Národná súťaž o najlepšieho someliera už pozná svojho víťaza. Stal sa ním Martin Parýzek (ČR), somelier spoločnosti Californian wines. Na druhom mieste skončila a titul najlepšej slovenskej somelierky si odniesla Slavomíra Raškovič spolumajiteľka a hlavná somelierka reštaurácie Gašperov mlyn. Bronz dostal Tomáš Repa, somelier spoločnosti Wineplanet.sk .
Raz zročne majú somelieri možnosť overiť si, čo sa za rok naučili, kam sa posunuli a aké sú trendy vo svete. Touto príležitosťou sú Majstrovstvá somelierov SR, ktoré sa konali začiatkom októbra 2023 v bratislavskom hoteli Matyšák.
V tomto ročníku súťaže predstúpilo pred odbornú porotu 13 somelierov, 6 mužov a 7 žien zo Slovenska a Čiech. Sily si zmerali rôzni somelieri – od tých najskúsenejších až po študentov, pre ktorých bola účasť premiérová. Organizátorom majstrovstiev bola už tradične Asociácia somelierov SR. Otázky do testu a zadanie praktických úloh pripravil skúsený somelier Rasťo Šuták, niekoľkonásobný účastník Majstrovstiev Európy i Majstrovstiev sveta, naposledy vo februári tohto roku v Paríži.
Zadanie bolo náročné
„Somelierskych súťaží sa zúčastňujem pravidelne a na Slovensku som bol druhýkrát. Rád by som sa poďakoval celej Asociácii somelierov SR za skvelú organizáciu samotných majstrovstiev ako aj master class, ktoré prebiehali v predvečer súťaže. Tohtoročný test bol naozaj ťažký a pravdupovediac bol som trochu prekvapený, že som sa dostal do finále. Výhru si preto vážim dvojnásobne. Taktiež ma teší, že sa na Majstrovstvá somelierov ČR prihlásili aj Slávka Raškovič a Patrícia Bačová a budú tak reprezentovať Slovensko u nás,” vyjadril sa bezprostredne po vyhlásení výsledkov víťaz Martin Parýzek. Všetkým somelierom odporúča účasť na akejkoľvek somelierskej súťaži, lebo ich tam vždy čaká obohatenie aj adrenalín.
„Je to moje zatiaľ najlepšie umiestnenie na majstrovstvách. Som veľmi rada, že som sa prebojovala do finále a mohla som absolvovať finálové disciplíny. Súťaž som si neskutočne užila. Cítila som sa ako pri servise v mojom milovanom Gašperovom mlyne.“ tešila sa zo striebornej priečky aj titulu najlepšej slovenskej somelierky Slávka Raškovič.
Od someliera sa čaká stále viac
„Somelier už dávno nie je len osoba, od ktorej sa čaká, že vie ako dekantovať červené víno, základné údaje o Bordeaux a servis koňaku po večeri. V posledných rokoch pribudlo neskutočné množstvo nových rozvíjajúcich sa vinárskych regiónov a nové odrody viniča hroznorodého. K tomu nepreberné množstvo destilátov, fancy miešaných nápojov, remeselné pivá. A ešte saké, káva z rôznych pražiarní a kvalitné čaje. Možno aj to je jeden z dôvodov prečo je náročnosti profesie somelier. K tomu ešte pripočítajte až neuveriteľné číslo nadčasových hodín a ďalšie hodiny venované štúdiu nových produktov,” komentovala prácu somelierov Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR a generálna sekretárka medzinárodnej Association de la Sommellerie Internationale.
Somelierske súťaže sú skvelou príležitosťou nielen na porovnanie vedomostí a zručností somelierov, ale najmä na stretnutia a networking. Nasledujúci ročník Majstrovstiev somelierov SR bude nominačný na Majstrovstvá Európy.