V industriálnych priestoroch Refinery Gallery sa konal desiaty ročník medzinárodného sympózia Gastronomy Slovakia 2025, kulinárskej udalosti roka na Slovensku. Podujatie privítalo prestížnych michelinských šéfkuchárov, slovenskú gastronomickú špičku, odborníkov z HoReCa segmentu, študentov hotelových škôl a dodávateľov. Program bol bohatý na živé vystúpenia, odborné workshopy a prezentácie najnovších trendov v gastronómii.
Hviezdy na hlavnom pódiu
Podujatie ponúklo aj tento rok unikátny program – master classes avantgardných šéfkuchárov naživo na hlavnom pódiu. Organizátor podujatia a riaditeľ Gastronomy Slovakia Radoslav Nackin aj tento rok predstavil renomovaných šéfkuchárov:
- Andrea Aprea z reštaurácie Andrea Aprea Ristorante v Miláne, Taliansko, držiteľ dvoch michelinských hviezd, ktorý vnáša do talianskej gastronómie rovnováhu medzi tradíciou a modernou.
- Konstantin Filippou z reštaurácie Konstantin Filippou vo Viedni, Rakúsko, tiež držiteľ dvoch michelinských hviezd a troch čiapok od Gault Millau, známy svojím kreatívnym prístupom a fúziou gréckych a rakúskych kulinárskych tradícií.

Slovenskú scénu reprezentoval Daniel Tilinger z bratislavskej reštaurácie ECK, ktorý získal titul Kuchár roka 2024 a tri Zlaté vidličky. Jeho kuchyňa sa vyznačuje moderným, ale jednoduchým prístupom, s dôrazom na čerstvé, sezónne suroviny a čisté chute.

Workshopy, masterclassy, trendy
Bohatý program dopĺňali zaujímavé produktové prezentácie noviniek a inovácií z oblasti profesionálnej gastronómie. Účastníci mali možnosť vybrať si odborné prednášky, workshopy, degustácie a prezentácie.




Na podujatí Gastronomy Slovakia 2025 sa predstavili viaceré výrazné osobnosti slovenskej a medzinárodnej gastronómie. Zdenko Kramarčík, známy slovenský šéfkuchár pôsobiaci v Chateau Gbelany a Olivia’s, dlhodobo pôsobí aj ako mentor a poradca v oblasti gastronómie. Karol Szuri, šéfkuchár bratislavskej bistro reštaurácie OTTO!, zaujal dôrazom na naturálne vína a kvalitnú kuchyňu. Peter Duranský, šéfkuchár reštaurácie Das LOFT vo Viedni, je prvým Slovákom oceneným michelinskou hviezdou v Rakúsku. Marek Minarič, víťaz slovenského kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or, aktuálne pôsobí v Kodani a pripravuje sa na svetové finále v roku 2025.
Súčasťou programu bola aj súťaž Gastronomy Slovakia Pastry Cup. Súťaž pre profesionálnych aj hobby cukrárov viedla svetová cukrárka Eveline Wild, rakúska majsterka sveta v cukrárstve a držiteľka titulu Cukrár roka 2018, ktorá pôsobí ako šéfcukrárka v reštaurácii Der Wilde Eder. Spolu s ňou bol v porote Michal Baniar.



Hoteliersky blok
Na svoje si prišli aj hotelieri – v špeciálnej hotelierskej sekcii, ktorú moderovala vydavateľka a šéfredaktorka časopisu Hotelier Zlatica Kramárová, sa rozprávalo o tom, čo hotelový sektor trápi najviac: Ako si vychovať a udržať personál.

Diskusia mala vecný, no konštruktívny tón. Panelisti sa sústredili na riešenia, nie na problémy. Svoje konkrétne skúsenosti z praxe, duálneho vzdelávania aj z úspešnej spolupráce so študentmi zdieľali Petra Ďurčeková, bývalá riaditeľka Hotela Pod Lipou a DoubleTree by Hilton Bratislava a Jozef Ivanič, výkonný riaditeľ Hotela Lesná. Hovorili o tom, ako sa to dá – keď sa chce, keď sa hľadá cesta, a nie výhovorka. Ich príklady ukázali, že keď zamestnávateľ dôveruje mladým a vedie ich osobným príkladom, personál sa dá nielen získať, ale aj udržať a motivovať.
Komunita, ktorá chutí



Gastronomy Slovakia 2025 nebolo len o jedle, ale aj o ľuďoch. Stretli sa tu profesionáli z HoReCa segmentu, výrobcovia, dodávatelia a nadšenci gastronómie. Vymieňali si skúsenosti, nadväzovali nové kontakty a spoločne spoznávali nové trendy.
Ako uviedol jeden z účastníkov: „Aj keď bol program podujatia nabitý, medzi riadkami bolo cítiť niečo viac – komunitu.“