Po rokoch gurmánskych festivalov rozjasní jeseň milovníkov fine diningu ďalšia novinka z dielne organizátora bedekra Gurmán na Slovensku. Obyvateľov a návštevníkov Bratislavy najnovšie poteší 7-dňová dávka dvojitých zážitkov – gurmánskych aj kultúrnych.
„Za 12 rokov usporadúvania Gurmán Festov v Bratislave a Košiciach sme vytvorili tradíciu kvalitnej gastronómie, kde ľudia mohli zažiť najlepšie reštaurácie a kuchárov Slovenska. Rovnako cez množstvo workshopov a prezentácií spoznali nové trendy v stravovaní a novinky z produkcie slovenských farmárov,” povedal vydavateľ bedekra Radovan Nackin.
Bratislavské gurmánske dni (BGD) sú logickým pokračovaním tejto aktivity. Z troch festivalových dní sa rozširujú až na sedem a priberajú do programu aj ďalšie aktivity a akcie. Organizuje ich bedeker Gurmán na Slovensku, alebo spolupracujúce organizácie a inštitúcie. Takto sa program rozšíri aj o podujatia kultúrne a edukačné. Spoločne zorganizovaný týždeň zážitkov vytvorí priestor pre návštevníkov mesta na gastroturistiku, alebo aj bežnú návštevu mesta s bohatým viacdňovým zážitkovým programom. Cieľom je zamerať sa prevažne na slovenských občanov. Akcia im chce predstaviť im Bratislavu inak, ako ju poznajú. Cez gastronómiu a kultúru im chce oprášiť staré dobré časy.
Ako budú BGD fungovať?
Bratislavské gurmánske dni ponúknu fanúšikom dni dobrého jedla, výborných vín a kvalitnej kávy pri degustáciách vo vybraných reštauráciách, kaviarňach a vinotékach Bratislavy. Hostia si môžu vybrať z bohatej dennej ponuky viacerých podujatí a eventov. Zapojené prevádzky pre nich pripravia špeciálne festivalové menu s prešporskými špecialitami a ponuky degustácií. Budú výnimočné a pre držiteľov Gurmánskeho pasu za zvýhodnené ceny. Dané degustácie je možné vychutnať si aj bez pasu, bez neho však nie je možné uplatniť si zvýhodnené festivalové ceny.
Gurmánsky pas si môžete zakúpiť na Hviezdoslavovom námestí v Info stane, alebo online na stránke festivalu za 5 €. Gurmánsky pas oprávňuje držiteľa využiť množstvo zliav počas celého festivalu vo všetkých zúčastnených podnikoch a na väčšine sprievodných akcií.
Info stan
INFO STAN – Hviezdoslavovo námestie – (18. – 22.10.2023) bude slúžiť na poskytovanie informácií o festivale, predaju Gurmán pasov a degustácií produktov partnerov festivalu:
- Degustácie kávy
- Ochutnávky Primitiva a Prosecca od spoločnosti Slowin
- Predstavenie NOVINKY – nealkoholického ginu Warners, ktorý bude oficiálnym welcome drinkom festivalu v prevedení miešaného nápoja Gintonic od spoločnosti KOFT s.r.o.
- Degustácie značkového cognacu HENNESSY od spoločnosti KOFT s.r.o.
- Prezentácia nového modelu KIA Sportage Plug-in hybrid spoločnosťou SlovaKIA auto s. r. o.
Sprievodné akcie festivalu
Sprievodné akcie doplnia festivalovú ponuku. Pozrite si celý program BGD.
- 17. 10. 2023 – Otváracia večera BGD v UFO watch.taste.groove
4-hand cooking Jozefa Masaroviča, oceneného titulom Kuchár roka 2020 a 3 Zlatými vidličkami od Gurmána na Slovensku a Istvána Peštiho z PLATÁN restaurant (Maďarsko), oceneného titulmi Kuchár roka a držiteľa 2 Michelinských hviezd
- 19. 10. 2023 – Kurz Prešporskej kuchyne
V prestížnej Škole varenia vo Sv. Jure so známym šéfkuchárom Tomášom Zapletalom
- Každý deň – Historické prehliadky Bratislavy
aj na tému gastronomickej histórie mesta zakončené pohárikom vínka.
- Každý deň – Národný salón vín Slovenska
Špeciálne degustácie víťazov a šampiónov zo Slovenska
- 23. 10. 2023 – Súťaž cukrárov o Korunovačný dezert Bratislavy 2024
Súťaže sa môže zúčastniť každý vyučený cukrár, majiteľ cukrárne alebo hobby cukrár. Súťažný dezert môže byť vo forme torty, zákusku, alebo rolády. Víťazný dezert sa bude počas celého roku 2024 promovať ako Korunovačný dezert Bratislavy. Predsedom odbornej poroty je Jozefína Zaukolcová, viceprezidentka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZCK).
- 24. 10. 2023 Only Invitation – Ukončenie BGD v reštaurácii ECK
Reštaurácia ECK je reštauráciou roka 2023 a je držiteľkou 2 Zlatých vidličiek od Gurmána na Slovensku. Špeciálne soireé spojené s degustáciou 5-chodového menu a s degustáciou 5 svetoznámych vín.