Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Podnikateľské zručnosti vysokoškolských študentov
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Podnikateľské zručnosti vysokoškolských študentov
Aktuality

Podnikateľské zručnosti vysokoškolských študentov

red.
red.
Uverejnené: 13. februára 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Katedra cestovného ruchu Ekonomickej fakulty UMB je od 1. apríla 2022 koordinátorom nadnárodného projektu schémy Erasmus+: Smart Business Skills of Tourism University Students Applicable on International Labour Market, číslo 2021-1-SK01-KA220-HED-000023160 (obdobie riešenia: 1. 4. 2022 – 31. 8. 2024, www. smartbuss.eu).

- Inzercia-
Ad image

Dynamické zmeny na trhu v podobe vývoja technológií a rastúcej neistoty spôsobenej viacerými krízami kladú zvýšené nároky na absolventov univerzít. Inteligentné podnikateľské zručnosti, kompetencie a vedomosti spájajúce mäkké (komunikačné), tvrdé (digitálne) a udržateľné princípy sa stávajú čoraz nevyhnutejšími pre uplatnenie absolventov v praxi. Snaha o lepšie prepojenie potrieb praxe s obsahom vyučovaných predmetov vyústila do vypracovania projektu, ktorý schválila Európska únia.

- Inzercia-
Ad image

Cieľom projektu je zvýšiť podnikateľské zručnosti študentov cestovného ruchu krajín V4 na medzinárodnom trhu práce. Projekt sa zameriava na: (1) identifikáciu kvalifikačných požiadaviek študentov vysokých škôl cestovného ruchu v súčasnej  dynamickej dobe, (2) úpravu osnov vybraných vyučovaných predmetov na partnerských univerzitách, (3) vytvorenie online webovej aplikácie pre študentov na získanie digitálnych zručností a (4) testovanie nových učebných osnov a analýzu spätnej väzby od študentov. Členovia Katedry cestovného ruchu Ekonomickej fakulty UMB pri dosahovaní cieľov stanovených v projekte spolupracujú so zahraničnými partnermi, a to s Univerzitou Tomáša Baťu v Zlíne, Jagelonského univerzitou v Krakove a domácim partnerom z praxe – CK Pelikán (pelicantravel.com, s. r. o).

Pridanou hodnotou projektu je spolupráca so súkromným sektorom. Spolupráca univerzít s praxou predstavuje konzultácie, besedy a zisťovanie názorov podnikateľov v cestovnom ruchu na požadované zručnosti, kompetencie a vedomosti absolventov študijných programov cestovného ruchu.  Podnikatelia majú možnosť vydariť svoj názor prostredníctvom dotazníka https://bit.ly/3SVYcYc.

- Inzercia -
Ad image

Z názorov doteraz preskúmaných podnikov cestovného ruchu vyplýva, že podniky najviac potrebujú, aby absolventi disponovali mäkkými (komunikácia, orientácia na zákazníka, proaktívny prístup k práci, flexibilita, ochota pomôcť a iné), následne tvrdými (softvérové zručnosti a informačné systémy a iné) a udržateľnými princípmi. Zároveň sa zamestnávatelia v cestovnom ruchu na Slovensku zhodujú, že absolventom v súčasnosti niektoré zručnosti chýbajú, najmä:

– kritické myslenie,

– inovatívnosť,

– proaktívny prístup k práci,

– kreatívne riešenie problémov,

– flexibilita a prispôsobivosť,

– a iné.

Zamestnávatelia v cestovnom ruchu môžu prostredníctvom dotazníka vyjadriť aj svoj pohľad na požiadavky na ideálnych zamestnancov a na charakteristiku súčasných absolventov univerzít.

Následne, na základe výsledkov analýzy prieskumu, sa do 31.8.2023 upravia vyučovacie osnovy predmetov zapojených univerzít tak, aby boli absolventi lepšie pripravení pre potreby praxe. Na jar 2024 sa uskutočnia dve podujatia (jedno prezenčne a druhé online), na ktorých bude verejnosť oboznámená s výsledkami projektu, jeho aplikovaním do praxe a vyučovania a prínosmi k lepšej uplatniteľnosti absolventov na trhu práce.

Riešitelia veria, že spolupráca s praxou a zahraničnými univerzitami prinesie výsledky v podobe skvalitnenia prípravy absolventov cestovného ruchu pre potreby medzinárodného trhu práce a prispeje k zníženiu nákladov podnikov cestovného ruchu na dodatočné školenia novoprijatých zamestnancov. 

V prípade záujmu o bližšie informácie o projekte, jeho priebehu a výsledkoch kontaktujte Ing. Zuzanu Gajdošíkovú, PhD (zuzana.gajdosikova@umb.sk).

 

PR

Mohlo by sa vám páčiť

SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
Na Inchebe otvorili ITF Slovakiatour a Danubius Gastro 2025
Tržby hotelov a penziónov vlani prekročili 600 miliónov eur
Hotelovým svetom
Ministerstvo dopravy a výstavby SR od nového roka zmenilo názov
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Wyndham Hotels & Resorts kúpila značku Vienna House
Nasledujúci článok Ako trénovať personál
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Cestovný ruch

Kempovanie zažíva na Slovensku boom

red.
red.
14. augusta 2025
Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
Novinka v Nízkych Tatrách – turistika so sprievodcom
Hotelieri hodnotia prvú polovicu leta 2025
Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta