Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Majstrovstvá somelierov SR 2023 majú svojho víťaza
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Majstrovstvá somelierov SR 2023 majú svojho víťaza
AktualityEventy, súťaže, ocenenia

Majstrovstvá somelierov SR 2023 majú svojho víťaza

red.
red.
Uverejnené: 15. októbra 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Národná súťaž o najlepšieho someliera už pozná svojho víťaza. Stal sa ním Martin Parýzek (ČR), somelier spoločnosti Californian wines. Na druhom mieste skončila a titul najlepšej slovenskej somelierky si odniesla Slavomíra Raškovič spolumajiteľka a hlavná somelierka reštaurácie Gašperov mlyn. Bronz dostal Tomáš Repa, somelier spoločnosti Wineplanet.sk .

Raz zročne majú somelieri možnosť overiť si, čo sa za rok naučili, kam sa posunuli a aké sú trendy vo svete. Touto príležitosťou sú Majstrovstvá somelierov SR, ktoré sa konali začiatkom októbra 2023 v bratislavskom hoteli Matyšák.

- Inzercia-
Ad image

V tomto ročníku súťaže predstúpilo pred odbornú porotu 13 somelierov, 6 mužov a 7 žien zo Slovenska a Čiech. Sily si zmerali rôzni somelieri – od tých najskúsenejších až po študentov, pre ktorých bola účasť premiérová. Organizátorom majstrovstiev bola už tradične Asociácia somelierov SR. Otázky do testu a zadanie praktických úloh pripravil skúsený somelier Rasťo Šuták, niekoľkonásobný účastník Majstrovstiev Európy i Majstrovstiev sveta, naposledy vo februári tohto roku v Paríži.

Zadanie bolo náročné

„Somelierskych súťaží sa zúčastňujem pravidelne a na Slovensku som bol druhýkrát. Rád by som sa poďakoval celej Asociácii somelierov SR za skvelú organizáciu samotných majstrovstiev ako aj master class, ktoré prebiehali v predvečer súťaže. Tohtoročný test bol naozaj ťažký a pravdupovediac bol som trochu prekvapený, že som sa dostal do finále. Výhru si preto vážim dvojnásobne. Taktiež ma teší, že sa na Majstrovstvá somelierov ČR prihlásili aj Slávka Raškovič a Patrícia Bačová a budú tak reprezentovať Slovensko u nás,” vyjadril sa bezprostredne po vyhlásení výsledkov víťaz Martin Parýzek. Všetkým somelierom odporúča účasť na akejkoľvek somelierskej súťaži, lebo ich tam vždy čaká obohatenie aj adrenalín.

- Inzercia -
Ad image

„Je to moje zatiaľ najlepšie umiestnenie na majstrovstvách. Som veľmi rada, že som sa prebojovala do finále a mohla som absolvovať finálové disciplíny. Súťaž som si neskutočne užila. Cítila som sa ako pri servise v mojom milovanom Gašperovom mlyne.“ tešila sa zo striebornej priečky aj titulu najlepšej slovenskej somelierky Slávka Raškovič.

Od someliera sa čaká stále viac

„Somelier už dávno nie je len osoba, od ktorej sa čaká, že vie ako dekantovať červené víno, základné údaje o Bordeaux a servis koňaku po večeri. V posledných rokoch pribudlo neskutočné množstvo nových rozvíjajúcich sa vinárskych regiónov a nové odrody viniča hroznorodého. K tomu nepreberné množstvo destilátov, fancy miešaných nápojov, remeselné pivá. A ešte saké, káva z rôznych pražiarní a kvalitné čaje. Možno aj to je jeden z dôvodov prečo je náročnosti profesie somelier. K tomu ešte pripočítajte až neuveriteľné číslo nadčasových hodín a ďalšie hodiny venované štúdiu nových produktov,” komentovala prácu somelierov Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR a generálna sekretárka medzinárodnej Association de la Sommellerie Internationale.

Somelierske súťaže sú skvelou príležitosťou nielen na porovnanie vedomostí a zručností somelierov, ale najmä na stretnutia a networking. Nasledujúci ročník Majstrovstiev somelierov SR bude nominačný na Majstrovstvá Európy.

Mohlo by sa vám páčiť

Čím aktuálne žijeme? Martin Novotný, generálny manažér AHRS
Vínšpacírka: Takmer 2000 degustujúcich a viac než tisícka fliaš vína
Ministerstvo rozdelilo dotácie na rozvoj turizmu v regiónoch
Otváracia večera ZFJ bola v reštaurácii MenJu
Čo zaznelo na Otvorenom dni Akadémie hoteliera?
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Peter Marek, prevádzkový riaditeľ Kaštieľa Pálffy Čím aktuálne žijeme: Peter Marek, prevádzkový riaditeľ Kaštieľa Pálffy:
Nasledujúci článok Jančura Radim, Foto: Tomeš Radim Jančura, RegioJet Hotels: Idem vždy vlastnou cestou
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta