Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Podnikateľské zručnosti vysokoškolských študentov
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Podnikateľské zručnosti vysokoškolských študentov
Aktuality

Podnikateľské zručnosti vysokoškolských študentov

red.
red.
Uverejnené: 13. februára 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Katedra cestovného ruchu Ekonomickej fakulty UMB je od 1. apríla 2022 koordinátorom nadnárodného projektu schémy Erasmus+: Smart Business Skills of Tourism University Students Applicable on International Labour Market, číslo 2021-1-SK01-KA220-HED-000023160 (obdobie riešenia: 1. 4. 2022 – 31. 8. 2024, www. smartbuss.eu).

Dynamické zmeny na trhu v podobe vývoja technológií a rastúcej neistoty spôsobenej viacerými krízami kladú zvýšené nároky na absolventov univerzít. Inteligentné podnikateľské zručnosti, kompetencie a vedomosti spájajúce mäkké (komunikačné), tvrdé (digitálne) a udržateľné princípy sa stávajú čoraz nevyhnutejšími pre uplatnenie absolventov v praxi. Snaha o lepšie prepojenie potrieb praxe s obsahom vyučovaných predmetov vyústila do vypracovania projektu, ktorý schválila Európska únia.

Cieľom projektu je zvýšiť podnikateľské zručnosti študentov cestovného ruchu krajín V4 na medzinárodnom trhu práce. Projekt sa zameriava na: (1) identifikáciu kvalifikačných požiadaviek študentov vysokých škôl cestovného ruchu v súčasnej  dynamickej dobe, (2) úpravu osnov vybraných vyučovaných predmetov na partnerských univerzitách, (3) vytvorenie online webovej aplikácie pre študentov na získanie digitálnych zručností a (4) testovanie nových učebných osnov a analýzu spätnej väzby od študentov. Členovia Katedry cestovného ruchu Ekonomickej fakulty UMB pri dosahovaní cieľov stanovených v projekte spolupracujú so zahraničnými partnermi, a to s Univerzitou Tomáša Baťu v Zlíne, Jagelonského univerzitou v Krakove a domácim partnerom z praxe – CK Pelikán (pelicantravel.com, s. r. o).

Pridanou hodnotou projektu je spolupráca so súkromným sektorom. Spolupráca univerzít s praxou predstavuje konzultácie, besedy a zisťovanie názorov podnikateľov v cestovnom ruchu na požadované zručnosti, kompetencie a vedomosti absolventov študijných programov cestovného ruchu.  Podnikatelia majú možnosť vydariť svoj názor prostredníctvom dotazníka https://bit.ly/3SVYcYc.

Z názorov doteraz preskúmaných podnikov cestovného ruchu vyplýva, že podniky najviac potrebujú, aby absolventi disponovali mäkkými (komunikácia, orientácia na zákazníka, proaktívny prístup k práci, flexibilita, ochota pomôcť a iné), následne tvrdými (softvérové zručnosti a informačné systémy a iné) a udržateľnými princípmi. Zároveň sa zamestnávatelia v cestovnom ruchu na Slovensku zhodujú, že absolventom v súčasnosti niektoré zručnosti chýbajú, najmä:

– kritické myslenie,

– inovatívnosť,

– proaktívny prístup k práci,

– kreatívne riešenie problémov,

– flexibilita a prispôsobivosť,

– a iné.

Zamestnávatelia v cestovnom ruchu môžu prostredníctvom dotazníka vyjadriť aj svoj pohľad na požiadavky na ideálnych zamestnancov a na charakteristiku súčasných absolventov univerzít.

Následne, na základe výsledkov analýzy prieskumu, sa do 31.8.2023 upravia vyučovacie osnovy predmetov zapojených univerzít tak, aby boli absolventi lepšie pripravení pre potreby praxe. Na jar 2024 sa uskutočnia dve podujatia (jedno prezenčne a druhé online), na ktorých bude verejnosť oboznámená s výsledkami projektu, jeho aplikovaním do praxe a vyučovania a prínosmi k lepšej uplatniteľnosti absolventov na trhu práce.

Riešitelia veria, že spolupráca s praxou a zahraničnými univerzitami prinesie výsledky v podobe skvalitnenia prípravy absolventov cestovného ruchu pre potreby medzinárodného trhu práce a prispeje k zníženiu nákladov podnikov cestovného ruchu na dodatočné školenia novoprijatých zamestnancov. 

V prípade záujmu o bližšie informácie o projekte, jeho priebehu a výsledkoch kontaktujte Ing. Zuzanu Gajdošíkovú, PhD (zuzana.gajdosikova@umb.sk).

 

PR

Mohlo by sa vám páčiť

Organizujete svadby? Svadobný summit prináša trendy, networking aj cenotvorbu
Anketa hoteliera: Ako hodnotíte tohtoročnú letnú sezónu?
Praktická maturita podčiarkla hodnotu zahraničnej skúsenosti
Grand Hotel River Park hostil Globsec
EXPO 2025 sa blíži, Slovakia Travel finalizuje prípravy
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Wyndham Hotels & Resorts kúpila značku Vienna House
Nasledujúci článok Ako trénovať personál
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

OsobnostiRozhovory

Hotelierka roka 2024 Michaela Pospiš Grančičová: „Hotelierstvo musí mať človek v srdci.“

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
17. novembra 2025
Zimnú sezónu odštartoval Tatranský ľadový dóm na Hrebienku
Incoming na Slovensku. Zvýšime našu atraktívnosť pre zahraničie?
Poznáme víťaza prestížnej ankety HOTELIER ROKA 2024
Norbert Frank a jeho gastronomická fabrika

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta