Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách
    24. decembra 2025
    Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
    27. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Vianoce v Dubaji – otvorená náruč rozmanitosti
    4. decembra 2025
    Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
    28. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Budujte svoj tím systematicky
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • HOTEL MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Personál/Osobný rozvoj > Budujte svoj tím systematicky
Personál/Osobný rozvojVzdelávanie

Budujte svoj tím systematicky

Simoneta Vargová
Simoneta Vargová
Uverejnené: 14. augusta 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Budovanie tímu je dlhodobou a systematickou záležitosťou. Vedeli ste, že personálnu politiku je dobré plánovať s niekoľkoročným predstihom?

Obsah
  • Plánujte na 2 – 5 rokov dopredu
  • Na kľúčové pozície hľadajte nasledovníkov
  • Podeľte sa s tým, čo viete
  • Najlepší obchodník nemusí byť najlepší manažér
  • Zisťujte, čo vašich ľudí motivuje

Plánujte na 2 – 5 rokov dopredu

Plánovanie sa v personálnej oblasti deje s predstihom, aj 2-5 rokov dopredu. V zahraničí  je to napríklad formou succession plánu. V rámci neho sa každý rok hodnotia zamestnanci, na základe čoho vedenie hotela rieši výhľadovo kľúčové pozície v hoteli, bez ktorých sa nedá fungovať. Lebo ak vám niekto odíde z kľúčovej pozície a vy nemáte náhradu a plán, vznikne medzera, ktorá môže ovplyvniť biznis.

- Inzercia -
Ad image

Na kľúčové pozície hľadajte nasledovníkov

Kľúčové pozície by mali mať nasledovníkov. Ak ich nemajú, malo by byť určené, kto je schopný byť nasledovníkom a za ako dlho. Budeme ho môcť pripraviť za rok, za dva alebo za tri? Keď ho vyberieme, potom treba na ňom pracovať, vzdelávať ho, posielať ho na kurzy v oblastiach, v ktorých sa potrebuje dovzdelávať a na tréningy do našich partnerských hotelov.

Podeľte sa s tým, čo viete

Je veľmi efektívne využívať na tréning interné zdroje. Napríklad vyslať perspektívneho zamestnanca na 3 – 4 týždne na stáž ku riaditeľovi obchodného oddelenia, na 2 hodiny denne.

Alebo školenie excelu pre reštauračných manažérov môže urobiť zástupca finančného riaditeľa, pretože je v ňom výborný, je to pre neho hračka a vy výrazne ušetríte. Navyše, pre nehe to bude prínosom hneď v niekoľkých rovinách. Urobí dojem na personál, spojí sa s ľuďmi, môže sa dozvedieť nové informácie a bude vedieť, ako rozmýšľajú. Vytvorí sa úplne iný vzťah, ako keď len chodíte okolo ľudí v práci, zdravíte ich a oni poriadne ani nevedia, čo robíte.

Implementujte do vášho systému pravidelné interné tréningy. Zaistí vám to, že budete rozvíjať svojich zamestnancov a oni budú v budúcnosti môcť  zastávať kľúčové pozície. Samozrejme, ak ich budete podľa toho aj odmeňovať v rámci systému motivačného odmeňovania.

Najlepší obchodník nemusí byť najlepší manažér

Ak máte výborného obchodníka, treba ho dobre zaplatiť, lebo on nemusí byť práve ideálny manažér obchodného tímu. Lebo ľudia z obchodnej sféry nie sú tak zameraní na druhých, ale skôr na seba. Sú to draví, ambiciózni ľudia a ich uspokojuje dosiahnutý výsledok. Môže im robiť problém prestúpiť z toho obchodníckeho JA do manažérskeho MY.

Koho teda treba dať šéfovať? Niekoho zvonku? Určite nie. Treba obchodný tím sledovať a zistiť kto má aj tieto predpoklady. Potom systematicky pracujte na jeho emočnej inteligencii, vedomostiach o tíme, o riešení problémov, aby mal príležitosť si tieto ľudské zručnosti rozvinúť, pretože on obchodné zručnosti má, vie dobre predávať.

Prechod z jednej pozície do druhej je veľmi náročný krok a nie každý ho zvládne s úspechom. V opačnom prípade to môže byť aj koniec jeho kariéry – a deje sa to často. Nikto sa nechce už vrátiť naspäť na obchodnícku pozíciu.

Zisťujte, čo vašich ľudí motivuje

Prioritou generácie Z momentálne nie sú primárne financie, lebo majú často finančnú pomoc od rodičov, ktorí im pomôžu pri štarte do života.

Týchto mladých ľudí zaujíma akú máme firemnú kultúru, aké hodnoty vyznávame, kto s nimi bude pracovať, ako sa budú ďalej rozvíjať a rásť, aká zaujímavá bude ich práca. Chcú sa aktívne zapájať do diania vo firme. Chcú byť vypočutí. Musíme si na nich urobiť čas a zaangažovať ich do diania firmy. To neznamená zohnať externého školiteľa, kto ich bude trénovať, ako to robia mnohé hotely, lebo povedia, že oni na to nemajú čas. To nie je celkom správne, lebo každý, kto sedí vo vedení, má nejaké zručnosti, vedomosti, tak prečo ich nevyužiť a neodovzdávať ďalej personálu?

Všeobecne platí, že je veľmi riskantné povýšiť zamestnanca na vyššiu pozíciu bez predchádzajúceho zaškolenia. Pretože nemusí vedieť ako pracovať s ľudskými dynamikami, čo to znamená mať skutočný tím – väčšinou sú na pracoviskách pracovné skupiny – a tie majú veľké rezervy v oblasti produktivity. Tam ľudia vedľa seba len existujú, to ale neznamená, že sa podporujú a stopercentne si dôverujú, cítia zodpovednosť za celý tím a celkové výsledky firmy. Budovanie skutočného tímu nie je jednoduché, ale ak sa to podarí, prináša dlhotrvajúci úspech a stabilitu. Je to len na vás, či sa rozhodnete ísť touto cestou.

Láskavý feedback prináša zmenu, tvrdá kritika protiútok
Hotelieri, príďte k nám na teambuilding
Potrebujete nového manažéra? „Vychovajte“ si ho!
Moderné odborné učebne pre budúcich profesionálov
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Zdieľajte tento článok
Facebook E-mail Tlačiť
Autor:Simoneta Vargová
Hotelová aj životná cesta Simony viedla z Bratislavy cez Prahu na Blízky Východ. Tam vzdelávala personál v rôznych krajinách, aby sa napokon usadila v kozmopolitnom Dubaji. Odtiaľ nám prináša inšpirácie a skúsenosti z atraktívnej destinácie s prepracovaným hotelovým sektorom. Špecializuje na kvalitu hotelových služieb a vzdelávanie hotelových lídrov.
Predchádzajúci článok Rezorty rozširujú služby pre cyklistov
Nasledujúci článok Na detailoch záleží
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

HotelyRegióny

Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách

TS
TS
24. decembra 2025
Zákon o evidencii tržieb – nová povinnosť od roku 2026
Rodinný biznis v Dunajskej Strede, ktorý rástol po boku METRO. Spája ich spoľahlivosť, rýchlosť a osobný prístup
Vysoké Tatry a lyžiarska sezóna
Vianoce na tanieri – tradične aj netradične

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3KPáči sa mi to
2.1KPin
1.3KSledovať
454Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Username or Email Address
Password

Stratili ste heslo?