Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Tradičná kuchyňa so závanom exotiky? Prečo nie!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Tradičná kuchyňa so závanom exotiky? Prečo nie!
GastroKoncepty

Tradičná kuchyňa so závanom exotiky? Prečo nie!

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 8. decembra 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Bijú sa vám už na pohľad slová tradícia a exotika? Odložte predsudky. Svieži závan exotických chutí obohatí zimný jedálny lístok každého podniku a navyše hosťovi prinesie nečakané prekvapenie.

Hoci to tak na prvé počutie nevyzerá, dnešný zimný jedálny lístok v slovenských reštauráciách často využíva exotické suroviny. Hosťa poteší a osvieži rozšírenie lístka o pokrmy Ázie s použitím zmesí exotického korenia. Používajú sa rôzne druhy kari, kurkuma, čili, kokosové mlieko či množstva ďalších v našich končinách málo poznaných čerstvých surovín. Do prípravy zimných jedál sa priam pýtajú napríklad galgan, tamarid, granátové jablko, papája a množstvo ďalších.

- Inzercia-
Ad image

Spoznajte chute sveta

Pre každú z kuchýň exotických krajín je niečo typické, čo ju charakterizuje.

- Inzercia-
Ad image

Čína = silná ostro sladká chuť s množstvom chuťových kombinácií

Thajsko = pálivo svieža doplnená čerstvým exotickým ovocím a zeleninou

- Inzercia -
Ad image

Vietnam = jemná ľahká bylinková slabo sladká s príchuťami

India = ťažšia korenená príjemná pálivá dochuť sprevádzaná sladkým korením, často po škorici alebo rôzne namiešaných koreninových zmesí. Korenie na ich prípravu sa najskôr praží, až potom melie!

Arábia = dominuje rímska rasca a množstvo silno aromatických koreninových zmesí a výrazne presladených dezertov

Mexická kuchyňa = oslavuje slnko, ktorého je teraz v našich končinách pomenej. Takže je super nápad zohriať sa pri rafinovanej pálivosti rôznych druhov čili papričiek v kombinácii s chuťou limetky, kukurice a rôznych druhov fazule

Francúzska kuchyňa = je matkou zážitkovej gastronómie a kultúry jedenia. Dobre nastavená a uvarená viacchodová zážitková večera poteší dušu aj telo každého milovníka jedla a pitia. Nedá mi však povedať, že mi je ľúto, že sa stáva v poslednom čase skôr nástrojom na demonštrovanie spoločenskej sily a prestíže, ako pravej radosti zo života.

Exotika je IN

Na spestrenie zimného jedálneho lístka použijeme exotické ovocie každého druhu podľa ponuky trhu. Obľúbené sú variácie tataráka rôznej chuti (hovädzia sviečková, losos, tuniak, hubový či vegetariánsky zeleninový s tofu), zaujímavosťou môže byť ragú či inak spracované mäso zo pštrosa či kengury. Taktiež divina je stále IN.

Sme na konci a zároveň na začiatku cyklu ročných období. Rapídne sa menia aj ročné obdobia, je otázka, či prežije jar a jeseň, menia sa naše zvyky, návyky, nároky.

Zmena je život, a život je krásny, priatelia, nech vám to varí, nech sme všetci zdraví, duševne krásni, plní lásky a nech nad všetkým zvíťazí zdravý sedliacky rozum.

Mohlo by sa vám páčiť

Ideme sa „najesť”, alebo si chceme užiť kulinársky zážitok?
70. výročie bratislavskej Hotelovej akadémie Mikovíniho
Executive chef Róbert Hudák: „Keď sa chcem ´vyblázniť´, idem variť na Zelenu Puntu“
Zimný festival jedla 2025 začína, ochutnajte novinky!
Jesenné gastrofestivaly: fine dining aj „najfajnejšia kuchňa“
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Akou rečou hovorí váš hosť?
Nasledujúci článok Vianočné trendy 2023? Veľkoleposť, minimalizmus, aj tradícia
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Regióny

Priehrada Liptovská Mara – poznaná aj nepoznaná

TS
TS
26. júla 2025
Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku
Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Gastrolove 2025: Ako žiť a prežiť v gastronómii aj ďalšie roky
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta