Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Ocenili najlepšie historické hotely Slovenska
    20. novembra 2023
    Exkluzívny Pivný wellness
    18. novembra 2023
    Hotelieri, príďte k nám na teambuilding
    3. októbra 2023
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Objavte čaro Vianoc v Maďarsku
    24. novembra 2023
    And the winner is… Madeira!
    5. novembra 2023
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
  • O nás
Čítanie: Radim Jančura, RegioJet Hotels: Idem vždy vlastnou cestou
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Jančura Radim, Foto: Tomeš
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Radim Jančura, RegioJet Hotels: Idem vždy vlastnou cestou
Rozhovory

Radim Jančura, RegioJet Hotels: Idem vždy vlastnou cestou

Zlatica Kramarová
Zlatica Kramarová Uverejnené: 17. októbra 2023
12 min. čítania
Zdieľať

Žltý RegioJet pozná asi každý. Málokto však vie, že jeho majiteľ nedávno vstúpil aj do hotelového biznisu so sieťou RegioJet Hotels. Aj tu ide svojou vlastnou originálnou cestou.

- Inzercia-
Ad image

Čo vás priviedlo do hotelového sveta?

Je to taký covidový projekt. Moje firmy sú Student Agency a Regiojet, som najväčším predajcom leteniek v Česku, druhým najväčším predajcom dovoleniek a najväčším súkromným železničným dopravcom. Toto všetko sa cez covid zastavilo, dvetisíc ľudí bolo bez práce. Začal som vymýšľať nové veci. Jednou z nich boli vlaky do Chorvátska, pretože vlaky stáli, tak sme ich použili v Chorvátsku. A potom som kúpil pár hotelov. Nie je to žiaden veľký biznis. Uvedomil som si jednu vec. Problematika hotelov je asi v celej Európe rovnaká. V gastre a hotelierstve chýbajú ľudia. Hotely v západnej Európe najčastejšie prevádzkujú rodiny. Pracuje tam celá rodina plus nejakí zamestnanci z východnej Európy. Tie rodiny sú unavené, deti im povedia, že nechcú žiť takýto život. Výsledkom je, že veľká časť týchto podnikov je na predaj. Majitelia idú zo zotrvačnosti, ale nevidia v tom nejakú veľkú budúcnosť. Toto sa, samozrejme, netýka tých, ktorí majú veľa peňazí. Tí majú manažment a oni len dohliadajú na ekonomiku.

- Inzercia -
Ad image

Vás to, naopak, posunulo do tohto biznisu…

Lebo dôsledkom tejto situácie sú ceny hotelov veľmi dobré nielen na Slovensku, ale aj v Rakúsku. Ale, samozrejme, nechcem urobiť tú istú chybu, že si nakúpim hotely, budem unavený a budú mi chýbať ľudia. Takže som hľadal riešenia, ako to urobiť, aby sme potrebovali čo najmenej zamestnancov. A najmä, aby pracovali čo najmenej hodín. Dnes je v profesionálnych hoteloch úplne bežné, že zamestnanci idú ráno na raňajky, potom majú pár hodín voľno, a poobede idú do práce roznášať večere, pracujú 8 – 9 hodín denne. Je to otročina, ľudia sú unavení. Hľadal som cestu, aby naši zamestnanci pracovali iba dopoludnia alebo večer, teda asi 5 hodín denne, raz-dvakrát týždenne zobrali smenu za kolegov, ktorí išli na dovolenku. Tento formát som musel spojiť so samoobsluhou, a tak sme došli ku konceptu, kde si hostia sami čapujú pivo, víno, tvrdý alkohol. Na niečo sú automaty, ktoré sa nedajú tzv. heknúť, napríklad automaty na víno a tvrdý alkohol. Iné, ako čapovanie piva, fľaše piva z chladničky, sú postavené na dôvere. Hostia majú čipovú kartu na počítači, poznačia si, čo si zobrali, a na konci pobytu to zaplatia. To je koncept založený na dôvere a slobode. Výhoda je, že vás nikto nebude vyhadzovať pri záverečnej z baru. Do získaných hotelov sa snažíme veľmi investovať, aby boli energeticky úsporné. Jedna z tých úsporných vecí, ktorá je možno úplne banálna, ale myslím, že by s ňou mali začať všetci hotelieri, je automatické nastavenie vykurovania napojené na rezervačný systém s rôznymi funkciami.

Hotel Wallackhaus

- Inzercia-
Ad image

Prečo práve hotelierstvo, ktoré nie je úplne najvýhodnejším biznisom?

Ja som neriešil ekonomiku. Išlo o to, že sa dali v Rakúsku kúpiť naozaj lacné hotely vo výraznejšej kvalite, než by sme ich nakúpili v Česku alebo na Slovensku. A to súvisí predovšetkým s tým, že keď je tá rodina už taká unavená, dala by ho už aj zadarmo, len aby mohla z toho biznisu odísť preč.

1234Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

„Snažíme sa práci v hotelierstve vrátiť atraktivitu, ktorú nepochybne má”

Daša Matušíková, SLOVAKIA TRAVEL: Slovensko prekvapí, je unikátne

Michal Naď: Keď u klienta vznikne potreba cestovať, už o nás vie. A my vieme, čo chce

Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané

Adela Zakarová: Hotel ma veľmi baví

Zlatica Kramarová 12. októbra 2023 17. októbra 2023
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Zlatica Kramarová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Ilustračné foto: Unsplash Jesenný kurz revenue manažmentu II.
Nasledujúci článok Tradičné netradične prináša nová zážitková reštaurácia ARTE vo Svätom Jure
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie
Eventy, súťaže, oceneniaNápojeVzdelávanie

Baristická súťaž rytiera čiernej dámy

red. red. 22. novembra 2023
Kofola kupuje ďalšie tradičné značky, vstupuje do pivného segmentu
Svetlo noci vianočnej v Smoleniciach
Výnimočné osobnosti sektoru prevzali ocenenia
Objavte čaro Vianoc v Maďarsku
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Stratili ste heslo?