Novinky Gurman Award 2024 – Zelené vidličky a Objav roka
Novinkou vlaňajšieho roka bol celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu. Najdôležitejším bola podľa kritérií Gurmána kuchyňa, za ňou nasledoval servis. Rebríček nesie názov svetoznámeho partnera ocenení, talianskej značky S.Pellegrino: GURMÁN TOP 29 reštaurácií Slovenska – powered by S.Pellegrino.
Druhou NOVINKOU bolo udeľovanie prvých Zelených vidličiek pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoj a zero waste prístup. Hodnotí sa ich prístup k zdrojom. Mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať životné prostredie. Ďalej sa hodnotí zužitkovanie čo najväčšej časti surovín či zvierat tak, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a predovšetkým udržateľná. Zelené vidličky obhájili reštaurácie Gašperov mlyn a Villa Rosa a novoudelenou je Sýpka u Ludvíka z Bábu.
NOVINKOU Gurmán Award 2024 bolo aj udelenie ceny Objav roka pre mladých kuchárov, ktorí sa objavili na slovenskej gastroscéne a presadili sa v náročnej konkurencii.
Objavmi roka 2024 sa stali: Lukáš HEUSER – Origin Lučenec a Matej BAKOŠ – Bakoš bistro Košice.
„Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca. Nie každá je zariadená luxusne. Trendom začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom! Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia,“ povedal na záver Radoslav Nackin, vydavateľ bedekra Gurmán na Slovensku.