Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
  • O nás
  • en Englishsk Slovak
    sk Slovak
Čítanie: Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Zo sveta > Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
Zo sveta

Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 29. júla 2023
9 min. čítania
Zdieľať

Dubaj sa stal v posledných rokoch obľúbenou destináciou Slovákov – na dovolenku, ale aj za prácou a podnikaním. Práve hotelierstvo a gastronómia je oblasť, ktorá stiera hranice. A tak si na populárnom korze The Walk v prestížnej štvrti JBR môžete dať na raňajky ako doma, pokojne aj tresku s rožkom. My sme zisťovali, ako sa podniká a pracuje v Dubaji.

Máte radi sladké raňajky? Charlie & friends ponúka pravé moravské koláče, pečené buchty, slivkový kysnutý koláč, osie hniezdo… všetko z vlastnej pekárne. Ste verní slovenskej klasike? Nech sa páči – treska s bielym rožkom či chlieb vo vajci!

- Inzercia-
Ad image

Slovensko na tanieri

Na raňajkovom menu tieto jedlá nájdete dokonca v slovenčine. Párky s horčicou, chrenom a praclíkom majú už nemecké označenie, lebo si ich Charlie rád objednáva na viedenskom letisku cestou do destinácie Dubaj. Miesto na hlavnom menu si už chystajú miesto ďalšie slovenské hviezdy – vyprážaný syr, kačka s červenou kapustou a lokšami, bryndzové halušky…

Reštaurácia a raňajkáreň s vlastnou pekárňou pri slovenských jedlách však rozhodne nekončia. Kuchyňa je medzinárodná, európska, rovnako ako väčšina rezidentov a návštevníkov JBR. „Dubaj má veľmi silnú komunitu Slovákov. Žije tu tiež veľa  Európanov, teraz aj Rusov a Ukrajincov. Naše chute sú európske. Hostia neriešia, či je to slovenské jedlo, nemecké či maďarské. Skúsia ho, chutí im – dajú si ho aj nabudúce,“ hovorí majiteľ podniku.

Indoor a outdoor podľa sezóny

Hostí do podniku láka pokojná atmosféra prímorského letoviska, prekladaná pulzujúcim životom metropoly Blízkeho Východu. Svoje ranné chvíle s priateľmi si vychutnajú na vonkajšej terase aj napriek (alebo vďaka) prúdiacemu toku luxusných áut na jednosmerke a „walkujúcich“ pešiakov z druhej strany… Samozrejme, iba počas sezóny, ktorá je v Dubaji práve v opačnom čase, ako u nás. Letné mesiace sú pre Dubajčanov horúca medzisezóna, nefunguje väčšina exteriérových atrakcií. Pri viac než 40-stupňových teplotách hostia uprednostnia interiéry s klimatizáciou. U Charlieho majú spolu 450 m² rozdelených zázemie na poschodí je 200 m², kde je aj pekárenská výroba a prízemných 250 m² na prevádzku.

- Inzercia -
Ad image

O podnikaní v Dubaji

Prevádzku pripravovali asi rok, pol roka hľadali vhodné priestory. Lepšie ako priamo na The Walk už nemôžu byť. „Nebolo to jednoduché. Pokiaľ nemáte prevádzku v Dubaji, alebo nie ste silný podnikateľ svetového mena, proces je dosť náročný na komunikáciu. Musíte si získať dôveru vo vás ako podnikateľov a dokázať, čo sem do Dubaja donesiete. Keď sme prešli týmto dlhým procesom, od podpisu zmluvy to trvalo asi 11 a pol mesiacoa. Čo sa týka stavby a administratívy, je to asi náročnejšie ako na Slovensku.“

Trh práce má Dubaj špecifický, iný ako v Európe. K dispozícii je veľa ľudí z Indie, Pakistanu, Filipín, no nie všetci sú vhodní na prácu v gastronómii. Na druhej strane sú veľmi milí, usmiati, ochotní. Treba s nimi pracovať, ale potom sú naozaj vďační a pracujú dobre, lebo si získanú prácu veľmi vážia.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Hometel
Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
Plánujete výlet do Londýna? Spojte ho s gurmánskym dobrodružstvom!
Objavte čaro Vianoc v Maďarsku
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok V hlavnej úlohe cestoviny
Nasledujúci článok Zvedavé svište učili ako zachraňovať životy
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Gastronomy Slovakia 2025

Lea Lisá
Lea Lisá
17. mája 2025
COFFEE CUP 2025: Mladí baristi predviedli symfóniu vôní.
Executive chef Róbert Hudák: „Keď sa chcem ´vyblázniť´, idem variť na Zelenu Puntu“
Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
en Englishsk Slovak
sk Slovak
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta