do oleja, pridajú tam nejaké bylinky, cesnak či soľ a myslia si, že tak mäso vydrží dlhšie. To je ale veľká chyba! Olej nie je marináda, len konzervant. Mäso takto neskrehne a ani sa nedochutí, práve naopak – začne horieť a vysúšať sa. Soľ z mäsa ešte vytiahne tekutinu a tým aj chuť a mäso sa bude pri grilovaní vysúšať.

- Inzercia -
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Ideme sa „najesť”, alebo si chceme užiť kulinársky zážitok?
BACCHUS 2025. Zrodili sa u nás, zažiarili v Španielsku
Leto v pohári – vyskúšajte TOP koktaily roku 2025
Ako prežiť v gastronómii? Inšpirujte sa na Gastrolove!
Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vojto Artz
Ak je niekto nekorunovaným kráľom slovenskej gastroscény, tak to posledné desaťročia je určite Vojto. Len miesto koruny má aktuálne na krku majestátnu reťaz s odznakom prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov, čo hovorí za všetko. Vojta pozná v branži úplne každý, je profesionál v každom ohľade a my máme tú česť, že je našim spolupracovníkom od prvého vydania časopisu Hotelier v roku 2007.
Predchádzajúci článok Next Chef je Samuel Idešic
Nasledujúci článok Odparkuj, nasadni a odvez sa
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Cestovný ruch

Slovensko patrí medzi geotermálne veľmoci Európy

TS
TS
1. augusta 2025
NÁBYTOK ŠPECIÁLNE KONCIPOVANÝ PRE SEGMENT HORECA
Ako premeniť dovolenku na Slovensku na zážitok konkurujúci moru
Priehrada Liptovská Mara – poznaná aj nepoznaná
Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta