Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Aa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotelieri, príďte k nám na teambuilding
    3. októbra 2023
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
    Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
    16. júna 2023
    Hotelový komplex Gréta
    Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
    13. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
    3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
    25. júna 2023
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
  • O nás
Čítanie: Hotelieri žiadajú kompenzáciu cien energií za celú vykurovaciu sezónu
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Rozhovory
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Články > Téma > Ekonomika > Hotelieri žiadajú kompenzáciu cien energií za celú vykurovaciu sezónu
EkonomikaTéma

Hotelieri žiadajú kompenzáciu cien energií za celú vykurovaciu sezónu

red.
red. Uverejnené: 13. decembra 2022
3 min. čítania
Zdieľať

Štátnu schému pomoci v podobe cenových stropov energií a kompenzácií neúmerného rastu nákladov v súvislosti s energetickou krízou predstavila vláda pred vyše mesiacom. Podniky z nej môžu finančné prostriedky čerpať už niekoľko dní. Zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) spustenie kompenzačnej schémy za mesiace august a september vítajú, avšak upozorňujú, že štátna pomoc musí pokryť celé obdobie vykurovacej sezóny, a požadujú, aby vláda urýchlene spustila možnosť čerpania aj za mesiace september – december.

Po novom roku čaká hotely skokový nárast nákladov

- Inzercia-
Ad image

Viac ako polovici slovenských hotelov a reštaurácií už o niekoľko dní skončia garantované zmluvy s dodávateľmi energií, ktoré im zaručovali „pôvodné“ prijateľnejšie ceny elektrickej energie a plynu. V praxi tak bude väčšina ubytovacích zariadení a gastro prevádzok od januára nútená energie nakupovať za šesť až osemnásobné vyššie ceny ako v tomto roku alebo spotovo, čo bude pre podniky v oboch prípadoch znamenať extrémny a skokový nárast nákladov. Nové návrhy od dodávateľov sú pre mnoho podnikov skrátka nerealizovateľné. „Stretávame sa dokonca s požiadavkou na bankové záruky vo výške šesťdesiat osem percent ročného odberu a nákladov na energie. Takéto podmienky by položili na kolená aj podniky vo finančne lepšej kondícii v iných odvetviach, ktoré neboli pandémiou zasiahnuté do takej miery ako HoReCa,“ upozorňuje prezident AHRS, Marek Harbuľák. Asociácia zdôrazňuje, že pokiaľ štát bezodkladne nezasiahne, situácia môže byť pre domáci sektor hotelierstva a gastronómie likvidačná. Začiatok roka je totiž v sektore HoReCa typický nižším počtom návštevníkov a poklesom tržieb. „S výnimkou zimných stredísk čaká väčšinu ubytovacích zariadení a reštaurácií obdobie s najnižšími tržbami. Tie v porovnaní s predkrízovým obdobím budú klesať ešte výraznejšie, a to vzhľadom na šetrenie spotrebiteľov z dôvodu extrémnej inflácie a rastúcich cien,“ pokračuje Harbuľák.

Na závažnosť situácie upozorňujú aj údaje FinStatu, ktorý hodnotil finančnú kondíciu slovenských podnikov v tomto roku. Podľa nich je spomedzi všetkých odvetví najviac ohrozený práve sektor gastra a cestovného ruchu – úpadok tu hrozí až dvadsiatim percentám podnikov.

- Inzercia -
Ad image

Štát verejne predstavil prvú schému pomoci pre podniky v podobe cenových stropov na energie a kompenzácií časti nákladov ešte koncom októbra, výzvu spustil až začiatkom decembra. Napriek tomu, že vláda avizovala že podnikom bude urýchlene kompenzovať zvýšené náklady za energie od augusta až do konca roka, doposiaľ bola spustená len výzva za mesiace august a september. Asociácia preto apeluje na vládu, aby čo najskôr vydala nadväzujúce výzvy a zabezpečila tak plynulé vyplácanie pomoci aj za nasledujúce obdobie.

Situácia bude pre menšie podniky likvidačná

Súčasná situácia a podmienky na trhu priamo ohrozujú chod podnikov a zamestnanosť. Schopnosť prevádzok splácať vysoké faktúry za energie je dnes na hrane. „Viac ako 90 % gastroprevádzok a ubytovacích zariadení patrí medzi malé a stredné podniky, ktorým  hrozí, že nebudú ďalej schopné korektne splácať svoje účty. Je preto nevyhnutné, aby boli najneskôr v januári zverejnené výzvy za mesiace september až december tohto roka,“ konštatuje prezident AHRS.

- Inzercia-
Ad image

Aktuálne schémy pomoci: https://www.mindop.sk/schema-pomoci

Zdroj: AHRS
Foto: Unsplash

Mohlo by sa vám páčiť

Hotelieri, príďte k nám na teambuilding

Eko(no)logicky aj v MICE sezóne

Luxus v antickom prostredí

Týmto vchodom prechádzajú najlepší zamestnanci na svete

Hotelová izba III.

red. 8. marca 2023 13. decembra 2022
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Mať stratégiu, znamená byť pripravený na každú situáciu
Nasledujúci článok Zostaneme v KONTAKTE
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie
GastroRozhovory

Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané

Lea Lisá Lea Lisá 27. septembra 2023
Eko(no)logicky aj v MICE sezóne
Bidfood Slovakia – jednotka v dodávkach potravín do gastronómie a maloobchodu
Aké je VÍNO ROKA 2023®?
Luxus v antickom prostredí
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Stratili ste heslo?