Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Čo dnes znamená byť lídrom
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > Čo dnes znamená byť lídrom
ManažmentTéma

Čo dnes znamená byť lídrom

Lucia Arbetova
Lucia Arbetova
Uverejnené: 13. novembra 2023
8 min. čítania
Zdieľať

A potom prišla generácia Z, ročníky 1995 – 2010

Akokoľvek šokujúco to znie – aj tieto deti už dospeli a dnes pre nás pracujú.

Ako namotivovať Gen Z? Decká, ktoré sa, ako sa zdá, nedokážu nadchnúť takmer pre nič?

- Inzercia-
Ad image

Sú strašne kúúúl. Nechápu, čo všetko sme my, starci, boli ochotní a schopní obetovať kvôli kariére. Nechápu, že sme sa ochotne vzdali svojho voľna alebo spánku, keď bolo niečo treba. Popravde, ani sa im nie je čo čudovať. Do tejto generácie totiž väčšinou patria naše deti, ktoré nás – pri troche šťastia – mali doma cez víkendy a prázdniny.

Neženú sa do roboty. Majú strach, že ich tá mašinéria zvalcuje a tak sa držia radšej pri stene. Radšej nevyvíjajú extra aktivitu a povedia nie. Túto generáciu totiž nemotivuje povinnosť, alebo či ju niečo baví alebo nie. Generácia Z robí iba veci, ktorých sa nebojí.

Možno tým, že šialené tempo našej doby vnímajú už od kolísky, majú strach, že sa v tom veľkom svete stratia a zhltne ich. Sú progresívni, majú hlboko zakorenený zmysel pre spravodlivosť a rovnoprávnosť, napriek tomu majú strach.

- Inzercia -
Ad image

Jediný spôsob, ako dokážete namotivovať príslušníka tejto generácie je, že ten strach odstránite.

Títo mladí ľudia nám neprídu do práce so stiahnutým žalúdkom a zaťatými zubami, ako sme to robili my. Keď budú mať stiahnutý žalúdok, jednoducho neprídu. Tento, pre nás šokujúci prístup je ich obranným mechanizmom. Nechcú sa stať otrokom svojej práce. Nechcú jej obetovať nič zo svojho súkromia. A keď sa necítia bezpečne – odídu.

Nemusíme im vytvárať “wonderland”. Vytvorme iba prostredie, kam sa budú radi a bez obáv vracať. Aby nemali pocit, že svojím príchodom do práce musia obetovať niečo z komfortu svojho bytia… V ideálnom prípade by mali mať pocit, že je práca doplnením ich života. Miestom, kde majú priateľov. Miestom, kde sa k nim pristupuje s citom a úctou a nie len osemhodinové sebazaprenie, ktoré im pomáha platiť účty.

Viem, že pre veľa mojich rovesníkov a kolegov je to nepochopiteľné, neprijateľné a stále ešte hľadajú spôsob, ako týchto mladých ľudí naučiť poriadku. A takisto viem, že sa mýlia.

Svet už patrí im, nie nám

Vo svojom tíme mám mileniálov, gen X aj gen Z a naozaj je to také jednoduché.

Tento svet už patrí viac im ako nám. Je ale našou povinnosťou nenásilným spôsobom im ukazovať, ako sa veci dajú robiť a rešpektovať pri tom ich potreby a preferencie.

Keď budete šikovnosť ryby hodnotiť podľa toho, ako rýchlo dokáže vyliezť na strom, urobíte idiota z nej, ale aj zo seba…

Potrebujeme nové generácie zamestnancov a je na čase prijať fakt, že budeme musieť hrať podľa ich pravidiel. Odmenou nám bude byť stav, kde všetko bude skvele fungovať. Získame zamestnancov, ktorí budú lojálni a tímy, ktoré pôjdu ako švajčiarske hodinky.

Aspoň mne to funguje celkom dobre…

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Viete, aký hotel chce každý hosť? Predovšetkým čistý!
Wellness trendy 2023
Luxus v antickom prostredí
Ak vás uchádzač na pohovore zaujme, vezmite ho hneď. Zajtra už nemusí byť voľný
Tu rozkazujem ja alebo keď novopečenému manažérovi „prepne“
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lucia Arbetova
Dlhoročná hotelierka s bohatými skúsenosťami prevažne v sieťových hoteloch. Vo svojom profesionálnom portfóliu, v rámci ktorého prešla od nezávislých hotelov cez viacero sieťových značiek, má okrem mestských a konferenčných hotelov aj vedenie kúpeľného hotela v legendárnych Karlových Varoch. Po návrate späť do Bratislavy začala okrem hotelierstva aktívne pôsobiť aj v prezídiu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Šéfka, kolegyňa, mentorka a matka, ktorá sa s vami svojským štýlom podelí o svoje hotelierske a líderské skúsenosti, nazbierané za viac ako 30 rokov kariéry.
Predchádzajúci článok Trh s rastlinnými alternatívami rastie aj napriek krízam
Nasledujúci článok Výhody komerčného vysielania televízie pre hotely a ubytovacie zariadenia
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Gastro

Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
15. augusta 2025
Kempovanie zažíva na Slovensku boom
Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
Novinka v Nízkych Tatrách – turistika so sprievodcom
Hotelieri hodnotia prvú polovicu leta 2025
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta