Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Čo dnes znamená byť lídrom
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > Čo dnes znamená byť lídrom
ManažmentTéma

Čo dnes znamená byť lídrom

Lucia Arbetova
Lucia Arbetova
Uverejnené: 13. novembra 2023
8 min. čítania
Zdieľať

A potom prišla generácia Z, ročníky 1995 – 2010

Akokoľvek šokujúco to znie – aj tieto deti už dospeli a dnes pre nás pracujú.

Ako namotivovať Gen Z? Decká, ktoré sa, ako sa zdá, nedokážu nadchnúť takmer pre nič?

- Inzercia-
Ad image

Sú strašne kúúúl. Nechápu, čo všetko sme my, starci, boli ochotní a schopní obetovať kvôli kariére. Nechápu, že sme sa ochotne vzdali svojho voľna alebo spánku, keď bolo niečo treba. Popravde, ani sa im nie je čo čudovať. Do tejto generácie totiž väčšinou patria naše deti, ktoré nás – pri troche šťastia – mali doma cez víkendy a prázdniny.

Neženú sa do roboty. Majú strach, že ich tá mašinéria zvalcuje a tak sa držia radšej pri stene. Radšej nevyvíjajú extra aktivitu a povedia nie. Túto generáciu totiž nemotivuje povinnosť, alebo či ju niečo baví alebo nie. Generácia Z robí iba veci, ktorých sa nebojí.

Možno tým, že šialené tempo našej doby vnímajú už od kolísky, majú strach, že sa v tom veľkom svete stratia a zhltne ich. Sú progresívni, majú hlboko zakorenený zmysel pre spravodlivosť a rovnoprávnosť, napriek tomu majú strach.

- Inzercia -
Ad image

Jediný spôsob, ako dokážete namotivovať príslušníka tejto generácie je, že ten strach odstránite.

Títo mladí ľudia nám neprídu do práce so stiahnutým žalúdkom a zaťatými zubami, ako sme to robili my. Keď budú mať stiahnutý žalúdok, jednoducho neprídu. Tento, pre nás šokujúci prístup je ich obranným mechanizmom. Nechcú sa stať otrokom svojej práce. Nechcú jej obetovať nič zo svojho súkromia. A keď sa necítia bezpečne – odídu.

Nemusíme im vytvárať “wonderland”. Vytvorme iba prostredie, kam sa budú radi a bez obáv vracať. Aby nemali pocit, že svojím príchodom do práce musia obetovať niečo z komfortu svojho bytia… V ideálnom prípade by mali mať pocit, že je práca doplnením ich života. Miestom, kde majú priateľov. Miestom, kde sa k nim pristupuje s citom a úctou a nie len osemhodinové sebazaprenie, ktoré im pomáha platiť účty.

Viem, že pre veľa mojich rovesníkov a kolegov je to nepochopiteľné, neprijateľné a stále ešte hľadajú spôsob, ako týchto mladých ľudí naučiť poriadku. A takisto viem, že sa mýlia.

Svet už patrí im, nie nám

Vo svojom tíme mám mileniálov, gen X aj gen Z a naozaj je to také jednoduché.

Tento svet už patrí viac im ako nám. Je ale našou povinnosťou nenásilným spôsobom im ukazovať, ako sa veci dajú robiť a rešpektovať pri tom ich potreby a preferencie.

Keď budete šikovnosť ryby hodnotiť podľa toho, ako rýchlo dokáže vyliezť na strom, urobíte idiota z nej, ale aj zo seba…

Potrebujeme nové generácie zamestnancov a je na čase prijať fakt, že budeme musieť hrať podľa ich pravidiel. Odmenou nám bude byť stav, kde všetko bude skvele fungovať. Získame zamestnancov, ktorí budú lojálni a tímy, ktoré pôjdu ako švajčiarske hodinky.

Aspoň mne to funguje celkom dobre…

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Hotelová akadémia v Žiline na víťaznej vlne!
Svadobné trendy 2023
Luxury Privat Spa
Pochvala a ocenenie sú zadarmo. Nemusíte nimi šetriť
Moderné odborné učebne pre budúcich profesionálov
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lucia Arbetova
Dlhoročná hotelierka s bohatými skúsenosťami prevažne v sieťových hoteloch. Vo svojom profesionálnom portfóliu, v rámci ktorého prešla od nezávislých hotelov cez viacero sieťových značiek, má okrem mestských a konferenčných hotelov aj vedenie kúpeľného hotela v legendárnych Karlových Varoch. Po návrate späť do Bratislavy začala okrem hotelierstva aktívne pôsobiť aj v prezídiu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Šéfka, kolegyňa, mentorka a matka, ktorá sa s vami svojským štýlom podelí o svoje hotelierske a líderské skúsenosti, nazbierané za viac ako 30 rokov kariéry.
Predchádzajúci článok Trh s rastlinnými alternatívami rastie aj napriek krízam
Nasledujúci článok Výhody komerčného vysielania televízie pre hotely a ubytovacie zariadenia
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Vzdelávanie

Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste

red.
red.
10. mája 2025
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta