Dubaj sa stal v posledných rokoch obľúbenou destináciou Slovákov – na dovolenku, ale aj za prácou a podnikaním. Práve hotelierstvo a gastronómia je oblasť, ktorá stiera hranice. A tak si na populárnom korze The Walk v prestížnej štvrti JBR môžete dať na raňajky ako doma, pokojne aj tresku s rožkom. My sme zisťovali, ako sa podniká a pracuje v Dubaji.
Máte radi sladké raňajky? Charlie & friends ponúka pravé moravské koláče, pečené buchty, slivkový kysnutý koláč, osie hniezdo… všetko z vlastnej pekárne. Ste verní slovenskej klasike? Nech sa páči – treska s bielym rožkom či chlieb vo vajci!
Slovensko na tanieri
Na raňajkovom menu tieto jedlá nájdete dokonca v slovenčine. Párky s horčicou, chrenom a praclíkom majú už nemecké označenie, lebo si ich Charlie rád objednáva na viedenskom letisku cestou do destinácie Dubaj. Miesto na hlavnom menu si už chystajú miesto ďalšie slovenské hviezdy – vyprážaný syr, kačka s červenou kapustou a lokšami, bryndzové halušky…
Reštaurácia a raňajkáreň s vlastnou pekárňou pri slovenských jedlách však rozhodne nekončia. Kuchyňa je medzinárodná, európska, rovnako ako väčšina rezidentov a návštevníkov JBR. „Dubaj má veľmi silnú komunitu Slovákov. Žije tu tiež veľa Európanov, teraz aj Rusov a Ukrajincov. Naše chute sú európske. Hostia neriešia, či je to slovenské jedlo, nemecké či maďarské. Skúsia ho, chutí im – dajú si ho aj nabudúce,“ hovorí majiteľ podniku.

Indoor a outdoor podľa sezóny
Hostí do podniku láka pokojná atmosféra prímorského letoviska, prekladaná pulzujúcim životom metropoly Blízkeho Východu. Svoje ranné chvíle s priateľmi si vychutnajú na vonkajšej terase aj napriek (alebo vďaka) prúdiacemu toku luxusných áut na jednosmerke a „walkujúcich“ pešiakov z druhej strany… Samozrejme, iba počas sezóny, ktorá je v Dubaji práve v opačnom čase, ako u nás. Letné mesiace sú pre Dubajčanov horúca medzisezóna, nefunguje väčšina exteriérových atrakcií. Pri viac než 40-stupňových teplotách hostia uprednostnia interiéry s klimatizáciou. U Charlieho majú spolu 450 m² rozdelených zázemie na poschodí je 200 m², kde je aj pekárenská výroba a prízemných 250 m² na prevádzku.



O podnikaní v Dubaji
Prevádzku pripravovali asi rok, pol roka hľadali vhodné priestory. Lepšie ako priamo na The Walk už nemôžu byť. „Nebolo to jednoduché. Pokiaľ nemáte prevádzku v Dubaji, alebo nie ste silný podnikateľ svetového mena, proces je dosť náročný na komunikáciu. Musíte si získať dôveru vo vás ako podnikateľov a dokázať, čo sem do Dubaja donesiete. Keď sme prešli týmto dlhým procesom, od podpisu zmluvy to trvalo asi 11 a pol mesiacoa. Čo sa týka stavby a administratívy, je to asi náročnejšie ako na Slovensku.“
Trh práce má Dubaj špecifický, iný ako v Európe. K dispozícii je veľa ľudí z Indie, Pakistanu, Filipín, no nie všetci sú vhodní na prácu v gastronómii. Na druhej strane sú veľmi milí, usmiati, ochotní. Treba s nimi pracovať, ale potom sú naozaj vďační a pracujú dobre, lebo si získanú prácu veľmi vážia.

