Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Zo sveta > Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
Zo sveta

Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 29. júla 2023
9 min. čítania
Zdieľať

Dubaj sa stal v posledných rokoch obľúbenou destináciou Slovákov – na dovolenku, ale aj za prácou a podnikaním. Práve hotelierstvo a gastronómia je oblasť, ktorá stiera hranice. A tak si na populárnom korze The Walk v prestížnej štvrti JBR môžete dať na raňajky ako doma, pokojne aj tresku s rožkom. My sme zisťovali, ako sa podniká a pracuje v Dubaji.

Máte radi sladké raňajky? Charlie & friends ponúka pravé moravské koláče, pečené buchty, slivkový kysnutý koláč, osie hniezdo… všetko z vlastnej pekárne. Ste verní slovenskej klasike? Nech sa páči – treska s bielym rožkom či chlieb vo vajci!

- Inzercia-
Ad image

Slovensko na tanieri

Na raňajkovom menu tieto jedlá nájdete dokonca v slovenčine. Párky s horčicou, chrenom a praclíkom majú už nemecké označenie, lebo si ich Charlie rád objednáva na viedenskom letisku cestou do destinácie Dubaj. Miesto na hlavnom menu si už chystajú miesto ďalšie slovenské hviezdy – vyprážaný syr, kačka s červenou kapustou a lokšami, bryndzové halušky…

Reštaurácia a raňajkáreň s vlastnou pekárňou pri slovenských jedlách však rozhodne nekončia. Kuchyňa je medzinárodná, európska, rovnako ako väčšina rezidentov a návštevníkov JBR. „Dubaj má veľmi silnú komunitu Slovákov. Žije tu tiež veľa  Európanov, teraz aj Rusov a Ukrajincov. Naše chute sú európske. Hostia neriešia, či je to slovenské jedlo, nemecké či maďarské. Skúsia ho, chutí im – dajú si ho aj nabudúce,“ hovorí majiteľ podniku.

Indoor a outdoor podľa sezóny

Hostí do podniku láka pokojná atmosféra prímorského letoviska, prekladaná pulzujúcim životom metropoly Blízkeho Východu. Svoje ranné chvíle s priateľmi si vychutnajú na vonkajšej terase aj napriek (alebo vďaka) prúdiacemu toku luxusných áut na jednosmerke a „walkujúcich“ pešiakov z druhej strany… Samozrejme, iba počas sezóny, ktorá je v Dubaji práve v opačnom čase, ako u nás. Letné mesiace sú pre Dubajčanov horúca medzisezóna, nefunguje väčšina exteriérových atrakcií. Pri viac než 40-stupňových teplotách hostia uprednostnia interiéry s klimatizáciou. U Charlieho majú spolu 450 m² rozdelených zázemie na poschodí je 200 m², kde je aj pekárenská výroba a prízemných 250 m² na prevádzku.

- Inzercia -
Ad image

O podnikaní v Dubaji

Prevádzku pripravovali asi rok, pol roka hľadali vhodné priestory. Lepšie ako priamo na The Walk už nemôžu byť. „Nebolo to jednoduché. Pokiaľ nemáte prevádzku v Dubaji, alebo nie ste silný podnikateľ svetového mena, proces je dosť náročný na komunikáciu. Musíte si získať dôveru vo vás ako podnikateľov a dokázať, čo sem do Dubaja donesiete. Keď sme prešli týmto dlhým procesom, od podpisu zmluvy to trvalo asi 11 a pol mesiacoa. Čo sa týka stavby a administratívy, je to asi náročnejšie ako na Slovensku.“

Trh práce má Dubaj špecifický, iný ako v Európe. K dispozícii je veľa ľudí z Indie, Pakistanu, Filipín, no nie všetci sú vhodní na prácu v gastronómii. Na druhej strane sú veľmi milí, usmiati, ochotní. Treba s nimi pracovať, ale potom sú naozaj vďační a pracujú dobre, lebo si získanú prácu veľmi vážia.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

V hotelovom lobby prasklo gigantické akvárium
Letecké spojenie Tel Aviv – Piešťany vstúpilo do druhej sezóny
Svetový unikát – Zimný zázrak Mörbisch otvára svoje brány
Zázrak za humnami
Prevratná novinka roku 2024: Michelin vyberá pre najlepšie HOTELY sveta  
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok V hlavnej úlohe cestoviny
Nasledujúci článok Zvedavé svište učili ako zachraňovať životy
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastro

VÍNO ROKA 2025. O víťazoch rozhodla tisícka hlasujúcich!

TS
TS
6. júna 2025
Menucka.sk oslavuje 10 rokov: Digitálny nástroj pre gastro prevádzky aj hotelové reštaurácie
Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie
Dizajnové trendy: 10 dôvodov pre zelenú stenu v hoteli
Longevity: Hotel ako oáza zdravia a vitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta