Mladé talenty šejkovali v Prešove
Prešov sa na dva dni premenil na epicentrum mladých talentov z oblasti barmanstva a baristiky. Hotelová akadémia Prešov hostila 29. ročník prestížnej medzinárodnej súťaže Eurocup 2024, kde sa v dňoch 22. a 23. októbra stretli šikovní študenti z celého Slovenska, aby predviedli svoje umenie v miešaní nápojov a príprave kávy.
Barmani a baristi
Podujatie pozostávalo z dvoch samostatných súťaží – baristickej a barmanskej. Budúci barmani súťažili v príprave originálnych miešaných nápojov a nealkoholických koktailov, pričom museli zvládnuť prácu s prémiovými surovinami od spoločnosti St. NICOLAUS Group. Mladí baristi zase predvádzali svoje zručnosti v príprave klasických aj originálnych kávových špecialít.
Záujem mladých o gastronómiu narastá
Do súťaže mladých barmanov sa zapojilo 43 žiakov stredných škôl zo Slovenska a Českej republiky. Ich úlohou bolo pripraviť Bartender´s choice drink s povinnou zložkou Professorado Caribbean original 38 %, Fancy soft drink s povinnou zložkou sirup GIFFARD a ľubovoľný nealkoholický nápoj z portfólia spoločnosti St. NICOLAUS Group.
Absolútni víťazi v súťaži jednotlivcov Eurocup Junior Bartenders 2024:
- miesto: Nataša Holíková, Súkromná Spojená škola EDUCO, Námestovo
- miesto: Nina Vlasáková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera, Piešťany
- miesto: Michaela Ružičková, Hotelová akadémia Južná trieda, Košice
V kategórii baristov súťažilo 15 súťažiacich a mali pripraviť Espresso, Cappuccino a Fancy drink s povinnou zložkou sirup GIFFARD. Súťažiaci z kategórie bartendrov. Najviac bodov a prvenstvo v kategórii baristov získala Dominika Birošíková, SOŠ hotelová, Horný Smokovec. Druhá bola Mariia Goncharuk, z domácej SSOŠ Mladosť, Prešov a tretie miesto obsadila Anna Sitárová, SOŠ obchodu a služieb, Dolný Kubín.
„Zapojilo sa rekordné množstvo súťažiacich, čo svedčí o rastúcom záujme mladých ľudí o gastronómiu,” hovorí Marek Šebej, zástupca riaditeľa školy pre odborné predmety. Tohtoročná súťaž mala veľmi vysokú úroveň a porota mala ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní.”
Eurocup inšpiruje, vzdeláva a motivuje
Eurocup nie je len súťažou, ale aj skvelou príležitosťou pre mladých ľudí zoznámiť sa s najnovšími trendmi v gastronómii. „Súťaže ako Eurocup majú veľký význam, pretože motivujú mladých ľudí k ďalšiemu vzdelávaniu a rozvoju. Sú to práve oni, ktorí budú v budúcnosti tvoriť tvár slovenskej gastronómie,” dodáva Šebej.
Víťazi jednotlivých kategórií si odniesli hodnotné ceny a perspektívnu príležitosť reprezentovať Slovensko na medzinárodných súťažiach. Avšak, najväčším víťazom je samotná slovenská gastronómia, ktorá získava novú generáciu talentovaných a nadšených profesionálov.
Podrobné výsledky a bližšie informácie o súťaži nájdete TU