Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Cestovný ruch má byť udržateľný, inkluzívny a najmä odolný
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Cestovný ruch > Cestovný ruch má byť udržateľný, inkluzívny a najmä odolný
Cestovný ruchTéma

Cestovný ruch má byť udržateľný, inkluzívny a najmä odolný

red.
red.
Uverejnené: 27. septembra 2022
3 min. čítania
Zdieľať

Hlavným mottom tohtoročného Svetového dňa cestovného ruchu je podľa branže prehodnotenie ako spraviť cestovný ruch viac udržateľným, inkluzívnym a odolným sektorom.

 Svetový deň cestovného ruchu 27. septembra oslavujeme každý rok od roku 1980. Tento pamätný deň symbolizuje výročie založenia svetovej organizácie cestovného ruchu – agentúry Spojených národov, známej pod označením UNWTO.

- Inzercia-
Ad image

 Spoločenské úlohy, dopady pandémie, ale aj nové výzvy v podobe energetickej krízy, dávajú teraz vládam jednotlivých krajín do pozornosti problematiku cestovného ruchu a potrebu osobitne sa venovať tomu sektoru.

- Inzercia-
Ad image

Cestovný ruch na Slovensku, tak ako vo väčšine krajín sveta, stavia na prírodnom, kultúrnom a historickom dedičstve. Obohacuje komunity a spoločnosť v turistických destináciách a samotných turistov poznatkami o kultúre, histórii a prírodnom bohatstve našej krajiny. Vytvára hodnoty a ekonomické prínosy pre rodiny, obce, mestá, turistické regióny a ekonomiku Slovenska.

Výhodou v oblasti zamestnanosti je to, že dáva pracovné príležitosti ľuďom s rôznou úrovňou kvalifikácie, pričom je sektorom, v ktorom pracuje viac žien ako mužov a svoje prvé pracovné návyky a skúsenosti tu získava najviac mladých ľudí.

- Inzercia -
Ad image

Cestovný ruch bol pred pandémiou najrýchlejšie rastúcim sektorom. V roku 2019 bolo v odvetví cestovného ruchu na Slovensku spolu takmer 185 tisíc pracovných miest, z toho 84,2 % tvorili pracovné miesta zamestnancov a 15,8 % podnikateľov. Domáci a zahraniční návštevníci minuli pred pandémiou na Slovensku viac ako 4,7 miliardy eur. Pandémia však spôsobila výrazný pokles príjmov a odliv zamestnancov z prevádzok. Nedostatok zamestnancov v sektore, pretrváva naďalej aj napriek uvoľneniu opatrení.

Pri dobrom nastavení pravidiel štátu, samospráv a zodpovednom prístupe prevádzok cestovného ruchu, dokáže však tento sektor zvýšiť svoj prínos pre krajinu a súčasne nespôsobovať ekologickú záťaž, či iné negatívne prejavy. Pre dosiahnutie týchto cieľov je nevyhnutné, aby Vláda SR vytvárala priestor na odbornú diskusiu všetkých zainteresovaných strán pri tvorbe podmienok a legislatívy, tak pre podnikateľov ako aj pre samotných turistov.

Profesijné združenia a zamestnávatelia vo Zväze cestovného ruchu SR vyzývajú Vládu SR a jednotlivé rezorty na prehodnotenie a výrazné zlepšenie opatrení v prospech rozvoja turizmu, predovšetkým v oblasti vzdelávania, trhu práce, ochrane životného prostredia a podmienok podnikania.

ZDROJ: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska
Foto: archív redakcie

Mohlo by sa vám páčiť

Turizmus v Košickom kraji stabilne rastie
Letecké spojenie Tel Aviv – Piešťany vstúpilo do druhej sezóny
Rekonštrukcia – postrach hoteliera?
Tienenie alebo keď svieti až príliš…
Nová výzva na kompenzácie zvýšenia cien energií
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Trendom je outdoor
Nasledujúci článok Kráľovský zážitok v srdci Slovenska – to je Hotel Grand Vígľaš
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

White Donkey Hotel****
Zo sveta

Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
25. júla 2025
Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku
Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Gastrolove 2025: Ako žiť a prežiť v gastronómii aj ďalšie roky
Multifunkčné technológie – výkonné SRDCE vašej kuchyne
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta